Het budwigpapje een super omega-3 ontbijt

Het budwigpapje een super omega-3 ontbijt

Het Budwigpapje.
Een super ontbijt . Johanna Budwig (1908-2003 was een duitse wetenschapster en studeerde farmacologie en chemie.  Volgens Johanna wordt de hoge gezondheidswaarde van het “budwigpapje” veroorzaakt door de combinatie van lijnzaadolie en de kwark.  Of te wel de essentiële vetzuren  en de zwavelhoudende aminozuren.  Zij ontdekte dat in alle actieve weefsels veel zwavelhoudende eiwitten en essentiële vetzuren aanwezig zijn. Dit  blijkt bij veel ziektebeelden juist niet het geval. Volgens Budwig hebben kankercellen een zuurstoftekort door een gebrek aan essentiële vetzuren. Daardoor is geen zuurstoftransport mogelijk. Voor een goede celdeling is ook een adequate aanvoer van de juiste vetten en zwavelhoudende aminozuren  nodig. Door de binding die lijnzaad en de kwark  met elkaar een aangaan kunnen zuurstof en energie overgedragen worden. Met als resultaat een goede celademhaling.

Het Budwigpapje ter preventie van kanker

Dit ontbijt blijkt dan ook een prima preventie van kanker. Vervang de kwark liever niet door yoghurt of biogarde. Kwark is namelijk veel eiwitrijker en heeft dus meer zwavelhoudende aminozuren. Bij ziekte kun je dit ‘Budwigpapje’ 3 x per dag gebruiken. Voor de lunch kun je dan bijvoorbeeld verse kruiden of rauwkost door de kwark en lijnzaadolie doen. Voor het diner maak je er een slasaus van. Voeg er wat extra citroensap, kruiden of een natuurlijke azijn aan toe. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt. Let op dat je in verband met de gezondheidsvoordelen alle basis ingrediënten behoud.

De basis ingrediënten voor het ‘Budwigpapje’ zijn:

100 gr. kwark met 3 eetlepels (biologische) lijnzaadolie.

Om het lekkerder te maken en/of de omega-3 vetzuren nog meer te verhogen kun je er zelf ook andere ingrediënten aan toevoegen. Bijvoorbeeld een handvol gehakte walnoten of 1 á 2 eetlepels gemalen lijnzaad.  Maar ook 10-20 gram havervlokken, een stuk fruit in stukjes of een handje vol pompoenpitten. Je kunt er natuurlijk ook gedroogd fruit,  muesli,  noten  en zaden doorheen doen. Of diksap en honing. Zo krijg je met dit ontbijt ruime hoeveelheden omega-3 vetzuren binnen. Vindt je 3 eetlepels lijnzaadolie te veel maar wil je toch een extra aanvulling van DHA en EPA? Dan zijn natuurlijke krill- of visoliesupplementen een goede uitkomst.