Vitaminen en  mineralen

Vitaminen en mineralen

Via de media krijgen we allerlei adviezen om vitaminen en mineralen te gaan slikken. Maar hoe weet je welke jíj nodig hebt? En hoe weet je te midden van een gigantische keuze aan supplementen voor welk merk je moet kiezen? Slik nooit zo maar supplementen. Zowel een tekort als een te veel aan mineralen en vitaminen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken!

Het belang van voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn noodzakelijk om de vele belangrijke functies in ons lichaam optimaal te laten verlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze energievoorziening en de opbouw van onze spieren en botten. Bovendien hebben wij ze nodig om ziekmakende stoffen in ons lichaam te bestrijden en voor onderhoud van organen, zenuwstelsel, hormonen en ons bloed. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn voedingsstoffen die we meestal voldoende binnen krijgen. Zij bezitten echter niet allemaal vanzelfsprekend de gewenste hoeveelheid vitaminen en mineralen die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Een tekort vermindert onze weerstand en maakt ons vatbaarder voor allerlei ontstekingen. Helaas wordt een moe, lusteloos gevoel  en weinig energie maar zelden aan onvoldoende voedingsstoffen gelinkt. We bestrijden deze klachten steeds vaker met stimulerende middelen zoals cola of koffie en medicijnen. Hierdoor belasten we ons lichaam echter nog meer, wat weer ten koste van enorme hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen gaat.

Voedingsstoffen: gevolgen van tekorten

Het is onze huidige tijd niet gemakkelijk deze voldoende uit onze voeding te halen. Door  gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk goede voeding te eten krijgen we zo veel mogelijk goede voedingsstoffen binnen. Het eten van fabrieksvoeding daarentegen levert je lichaam stress op en is juist een belasting voor je lichaam. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewerkte voeding zelfs gerelateerd is aan een grotere kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten. In de nieuwe voedingsschijf in Canada is dan ook o.a. het eten van bewerkt en rood vlees in de ban gedaan. In tijden van stress verbruiken we zelfs extra hoeveelheden kostbare voedingsstoffen. Voorbeelden van stress zijn ook allergieën, luchtvervuiling en chronische ziekten. Een tekort aan slechts één enkele vitamine of mineraal kan al een scala aan vervelende klachten veroorzaken. Zoals problemen met je spijsvertering, gewrichten, vermoeidheid, vochtophopingen, overgewicht en hoofdpijn.

Aanvullen voedingstekorten?

Het aanvullen en optimaliseren van voedingsstoffen kan dus bijdragen aan een optimaal herstel, werkt preventief én laat je lekkerder in je vel zitten. Veel supplementen en vitaminepillen zijn echter van zeer slechte kwaliteit. De vorm, kwaliteit en biologische activiteit er van is doorgaans belabberd. Bekijk de ingrediëntenlijsten maar eens en controleer de naam van iedere stof eens met behulp van Google. Het is vaak een berg chemisch-synthetische zoetstoffen, kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen. Ga liever voor een hoogstaande natuurlijke kwaliteit, met een optimale werkzaamheid. Deze hangt op zijn beurt af van de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid. Een nutriënt dat snel wordt opgenomen maar daarna weer snel wordt afgebroken, heeft immers niet voldoende tijd om zijn werking te kunnen doen.

Voedingstekorten herkennen

Maar hoe weet je aan wélke voedingsstoffen jij een tekort hebt?  De orthomoleculaire geneeskunde kijkt o.a. naar je leeftijd, leefstijl, voedingspatroon, eventuele klachten en ziektebeelden in het verleden. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een online vragenformulier en een persoonlijk gesprek. Op verzoek kunnen deze waarden met een EMBtest ook in een laboratorium worden bepaald. Een eenvoudige vingerprik is hiervoor voldoende. Behalve de status van je mineralen- en vitaminehuishouding ontvang  je dan ook een analyse over je hormonen, spijsverteringsorganen, allergieën en nog veel meer belangrijke gezondheidsindicaties.

Wil jij je voedingspatroon eens echt goed tegen het licht houden of  heb je last van gezondheidsklachten? Wil je weten of jij wel de juiste supplementen gebruikt? Met de EMB-test en/of MRA test krijg je snel en doelgerichte informatie om jouw gezondheid te verbeteren.
Bel voor een afspraak of meer informatie 0612368398 of mail naar info@voedingbewustzijn.nl

Met de kortingscode “voedingbewustzijn”ontvang je maar liefst 20% korting op de producten van Vitals!
Kortingscode 132513 geeft  je 10% korting op Vitakruid producten.
Bij Energetica Natura producten ontvang je met de code 0395338  10% korting.