De vijf natuurgerichte principes

De vijf natuurgerichte principes

De vijf natuurgerichte principes welke Voedingbewustzijn hanteert, zorgt ervoor dat elke cliënt hollistisch wordt benadert. De diagnose en behandelmethode worden pas vastgesteld als ieder van deze vijf principes in onderstaande volgorde zijn doorlopen. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet functioneren. Voor alle principes geldt een duidelijke prioriteitsrangschikking; een principe kan niet functioneren als de werking van het voorgaande principe niet optimaal is. Voedingbewustzijn hanteert deze principes volgens de door BATC vastgestelde voorwaarden.

Energie

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven. Geen wonder dat energie de eerste en belangrijkste van devijf natuurgerichte principes is.  Energie vormt dan ook de basis bij de behandelingen van Voedingbewustzijn. Daarna kan pas aan de overige vier principes gewerkt worden. De prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn. Zonder energie kanhet lichaam immers niet functioneren en vindt er geen herstel / genezig plaats

Prikkeloverdracht

Na herstel van energie is de prikkeloverdracht belangrijk. Deze komt tot stand via je zenuwstelsel. Via de hersenen stuurt het zenuwstelsel prikkels naar de rest van je lichaam. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel ‘telefoonlijn’ van je lichaam. Een goede prikkeloverdracht is onmisbaar voor herstel én het goed functioneren van lichaam en geest.

Drainage

Ons lichaam krijgt dagelijk te maken met afvalstoffen. Deze komt niet alleen van buitenaf, maar produceren we ook zelf in ons lichaam.  Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Wanneer ons lichaam echter meer afvalstoffen moet verwerken dan het kan, is ondersteuning hierbij noodzakelijk. Te veel afvalstoffen belemmeren de werking van onze organen en geest.

Voeding

Voedingsstoffen in onze voeding zijn noodzakelijk om de vele belangrijke functies in ons lichaam optimaal te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze energievoorziening en de opbouw van onze spieren en botten. Bovendien hebben wij ze nodig om ziekmakende stoffen in ons lichaam te bestrijden en voor onderhoud van organen, zenuwstelsel, hormonen en ons bloed. Een tekort vermindert onze weerstand en maakt ons vatbaarder voor allerlei ontstekingen. Onze dagelijkse voeding is zorgt voor een fit, gezond lichaam en een scherpe geest. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden tot je neemt. Deze voeding varieert per constitutie en je persoonlijke omstandigheden.

Geestelijk welzijn

Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. Dit voor het geestelijke maar ook fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel, maar ook om in de toekomt in balans te blijven.