

Blogs



Eiwitten in voeding
Eiwitten zijn belangrijke, onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Het te veel eten van eiwitten kan echter net zo schadelijk zijn als een te weinig. Het eten van te veel eiwitrijke voeding is met name voor je lever, hart en nieren zeer belastend. Dit geldt zo wel voor dierlijke als plantaardige eiwitten. Te veel wil zeggen dat meer dan 30% van je totale calorie-inname uit eiwitten bestaat....Lees meer

Cholesterol te hoog!?
Cholesterol
- Een steroïde molecuul en vetachtige stof die voor je lichaam erg belangrijk is.
- Cholesterol zorgt onder andere voor de opbouw van cellen en organen en de aanmaak van hormonen. Zonder cholesterol is er dus geen aanmaak van vitamine D, cortisol, aldesteron, progesteron, oestrogenen en testosteron.
- Bovendien is cholesterol een belangrijke grondstof voor de aanmaak van gal (dus vetvertering).
- We hebben het nodig om ontstekingen te remmen of te...Lees meer

zout, suiker en vet
Zout, suiker en vet. Het zijn de drie steunpilaren van onze bewerkte voedingsmiddelen én de veroorzakers van(nog meer) trek. Zout, suiker en vet zijn ook de ingrediënten die (meer dan alle andere) rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de obesitas-epidemie. Suiker is door zijn brute vermogen om de hersenen te prikkelen misschien wel het geduchtste ingrediënt. Suiker bepaalt vrijwel alle producten in de supermarkt. Zout wordt op tientallen manieren verwerkt tot...Lees meer
(Mond)gezondheid en voeding
(Mond)gezondheid wordt zowel direct als indirect door onze voeding beïnvloed. Sinds het westerse voedingspatroon is geïntroduceerd, is de aantasting van ons tandglazuur (cariës) explosief gestegen. Een verminderde suikerinname tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog verminderde de cariës maar bereikte in de jaren 50 en 60 een hoogtepunt. Door introductie van fluoride in de jaren 70 daalde dit gelukkig weer enigszins.(mond)gezondheid en voeding
Voeding beïnvloedt de (mond)gezondheid direct door inwerking van...Lees meer
Prebiotica (vezels)
Prebiotica; de start van je gezondheid Voedingsvezels komen ruimschoots voor in groenten, fruit en volle granen. Idealiter bestaat onze dagelijkse voeding uit minimaal 500 gram groenten en 150 gram fruit. In totaliteit heeft een volwassene gemiddeld zo’n 25-40 gram vezels per dag nodig. Gemiddeld is de inname onder de maat: mannen eten gemiddeld zo’n 22 gram en vrouwen zo’n 18 gram vezels per dag. Vezelrijk eten beschermt tegen hart- en vaatziekten,...Lees meer
After-diner ontstekingen na het eten van voedsel
De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie. Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren...Lees meer
Mond-gezondheid
Mond-gezondheid. Met de opkomst van de industrie is de welvaart gestegen, maar niet onze mond-gezondheid. Sinds die tijd bevat de voeding meer en hogere percentages geraffineerd meel dan voorheen. Met de komt van fastfood steeg ook de inname van ongezonde vetten en energie. (calorieën). Met als gevolg een toename aan welvaartsziekten. Zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, kanker en mondziekten. Met de toename van frisdrankgebruik is daar ook nog een...Lees meer
Vitaal door de overgang
Vitaal door de overgang? "Het komt vast door de hormonen!” Vaak worden klachten zoals spanningen, stemmingswisselingen of (buik)pijn op de hormonen afgeschoven. Vooral de hormonen oestrogeen en progesteron werken nauw samen. Met insuline en cortisol vormen zij de ruggengraat van het hormoonnetwerk. Voor vrouwen is de balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron uitermate belangrijk bij het handhaven van een goede gezondheid, op zowel jongere als oudere leeftijd. Estradiol (de...Lees meer