Bloemkool salade verrassend veelzijdig

Bloemkool salade verrassend veelzijdig

Bloemkool salade is verrassend veelzijdig en gezond. Zo kent Italië een  paarse  en Spanje een groene met allerlei bijzondere geometrische figuren. Canada heeft sinds 1970 een nieuwe oranje variant. Deze bevat zelfs 25 keer zoveel vitamine A dan onze witte bloemkool. De kruising van broccoli en de Spaanse variant heet heel toepasselijk broccobloemkool. Bloemkool is niet alleen een zeer gezonde groente maar zit ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen. Zo bevat het vooral veel calcium. Het is typisch een groente die in de Nederlandse keuken vaak veel te lang werd gekookt. Gelukkig hebben de meeste mensen deze kooktijd al terug geschroefd. Bloemkool heeft genoeg aan 5 minuten koken/stomen. Wist je dat je zelfs de groene bladeren van deze kool kunt eten? Heerlijk door een salade. Niet alleen leuk om te zien maar ook heel lekker is het toevoegen van kurkuma tijdens het koken.

Goed tegen allerlei ziekten

Bloemkool bevordert de spijsvertering en helpt als zodanig tegen  de ziekte van Crohn. Daarnaast helpt het ook bij andere stofwisselingsziekten. Zoals chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal en  het prikkelbaar darmsyndroom. Maar ook bij het stofwisselingsyndroom, colitis ulcerosa en diabetes type 2. Het heeft zelfs een heilzame uitwerking op insulineresistentie, obesitas en reumatoïde artritis.

Bloemkool salade recept

Ingrediënten voor 2 personen:
1 kleine bloemkool
100 gram gemengde sla
4 kippendijen
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels azijn

Voorbereidingen zijn zo gepiept

Verdeel de bloemkool in roosjes, snij de stronk in stukjes en was ze.  Een optie is om ze daarna in je keukenmachine tot rijst malen. Kook of stoom de kool kort. (3-4 minuten)
Pel de knoflook en snijd vervolgens het teentje in plakjes. Verwarm de olie in een steelpannetje en fruit hierin zachtjes de knoflook met wat peper. Neem de pan van het vuur en voeg de azijn toe Laat de bloemkool uitlekken en meng ze voorzichtig door het oliemengsel, waarna je deze minimaal 1 uur in de kool laat trekken. Snij de kippendijen in tweeën en kruid ze met kipkruiden. Braad ze daarna lekker aan en goed gaar worden. Verdeel dan de kippendijen over de salade. Wil je de salade uitbreiden? Begin met een bed van (gemengde) salade.  Verdeel de bloemkoolrijst er bovenop en garneer de kippendijen.