Darmklachten en mogelijke gevolgen

Darmklachten en mogelijke gevolgen

Darmklachten, een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. We hebben allemaal wel eens last van. Meestal wordt dit verweten aan de maaltijd die je genuttigd hebt, maar er kan meer aan de hand zijn. Het opzwellen van je buik heeft meestal te maken met een slechte spijsvertering. Maar kan ook het gevolg van een infectie, voedselallergie of stress zijn. Een opgezette buik geeft een erg onaangenaam gevoel. Vaak gaat dit samen met obstipatie, diarree, winderigheid, onverwacht veel aankomen, kramp en pijn. Een slechte spijsvertering kan komen doordat je niet de juiste voeding kiest. Maar ook door te weinig bewegen, antibiotica, aspirine, Aleve, maagzuurremmers of veel stress. Bij darmproblemen kan je ichaam de nodige voedingsstoffen niet goed opnemen. De tekorten die hierdoor onstaankunnen zowel fysieke als psychische klachten veroorzaken.

Oorzaken opgezette buik

  • Een afwijkende darmflora
  • Overgroei met candida of andere gisten.
  • Een besmetting met darmparasieten. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken.
  • Een intolerantie voor gluten of melk. De voeding wordt dan niet goed verteerd.
  • exorfinen belasting
  • Stijging van histamine door een enzymtekort
  • Gebruik van maagzuurremmers. Bij een gebrek aan maagzuur wordt de voeding niet goed verteerd
  • OntstekingenEen infectie of afgenomen functie van de alvleesklier en galblaas
  • slecht voedingspatroon

Veel ziekten ontstaan in je darmen

De meeste mensen zijn zich nauwelijks bewust van hun darmgezondheid. De aandacht gaat vooral uit naar het getal op de weegschaal. Of naar symptomen zoals hartklachten, hoge bloeddruk, te hoog bloedsuiker of hoofdpijn. Maar wist je dat overgewicht en waarschijnlijk vrijwel alle chronische ziektes hun oorsprong vinden in een verstoorde darmflora?  Klachten die horen bij  darmproblemen zijn een overactief of niet werkend immuunsysteem, voedselinteranties of- allergieën, huidproblemen, slecht geheugen, slechte concntratie, depressies, stemmingswisselingen, allerlei spijsverteringsklachten, vermoeidheid, uitputting, algehele malaise, spier- en gewrichtspijnen, fibromyalgie, hormonale klachten en angsten. Vaak merk je bij deze ziekten niet eens dat je last hebt van je darmen. Steeds meer mensen echter krijgen last van darmklachten. Zoals diarree, obstipatie, winderigheid, spastische darm of darmontstekingen. Allemaal signalen van je lichaam dat er iets mis is. Reden genoeg om goed voor je darmen te zorgen.

Wat verstoort je darmflora

De samenstelling van de bacteriekolonie in je darmen kan ernstig ontregeld raken door de volgende factoren:

  • Medicijnen zoals antibiotica en maagzuurremmers. Antibiotica kan een ernstige verstoring van je darmflora tot gevolg hebben.
  • Zoetjes, pesticiden en andere chemicaliën.
  • Stress en slaapgebrek
  • Verkeerd eten. Misschien wel de allergrootste verstoorder van je darmflora is verkeerd eten en drinken. Onder meer te veel suikers, brood, zuivel, chemische toevoegingen, verkeerde vetten, alcohol. Alles wat je eet is van invloed op je darmflora.
  • Een tekort aan vezels, eiwitten, vitamine D, magnesium, zink en gezonde vetten.

Het Permeabele Darm Syndroom

Onze darmwand bestaat uit slijmvlieslaag waarin darmcellen tegen elkaar geplakt zijn door zogenaamde “tight junctions”. Verteerde voedingsstoffen worden door deze darmwand heen opgenomen in het bloed. Je kunt last hebben van buikpijn, winderigheid, een opgezette buik en slechte ontlasting. Vaak merk je echter van  een lekkende darm niet veel. De permeabilieit (doorlaatbaarheid) van de darm wordt verhoogd waardoor slecht verteerde voedingsstoffen, toxinen en ziekmakende stofjes ons lichaam binnen kunnen dringen.  Voedselallergieën en intoleranties kunnen dan het gevolg zijn. Ook de afgifte van hormonen en neurotransmitters wordt hierdoor verstoord. De continue belasting van het immuunsysteem kan eczeem, acne of andere huidproblemen tot gevolg hebben en in ernstige gevallen zelfs een auto-immuunziekte. Ontstekingsziektes in je darmen beginnen vaak met een opgezette buik. Zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en het prikkelbaar darmsyndroom.

Darmklachten en je hormoonbalans

De darmen zijn niet alleen een systeem voor het verteren van je eten. Bij de vertering spelen triljoenen bacteriën een grote rol. Ze helpen bij het afbreken van voedingsstoffen tot kleinere delen die via je darmwand in je bloedbaan komen.  Als er iets mis is met de bacteriën in darmen komt je lichaam dus voedingsstoffen tekort. Maar er gebeurt veel meer in je darmen. De bacteriekolonie in je darmen is namelijk van grote invloed op je hormoonbalans. Zo is er een verband met de productie van oestrogeen, progesteron, serotonine en dopamine. Een goede darmflora kan helpen om overgangsklachten en de symptomen van osteoporose te verminderen en het risico op borstkanker te verlagen. Ook is er een verband gevonden met depressies. Een goede werking van de bacteriën in je darmen is dus niet alleen voor het verteren van je eten. Het bepaalt mede jehormoonbalans en houdt ziekten buiten de deur.

Conclusie


Als de samenstelling van de bacteriekolonie in je darmen niet goed is, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. 
Eet vooral veel verse groente uit het seizoen en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado en kokosolie. Drink veel water en doe hier bijvoorbeeld wat citroen en munt in. Zorg voor een goede balans in koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, zodat je spijsvertering en darmflora zich kunnen herstellen. Een EMBtest vertelt je niet alleen hoe het met jou darmen is gesteld, maar brengt ook de status van je spijsverteringssysteem en voedingsstoffen in beeld. Ga bij darmklachten nooit zo maar suppletie slikken. Suppletie van het ene mineraal heeft namelijk ook altijd gevolgen voor een ander mineraal. Bel voor meer informatie 0612368398 of mail naar info@voedingbewustzijn.nl