Melk de witte leugen met grote gevolgen

Melk de witte leugen met grote gevolgen

Melk wordt gepromoot als voedsel waar geen vervanging voor is. Het moet ons de indruk geven dat als we geen melk drinken dit slecht voor onze gezondheid is. Onze botten zouden dan niet de calcium krijgen die ze nodig hebben om sterk te zijn.

De gevolgen van melk voor je gezondheid

Koemelk remt echter juist de opname van vitaminen en mineralen. We nemen calcium uit koemelk moeilijk op en het onttrekt tijdens de opname magnesium aan ons lichaam. Het mineraal fosfor uit melk nemen we wel goed op, maar ook fosfor onttrekt hierbij calcium aan de botten. Doordat melk veel fosfor bevat leidt het drinken hiervan tot tekorten aan  magnesium en calcium. Het werkt botontkalking juist in de hand! In landen waar weinig melk wordt gedronken blijken dan ook minder botbreuken voor te komen! Tijdens het pasteuriseren verdwijnen behalve vitaminen, mineralen en enzymen ook goede bacteriën. De melk wordt hierdoor nog slechter verteerbaar. Voor de vertering van melk is bovendien veel zink nodig. Indien er te weinig zink in ons lichaam aanwezig is,  gaat ons immuunsysteem achteruit en ontstaat er een melkverslaving!  Een tekort aan zink is herkenbaar  aan witte vlekjes op de nagels. Daarnaast remt melk onder meer de opname van vitamine B12 en D. Dit laatste vergroot het risico op prostaat- en huidkanker.

Veel voorkomende klachten

Zuivel is een leverancier van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat de groei van (borst)kanker kan bevorderen en de werking van de schildklier kan verminderen. Geen wonder dat je overgewicht kunt verminderen door alle zuivel uit je menu te schrappen. Dit geldt ook voor acne en een slechte huid. De lactose in melk (melksuiker) is voor ons slecht vereerbaar. Het enzym lactase dat hiervoor zorgt vermindert namelijk na ons derde levensjaar drastisch. Ook de caseïne (eiwitten) kunnen wij slecht verteren en komen als te grote stukken in de darmen aan. Met intolerantie en allergie als gevolg. Dit geldt zeker voor mensen met weinig maagzuur. Pasteurisatie van melk leidt tot nog meer allergieën én verandert koemelk bovendien in een bron van  schadelijke AGE’s.  Koemelk heeft al met al behoorlijk wat slechte eigenschappen en is zonder meer één van de meest allergene voedingsmiddelen die er bestaat. Veel darmklachten zijn terug te voeren naar een te hoge exorfinen belasting als gevolg van melk- en tarweconsumptie.

Koemelkallergie

Bij koemelkallergie reageert het immuunsysteem extreem op de eiwitten in koemelk. Met name op de caseïne. Caseïne laat een  slijmlaag achter in je maag, langs de organen en in je darmen. Voedingsstoffen worden hierdoor minder goed opgenomen. Niet alleen uit de melk maar ook uit het andere eten dat je eet. Je kunt hierdoor voedingstekorten kunt oplopen. Ook zorgt caseïne voor een overproductieve slijmfunctie. Het wordt gerelateerd aan astma, allergieën en bijholteontstekingen. Er wordt zelfs een relatie gelegd tussen het eiwit en autisme, diabetes, hart- en vaatziekten en schizofrenie. Hoe dan ook, caseïne is niet bevorderlijk voor je gezondheid!

Lactose intolerantie

Bij een lactose  intolerantie wordt de melksuiker (lactose) niet goed verdragen. Door een tekort aan het enzym lactase. Deze is nodig is om de lactose te verteren. Lactose-intolerantie is een normaal proces wanneer een kind stopt met zogen. De mens wordt dan van nature intolerant voor koemelk. Maar in Nederland stoppen we niet met ‘zogen’. Sterker nog, we drinken de melk van een ander zoogdier! De niet goed afgebroken lactose laat een slijmlaag achter in je dunne darm. Daardoor neem je voedingsstoffen minder goed op. Er kan zo een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan. Doordat de lactose in de darm gaat vergisten kunnen als het ware “gaten” in de darm ontstaan. Verkeerde stoffen kunnen zo in het bloed terecht kunnen komen. Het begin van ontstekingen en chronische aandoeningen. Deze kunnen zich uiten zich in buikpijn, darmkrampen, diarree en winderigheid. Maar ook in verstopping, braken, een opgezette buik, jeuk, huiduitslag en problemen met de luchtwegen. Oorzaak is de verstoorde darmflora. De suiker in melk is bovendien de belangrijkste veroorzaker van overgewicht en diabetes 2. Melk is dus naast gluten, voor veel mensen één van de veroorzakers van laaggradige ontstekingen.

Melk en de calcium leugen

Wetenschappers hebben aangetoond dat melk de botontkalking versnelt. Voor de opname van calcium in onze botten hebben we voldoende magnesium nodig. In melk zit te weinig magnesium. Deze wordt bij het drinken van melk dus aan de botten onttrokken. De botten verzwakken hierdoor. Dit, terwijl veel vrouwen toch al kampen met een tekort aan magnesium. Heb je regelmatig last van spierkrampen in je kuiten of voeten? Verminder je zuivel maar eens en kijk wat dat met je doet. Helaas zorgt het dierlijke eiwit in de melk ook voor verzuring van je bloed. Om deze verzuring te neutraliseren heeft je lichaam wederom calcium uit je botten nodig. Met nog meer botontkalking tot gevolg. Eet je gewoon groene bladgroente, koolsoorten en wat nootjes dan hoef je je om calcium niet druk te maken. Deze voedingsmiddelen leveren bovendien veel méér goede stoffen dan melk.

 

conclusie

Alle voedingsstoffen die koemelk levert kunnen  beter worden verkregen uit andere voedingsmiddelen.
Koemelk is goed voor de melkboer, de zuivelfabrikant, de dokter en de farmaceutische industrie, maar niet voor de mens en het millieu.
Lees hier over de superkoe met minder fosfaat en meer plofmelk .