Salade Niçoise

Salade Niçoise

Salade Niçoise is een combinatie van vis en groenten en ei. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. Er zijn veel verschillende recepten en velen claimen dat hun versie de enige echte salade niçoise is. Het enige echte recept bestaat echter niet: er zijn allerlei varianten die allemaal salades niçoises zijn. Een aantal ingrediënten is terug te vinden in alle versies. Daarnaast kan het recept worden uitgebreid met allerlei extra ingrediënten. Zo bevat een salade niçoise meestal rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, gekookte eieren, uien en olijfolie. Afhankelijk van de streek en de kok kan de salade ook andere ingrediënten bevatten, zoals sperziebonen, groene kruiden, kappertjes, kropsla, verschillende soorten bonen en artisjokken.

Salade Niçoise ingrediënten voor 2 personen

  • 1 krop romaine sla
  • 150 gr haricots verts
  • 1 rode (punt) paprika
  • 1 rode ui
  • 2 (vastkokende)(zoete) aardappelen
  • 5 roma tomaten
  • 12 zwarte olijven
  • 1 blikje tonijn
  • 1 blikje anjovisfilets

Dressing voor de salade Niçoise

  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • knoflook
  • peper

 

Bereiden salade Niçoise

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen beetgaar in ongeveer 10 minuten. Kook ook alvast de eieren, ongeveer 4 – 5 minuten om ze niet al te hard te laten worden.

Dop de haricots verts en spoel ze even af. Kook ze in wat water (of in een stoommandje!) in ongeveer 5 minuten beetgaar.

Maak de paprika schoon en snij in reepjes. Schil de ui en snij hier dunne ringen van. De tomaten kunnen in parten gesneden worden en de olijven mag je heel laten.

Ik gebruikte een krop romaine sla, want ik snij het liefst zelf mijn groenten. Zo is het zo vers mogelijk! Haal de bladeren los en was deze. Snij nu bij elk blad de harde kern eruit en snij het groene blad in stukken. Doe de sla in de slaschaal en voeg hier de andere (gesneden) groenten aan toe.

De aardappelen zijn nu klaar en deze giet je af. Laat even afkoelen en snij in blokjes. Doe de aardappelen pas bij de sla als ze goed afgekoeld zijn. Als je een beetje getimed hebt, dan zijn nu ook de eieren klaar. Laat ze even schrikken en pel de eieren. De haricots verts zullen inmiddels ook gaar zijn. Giet deze af en laat ze nog even staan.

Maak de dressing van wat olijfolie, rode wijnazijn, geperste of fijn gesneden knoflook en een snuf peper.

Voeg de aardappelen bij de sla en schep nu ook de tonijn erbij. De anjovisfilets heb ik nog even klein gesneden maar kun je ook heel laten en toevoegen.

Snij de eieren in parten en doe deze samen met de haricots verts bij de sla. Schep voorzichtig alles goed door en alsjeblieft, de zomer kan beginnen!