Voetreflexologie

Voetreflexologie

Voetreflexologie

In je hele lichaam lopen energiebanen met contactpunten op de voeten. Sommige energiebanen beginnen op je voet terwijl anderen eindigen op je voet. Voetreflexologie is een behandelmethode die deze reflexpunten in je voeten stimuleert. Door middel van drukpuntmassage worden zo eventuele blokkades opgeheven. Voetreflexologie harmoniseert je lichaam en verhoogt zo het zelfhelend vermogen en de weerstand van je lichaam.

Het ontstaan van voetreflexologie

Reflexzonetherapie is afgeleid van een oude massage die gebaseerd is op de energie-doorstroming van het lichaam. De oude Egyptenaren waren al bekend met deze reflexzone massage. Zij wisten dat ziekte disharmonie veroorzaakt en de vrije stroom van energie belemmert. Door gebruik te maken van een soort drukpuntmassage op handen en voeten herstelden zij de doorstroom van energie. Ook in China en India is men bekend met de energiestromingen in het lichaam. Hier wordt reflexzone-massage dan ook al meer dan 5000 jaar in het dagelijks leven toegepast. Begin 1900 werd reflexzone-massage in het westen herontdekt. Met als gevolg dat het tegenwoordig een belangrijke rol speelt in het leven van veel mensen. Deze behandeling kan dan ook bij tal van aandoeningen worden gebruikt.

Voetreflexologie versterkt het zelf genezend vermogen van het lichaam

De voet weerspiegelt ons hele lichaam. En wel in de verhouding 1:7. Zo heeft iemand met lange armen ook een lange arm-zone op de voet. En hebben mensen met platvoeten  vaak ook een rechte wervelkolom. De linkervoet weerspiegelt de linker zijde van ons lichaam. De rechtervoet de rechter zijde. Het hoofd wordt weerspiegeld in onze tenen, terwijl het hart zich in de bal van de voet bevindt. Ons bekkengebied  bevindt zich op de hak en onze inwendige organen vinden we terug op de voetzool. Behandeling van de huid, spieren en gewrichten gebeurt op de voetrug. In geval van ziekte of onbalans in ons lichaam wordt het daarbij behorende energiekanaal geblokkeerd. Reflexologie kan deze geblokkeerde energie weer vrijuit laten stromen. Dit zorgt voor herstel van het natuurlijke evenwicht in ons lichaam en bevordert daarmee onze gezondheid.

Hoe werkt voetreflexologie?

Een lichaam in gezonde staat heeft prima functionerende organen, klieren en lichaamssystemen. Daarnaast bezit het ook voldoende weerstand om problemen aan te kunnen. Bij onze geboorte krijgen wij een beperkte hoeveelheid erfelijke energie mee. Deze energie vullen wij aan door ademhaling en voeding. Maar ook door emoties, gedachten en gevoelens. Levensenergie circuleert door het lichaam in bepaalde banen. De zogenaamde meridianen. Door allerlei oorzaken kan de gezonde staat van deze meridianen verstoord worden. Hierdoor kunnen afgeleide klachten ontstaan. Voetreflexologie stimuleert de energiebanen. Door de betere bloedtoevoer en energie naar de diverse lichaamsonderdelen herstelt het lichaam zichzelf. Het opheffen van blokkades bevordert bovendien de afvoer van afvalstoffen. Klachten kunnen hierdoor verminderen en zelfs geheel verdwijnen.

Diverse voetreflexbehandelingen

Preventieve behandeling. Hierbij worden alle onderdelen van het lichaam behandeld. De energie kan weer zo optimaal mogelijk stromen waardoor je lichamelijk en geestelijk meer in balans komt.
Ontspanningsbehandeling. Heb je een drukke tijd achter de rug? Kun je slecht slapen? Ben je snel geïrriteerd en voel je je ook zo moe? Heb je moeite om je te ontspannen? Voel je je niet in balans? Tijdens een Voetreflexmassage komt onder andere het ontspanningshormoon vrij. Een hormoon dat in periodes van drukte en stress te weinig wordt aangemaakt.
Combinatiebehandeling.  Tijdens deze massage worden ook de meridianen op je onderbenen gemasseerd. Dit help de spierspanning nog meer te verlagen. Het  helpt je meer “rust in je hoofd” te geven. Deze combinatie kan er voor zorgen dat je je weer fitter en vitaler gaat voelen.

Voetreflexologie bij stress en Burn-out

Spanning is heel gezond. Het houd je alert en klaar voor actie. Spanning helpt je om goed te presteren. Het zorgt ervoor dat je veel kunt doen in weinig tijd. Chronische spanning of stress is daarentegen niet gezond. Je lichaam krijgt dan niet voldoende tijd om te herstellen. Een burn-out kondigt zich meestal aan door gevoelens van emotionele en lichamelijke uitputting. De belasting is dan te groot in verhouding tot de belastbaarheid. Dit geeft vaak veel vage klachten. Voetreflextherapie kan helpen het vlammetje weer te laten branden. Al je spieren, gewrichten, klieren en organen staan in verbinding met een specifieke zone op je voeten. Reflexologie kan helpen je hormonen in balans te brengen, rust in je hoofd te brengen en je longen optimaal te laten functioneren. Het stimuleert de opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen.  Tevens kalmeert het je zenuwstelsel, brengt rust en verhoogt het je energieniveau.

Voetreflexologie is ook vaak een waardevolle aanvulling op de behandeling van een reguliere arts/therapeut.
Bij een aanvullende  ziektekostenverzekering wordt deze therapie dan ook vaak vergoed.
Voetreflexologie helpt je bij het herstel,  geeft de broodnodige ontspanning en helpt je lichaam weer in balans te brengen.