Gezonde darmen zijn dé voorwaarde voor een goede gezondheid en een gezond gewicht! We hebben allemaal wel eens darm- of spijsverteringsklachten. Meestal zien we dit als het gevolg van en genuttigde maaltijd. Vaak zijn deze klachten echter symptomen voor een verstoorde spijsvertering of darm. Wist je dat overgewicht en bijna alle chronische ziekten hun oorsprong vinden in een verstoorde darmflora? Bij darmklachten kan je lichaam namelijk geen afvalstoffen afvoeren en belangrijke voedingsstoffen niet goed opnemen. Hierdoor kunnen zowel fysieke als psychische klachten ontstaan.
- Heb je last van winderigheid of een opgeblazen gevoel?
- Huidproblemen of haaruitval?
- Vaak diarree, obstipatie of een onregelmatige stoelgang?
- Onverklaarbare schommelingen in je gewicht?
- Ben je voortdurend moe?
- Voel je je regelmatig ziek?
- Heb jij het warm als iedereen het koud heeft of andersom?
- Voel je je wazig in je hoofd?
- Raak je snel geïrriteerd of ben je depressief?
- Doen je gewrichten pijn?
- Heb je gespannen spieren in nek, hals, schouders, rug en borstbeen of hernia?
Hoe gezond zijn jouw darmen?
Bovenstaande vragen hangen samen met een disbalans in je darmen. Is je antwoord “Ja” op één of meer van deze vragen? Dan is de kans groot dat je darm ondersteuning nodig heeft. De medische wetenschap besteedt de laatste decennia gelukkig steeds meer aandacht aan de darmen. Onderzoek bevestigt dat bijna alle ziekten in onze darmen ontstaan. Zelfs artritis, botontkalking en Alzheimer blijken hun oorsprong te vinden in een verstoorde darmflora.
Darmen en ons brein
Onze darmbacteriën beïnvloeden dus niet alleen de voedselvertering, maar ook ons doen en denken. De buik is in feite ons tweede brein en bevat minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofd. Onze belangrijkste zenuwbaan is de zogenaamde “nervus vagus”. Deze verbindt onze buik met ons brein. Veel hormonen en vitaminen worden in onze darmen gemaakt. Zo ook bijvoorbeeld vitamine B en ons gelukshormoon serotonine. Als onze darmen niet goed functioneren kan dit dus gemakkelijk tot vermoeidheid en depressieve gevoelens leiden.
Darmen en onze gezondheid
In de westerse wereld groeit het inzicht dat gezond eten terecht een “medicijn zonder bijwerking” is gestaag. Voor een goede opname van deze voedingsstoffen heb je echter wel gezonde darmen nodig. In een verwaarloosde darm komen ook onverteerde voedingsstoffen in je bloedbaan terecht. Het immuunsysteem reageert op deze onverteerde deeltjes met kleine ontstekingen. Deze beschadigen op hun beurt de darmvlokken waardoor je weerstand nog verder afneemt. Een gezonde darmflora daarentegen voorkomt voedingstekorten, versterkt je immuunsysteem, heeft een goede invloed op je hormoonbalans en kan veel ziekten voorkomen. Klachten zullen verminderen, de energie zal toenemen en je gaat er stralend uitzien.
Hoe krijg ik gezonde darmen?
Het is dus letterlijk van levensbelang je buik gezond te houden. Bovendien is het ook vaak de oorzaak van veel “onbegrepen” klachten. Maar hoe weet je of je darmen gezond zijn en je geen voedingstekorten hebt? Praktijk Orthomoleculaire therapie Voedingbewustzijn is gespecialiseerd in darmklachten. Maak je gebruik van een EMBtest dan krijg je bovendien een duidelijk overzicht van eventuele voedingstekorten, allergieën of intoleranties. Evenals de status van je hele spijsverteringsstelsel, je darmflora en nog veel meer. Dit maakt de herstelperiode overzichtelijk, efficiënter en korter.
Wil je meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek? Bel 0612368398 of mail info@voedingbewustzijn.nl