De vervette lever

De vervette lever

Er lopen meer mensen met een vervette lever rond dan we denken. Ger Koe, specialist en onderzoeker verbonden aan Maastricht UMC+ en de Universiteit van Maastricht, heeft het van dichtbij meegemaakt: op het oog kerngezonde mensen krijgen buikpijnklachten of voelen zich misselijk en vermoeid doordat de lever zijn werk niet meer naar behoren kan uitvoeren.  Deze overbelaste lever noemen we ook wel een vervette lever. Volgens de Maag Darm en leverstichting hebben in Nederland ruim 2,5 miljoen mensen in meer of minder mate last van een vervette lever. Bij aandoeningen aan de lever denken we al snel aan alcoholisten.  Bij het gros van de genoemde Nederlanders is echter de alcohol niet de oorzaak.

oozaken vervette lever

Vaak is het aanbod van voeding (hoofdzakelijk suikers en verkeerde vetten) dan groter dan de vraag (verbruik van energie). Dit overschot wordt opgeslagen in onze vetdepots. Hierdoor ontstaat een disbalans en vetcellen raken ongevoelig voor het hormoon insuline. Met als gevolg dat de koolhydraten uit een maaltijd niet als glucose de cellen in kunnen om daar als energie te worden omgezet . Overgewicht en diabetes type 2 liggen dan op de loer en vormen aldus een groot risico voor het vervetten van de lever. De lever raakt dus o.a. overbelast door verkeerde voedings- en eetgewoontes. Bijvoorbeeld door een te veel aan junkfood, bewerkt voedsel en te veel vetten en suikers eten. Zij zorgen bovendien voor een grote hoeveelheid afvalstoffen in de darm. Maar ook te veel of te weinig water drinken, te snel eten/niet goed kauwen, stress en te weinig beweging of slaap komt de lever niet ten goede. Het goede nieuws is dat een lever eenvoudig en vrij gemakkelijk te herstellen is.

De alcoholische vervette lever

Alcoholische leververvetting is te wijten aan zwaar alcoholgebruik .De lever raakt door de afbraak van alcohol overbelast. De suikers uit de alcohol worden namelijk in de lever omgezet in vet, waarbij de lever zelf ook vervet. De alcohol zelf wordt door de lever afgebroken en zo veel mogelijk uit je lichaam verwijderd. Bij dit proces van afbreken komen ook schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen beschadigen de levercellen, bevorderen ontstekingen en verzwakken de natuurlijke afweer van je lichaam. Hoe meer alcohol je drinkt, des te meer je je lever beschadigt. Alcoholische leververvetting is de vroegste fase van aan alcohol gerelateerde leverziekte. De volgende stadia zijn alcoholische hepatitis en cirrose. Het risico op alcoholistische leververvetting is groter bij vrouwen dan bij mannen, bij personen met overgewicht  en bij mensen met bepaalde genetische mutaties. Mannen met leververvetting kunnen grotere borsten dan normaal krijgen. Dit staat medisch bekend als gynaecomastie.

De niet-alcoholtische vervette lever (NAFLD)

NAFLD treft wereldwijd ongeveer 25% van de mensen. Met het toenemen van obesitas, diabetes Type 2 en een hoog cholesterolgehalte, neemt ook het aantal gevallen van NAFLD toe. De niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) komt vaker voor bij:

  • diabetes Type 2 en insulineresisentie
  • hoge niveaus van vetten in het bloed zoals cholesterol en triglyceriden hebben
  • een hoge bloeddruk hebben
  • bepaalde medicijnen gebruiken zoals corticosteroïden en sommige middelen tegen kanker
  • bepaalde stofwisselingsstoornissen hebben
  • snel gewichtsverlies ervaren
  • bepaalde infecties zoals hepatitis C hebben
  • zijn blootgesteld aan sommige gifstoffen

Symptomen van een vervette lever

Leververvetting geeft vaak geen opvallende klachten. Klachten die passen bij leververvetting zijn:

  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Verlies van eetlust
  • Geelzucht
  • Donkere urine
  • Spierpijn
  • Jeuk
  • Pijn aan de rechterkant van de buik
  • Opgezwollen lever

Leververvetting wordt vaak een stille moordenaar genoemd. Dit betekent dat het vooral in de beginstadia bijna geen symptomen vertoont. Uiteindelijk leidt een onbehandelde leververvetting tot leverfalen.

Voedingsadviezen

  • Wees voorzichtig producten (smoothies) waar veel fruit in zit
  • Gebruik zo min mogelijk linolzuur.
  • Eet voldoende vezels:
  • Kies voor biologisch
  • Gebruik regelmatig knoflook en gemberregenereren.
  • Zorg voor voldoende antioxidanten
  • Zorg voor voldoende B-vitamines
  • Drink geen alcohol.  alcohol zorgt voor vervetting van de lever.
  • Zorg voor een goed bioritme

Opmerkingen

Leververvetting zorgt niet altijd voor duidelijke klachten en wordt daarom pas laat of bij toeval ontdekt. Leververvetting is echter omkeerbaar! Wanneer de onderliggende oorzaak aangepakt word, verbetert de gezondheid van de lever. Wanneer de lever echter verder vervet, kan er leverontsteking ontstaan en dit kan mogelijk leiden tot het onomkeerbare levercirrose. Een vervette lever kan gemakkelijk worden vastgesteld. Naast de genoemde voedingsadviezen zijn er ook enkele zeer goede natuurlijke supplementen die kunnen worden ingezet. Laat altijd van te voren test of de lever daadwerkelijk vervet is, probeer de oorzaak te achterhalen en gebruik geen supplementen alvorens de tekorten en interacties met eventuele medicijnen zijn vastgesteld.

Lees verder voor meer info over de lever of maak een afspraak met praktijk Voedingbewustzijn 0612368398 of mail: info@VBZ.nu