Histamine in onze voeding

Histamine in onze voeding

Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in plantaardige en dierlijke producten. Ze worden ook in onze lichaamscellen aangemaakt en beïnvloeden allerlei uiteenlopende lichaamsfuncties.

Histamine

Een bekend voorbeeld van een biogene amine is histamine. Deze biochemische stof speelt bijvoorbeeld een rol in het maagdarmkanaal en bij het regelen van ons hartritme. Het is een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en het heeft een functie in ons afweersysteem. Als er histamine in ons lichaam vrij komt kan er jeuk kan ontstaan.  Zoals een jeukende muggenbult. Wanneer er veel histamine in het lichaam vrij komt, dan kan overal jeuk en zelfs galbulten  ontstaan. Ook voedingsmiddelen die veel biogene aminen bevatten en zelfs adrenaline kunnen hierdoor  jeuk veroorzaken.

Histamine klachten

Een te grote hoeveelheid histamine in ons lichaam geeft onrust en kan mede oorzaak zijn van onverklaarbare hartkloppingen, jeuk, of maag-en darmkrampen. Maar ook van opvliegers, hoofdpijn, verstopte neus, eczeem of netelroos veroorzaken. Zodra het gehalte aan histamine in het bloed sterk toeneemt, wordt het teveel afgebroken door enzymen in onze darmen, lever, milt en nieren. Bij een tekort aan deze enzymen verspreidt de histamine zich echter door het gehele lichaam. Er kunnen dan klachten onstaan zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen.  Voorbeelden van voedingsmiddelen die histamine vrijmaken zijn: chocolade, aarbeien, citrusvruchten, tomaten en spinazie.

Histamine en voeding

Ook door het eten van voedingsmiddelen met veel biogene aminen kan behalve jeuk ook hoofdpijn en zelfs migraine ontstaan.Bij voeding die aan bederf onderhevig is, worden eiwitten afgebroken door bacteriën. Hierdoor kunnen namelijk biogene aminen ontstaan. Bij bereiding van zuurkool en kaas worden bewust bacteriën toegevoegd.  Grote hoeveelheden biogene aminen vindt je in schimmelkazen, oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en het wit van een ei. Aarbeien, kiwi, ananas, tomaten en spinazie bevatten kleine hoeveelheden biogene aminen. Verder komen biogene aminen veel voor in vanille en bedorven vlees.

Pas op

Vlees dus nooit meerdere keren invriezen of opwarmen. Vanille komt veel voor in koekjes, taart, vanilleval en vanilleijs.