Linzen ook voor een heerlijke soep

Linzen ook voor een heerlijke soep

Linzen zijn er in veel kleuren. Witte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkeld. Daarnaast zijn er nog koraallinzen en flageolets. Zijn ze gezond? Nou en of! Je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken en ze zijn niet bepaald duur. Wat we eigenlijk opeten is het zaad van de “linzenplant”. De plant heeft kleine witte bloemetjes die peulen voortbrengen. In zo’n peul zitten twee ronde, platte erwtjes. Deze gedroogde erwtjes kennen wij als linzen. Ze bevatten erg veel goede eigenschappen en zijn dus met recht een superfood! Eerst waren ze vooral heel populair onder de vegetariërs maar  nu zijn ze overal hot!

 Linzen en de gezondheidsvoordelen
  • Door het hoge vezelgehalte zorgen ze voor een goede spijsvertering.
  • Ze stabiliseren je suikerspiegel. Ideaal als je wilt lijnen of diabetes 2 hebt.
  • Het hoge ijzergehalte zorgt voor extra energie en kan meehelpen bloedarmoede te voorkomen of te genezen
  • Linzen zijn rijk aan eiwitten, meervoudige koolhydraten, calcium, vitaminen B, magnesium, kalium en zink.
  • Ze voorkomen vaat- en hart ziekten doordat ze het vet- en cholesterolgehalte helpen verlagen.
  • Geneeskrachtige eigenschappen  genoeg!
Het koken van linzen

Je kunt ze voorweken, maar dat is niet per sé nodig. Ze zijn vrij snel gaar. De kooktijd hangt er van af wat je ermee wilt doen. Als je ze door een salade wilt doen dan is het erg lekker om een beetje bite te laten houden. Ze worden dan 5-10 minuten korter gekookt dan hun aangegeven kooktijd op de verpakking. De maximale kooktijd is 25 minuten. Rode linzen zijn na 20 minuten al overgaar. Je kunt ze ook prima meekoken met zilvervliesrijst. Deze rijst doet er iets langer over dan linzen om gaar te worden. Je doet eerst de rijst in de pan en vijf minuten later de linzen, zodat ze gelijktijdig gaar zijn. Op deze manier voeg je extra eiwitten aan de rijst toe.

Rode Linzensoep:

ingrediënten:

  • 800 gram rode linzen
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik (of 4/5 verse tomaten in blokjes gesneden)
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 1 stukjes gember (2 cm.) fijn gesneden
  • een grote ui, gesnipperd of 2 kleine prei fijn gesneden
  • 3 theelepels paprikapoeder. Wil je het iets pittiger gebruik dan cayennepeper
  • 2 runderbouillon blokjes op 1 liter water
  • 3 theelepels komijnzaad
  • een halve (goed gewassen) citroen
  • olijfolie
    optioneel: 
  • dikke Griekse of Turkse yoghurt
  • verse koriander

Bereiding Rode Linzensoep:

Laat de gesnipperde ui of prei, de gember en knoflook zachtjes in de olijfolie smoren. Was intussen de linzen en spoel ze goed af.
Doe de daarna met de tomatenblokjes en de kruiden ook in de pan en laat alles even pruttelen.
Voeg één liter water toe en 2 blokjes runderbouillon.
Breng geheel even aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Voeg na 10 minuten de halve citroen toe en laat deze mee pruttelen.

Optioneel: Serveer met flinke lepel Griekse yoghurt en verse korianderblaadjes. Echt heerlijk!