maagzuur tekort en maagzuurremmers: 8 gevolgen

maagzuur tekort en maagzuurremmers: 8 gevolgen

Maagzuur tekort en maagzuurremmers veroorzaken meer ellende dan je verwacht. Lees verder en ontdek waarom maagzuur goed voor je is en de 8 gevolgen van te weinig maagzuur. Waarschijnlijk denk jij net als de meeste mensen dat brandend maagzuur een teken is van te veel maagzuur. Maar het is juist andersom. Het is een teken van te weinig! Heb je te weinig maagzuur, dan duurt het lang voordat je voedsel door kan naar je dunne darm. De voedselbrij ligt te rotten en te gisten in je maag. Het blijft te lang in de maag hangen en het verhoogd de druk in de maag. Er kan daardoor gemakkelijk wat zuur terugstromen naar je slokdarm. Maagzuurremmers maken het probleem echter alleen groter omdat het probleem juist te weinig maagzuur is.Waarom maagzuur zo belangrijk is voor je vertering. Maagzuur heeft een cruciale rol in de vertering van ons voedsel. Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht die er op wijst dat er iets niet goed gaat met de vertering in de maag.

Symptomen maagzuur tekort

. brandend gevoel
. opboeren
. winderigheid
. opgeblazen gevoel na het eten
. maagpijn
. vermoeidheid

 8 gevolgen van te weinig maagzuur en maagzuurremmers

1.Beschadiging darmwand door slechte vertering van koolhydraten.Als de maag niet zuur genoeg is worden de koolhydraten niet goed afgebroken. Deze suikers worden dan voeding voor slechte bacteriën en er ontstaan toxines in de darm. Deze kunnen de darmwand beschadigen.
2. Mentale klachten door slechte eiwitvertering.Door de toxines worden de eiwitten niet omgezet in aminozuren en ontstaat er een tekort aan neurotransmitters. Neurotransmitters zorgen voor de zenuwoverdracht van zenuwimpulsen tussen zenuwcellen.
3.wildgroei maagzweerbacterie Helicobacter Pylori.De hoge zuurgraad in je maag is belangrijk omdat het ongewenste bacteriën en parasieten vernietigt. Een teveel aan de bacterie Helicobacter Pylori bijvoorbeeld veroorzaakt een chronische ontsteking in je maagwand. Dit leidt tot verminderde productie van maagzuur en kan uiteindelijk ook tot maagzweren en maagkanker leiden.
4. vatbaar voor ziekten.Door een gebrek aan maagzuur ben je vatbaarder voor slechte bacteriële indringers.  Virussen en parasieten worden dan niet door het maagzuur gedood.
5. disbalans in de darmbacterieën.Onvoldoende verteerd voedsel zorgt voor een overgroei van schadelijke bacterieën in de darm. De gifstoffen die hierdoor in je darmen geproduceerd worden moeten door de lever worden afgebroken. Overwerk dus voor je lever
6.lekkende darm.De gifstoffen die ontstaan door een onvolledige vertering  kunnen je darmwand beschadigen. Hierdoor laten ze meer voedselresten door dan de bedoeling is. Onverteerde eiwitten (waaronder gluten), andere voedseldelen en gifstoffen kunnen op deze manier in het bloed terecht komen. Het lichaam reageert hierop door antilichamen aan te maken. Het gevolg is een overbelaste lever en immuunsysteem. Met de daardoor veroorzaakte klachten.
7. tekorten aan belangrijke voedingsstoffenDe vertering en opname van voedingsstoffen zoals mineralen en sporenelementen gebeurt in de maag alleen als de zuurgraad precies goed is. Als er niet voldoende zuur aanwezig is, verlopen de chemische reacties die nodig zijn om de voedingsstoffen op te nemen niet goed. Dit kan uiteindelijk leiden tot tal van gezondheidsproblemen.
8. slokdarmkanker. Als maagzuur regelmatig in je slokdarm komt kunnen de zuren de slokdarm beschadigen en littekenweefsel veroorzaken. Dit maakt de slokdarm kwetsbaarder voor kanker.

Oorzaken van te weinig maagzuur

  • De klieren in de maagwand kunnen niet genoeg maagzuur produceren door:. ouderdom.. stress. Je lichaam heeft dan minder energie over voor het spijsverteringsstelsel.
  • Tekort aan voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van maagzuur. Onder andere vitamine B1 en zink. Zink en B1 gaan het eerst verloren bij bewerkte levensmiddelen.
  • Sommige mensen verteren bepaalde voeding moeilijk. Bijvoorbeeld gluten. Deze kunnen dan je maag- en darmslijmvlies beschadigen.
  • Te veel suikers en koolhydraten verstoren de bacteriebalans in je maag en darmen.. slecht gebit.
  • Een algehele slechte toestand van het gebit of amalgaanvullingen kunnen de maagzuurproductie ontregelen.
  • ontstekingsremmers en pijnstillers tasten de beschermende slijmvliezen van de maag aan.
  • Insulineresistentie.
  • Als je alvleesklier te veel insuline moet produceren heeft hij te weinig capaciteit over voor het aanmaken van spijsverteringsenzymen.
    De oplossing zit niet in het slikken van maagzuurremmers maar het aanpakken van de oorzaken!