Kamp je met een zwakke weerstand of zit je niet echt lekker in je vel? Heb je last van terugkerende klachten? Dan is het goed mogelijk dat je immuunsysteem een opkikker nodig heeft. Ons lichaam bezit namelijk van nature het vermogen zichzelf te herstellen maar heeft daarvoor wel de juiste “brandstof” nodig. Krijgt het deze niet binnen, dan verzwakt je weerstand. Een sterk immuunsysteem daarentegen zorgt ervoor dat we ziekten en kwalen buiten de deur houden. In feite hebben we zelfs drie immuunsystemen. Pas als de eerste zijn taken niet meer aan kan worden de tweede en uiteindelijk het derde immuunsysteem ingeschakeld. Het op peil brengen van het eerste immuunsysteem draagt dus bij aan herstel en kan veel ellende voorkomen.
Eerste lijns immuunsysteem
Dit eerste immuunsysteem staat in directe verbinding met de buitenlucht. Hieronder vallen de huid, longen, neus, ogen en het maagdarmkanaal. Deze zijn allen bekleed met slijmvliezen waarin 80% van onze eerstelijns verdediging plaats vindt. Als de slijmlaag in de darm aangetast is kunnen allerlei ziekteverwekkers en toxische stofjes in onze bloedbaan terecht komen. De opname van goede voedingsstoffen is verstoord en het is tevens de oorzaak van veel voedselallergieën en intoleranties. Maar ook de inhoud van de darm zelf speelt een cruciale rol voor onze weerstand. Deze inhoud, de zogenaamde darmflora, bestaat uit miljarden bacteriën. Goede en slechte. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de goede de overhand hebben. Gebruik van suikers, alcohol, medicijnen, pijnstiller, stress en vooral antibiotica vermindert echter de conditie van zowel de darmwand als darmflora. Hierdoor kunnen huidproblemen, netelroos, eczeem, een slecht geheugen, slechte concentratie, depressie, vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, allerlei spijsverterings- en hormonale klachten ontstaan.
Tweede lijns immuunsysteem
Het tweede lijns immuunsysteem wordt ook wel het aangeboren immuunsysteem genoemd. Het wordt bij de geboorte verkregen en is in het DNA verankerd. Dit systeem is voor iedereen uniek. Het reageert snel, maar niet specifiek. Het zet een algemene meestal onstekingsbevorderende reactie in werking en brengt het derde lijns immuunsysteem op gang. Het aangeboren systeem bevindt zich in het bloed, de weefselvloeistoffen en lymfevaten doorgebruik te maken van diverse typen witte bloedcellen. Het is belangrijk dat de ontstekingsreactie niet te vaak optreedt en niet te lang duurt, omdat anders de effectiviteit van het systeem vermindert.
Derde lijns immuunsysteem
Dit systeem wordt ook wel het adaptieve of verworven immuunsysteem genoemd. Het gaat pas in werking als de eerste en tweede barrière falen om de besmetting op te lossen. Het is langzaam werkend en wordt pas na 7 to 10 dagen. Het bezit een geheugen en herkent dus een eerdere besmetting. Het derde lijns immuunsysteem maakt gebruik van wittte bloedcellen die zich ontwikkelen in de lymfeknopen, beenmerg of thymus.
Symptomen verzwakt immuunsysteem
- Vermoeidheid
- Allergieën, astma en eczeem
- Vatbaar voor infecties
- Wondjes genezen langzaam
- Vaak verkouden
- Kans op auto immuunziekten
- Veel stress
- Droge slijmvliezen zoals een droge neus en droge ogen
- Geen goede ontlasting
- Verhoging, maar geen koorts
- Huidproblemen en uitslag
Ondersteun je immuunsysteem met voeding
De basis voor het verbeteren van het eerstelijns immuunsysteem ligt in het aanpassen van de voeding. Eet zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten (zoals pasta, bloem, witte rijst en tafelsuiker), verrijk je voeding met omega 3 en consumeer veel groenten en fruit. Gebruik veel verse kruiden. Bijvoorbeel peterselie, dille, koriander, lente ui en bieslook. Vermijdt stress en stoffen die de darmwand beschadigen zo veel mogelijk. Hieronder vallen onder andere antibiotica, pijnstillers en gluten.
Controleer je immuunsysteem
De EMBbloedtest is uitermate geschikt om de conditie van je immuunsysteem te analyseren. Met de uitslag kan je immuunsysteem ondersteund worden door specifiek voor jou nodige supplementen toe te passen. Dit kan zijn om je darmwand te helen of je darmflora te verbeteren. Maar ook door aanvulling van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het is een belangrijke check-up en geeft je lichaam de mogelijkheid weer optimaal te functioneren. Een goede investering in je eigen gezondheid.