Histamine intoleratie en symptomen

Histamine intoleratie en symptomen

Histamine geeft onrust. Heb je onverklaarbare hartkloppingen, jeuk, maag-en darmkrampen, opvliegers, hoofdpijn, verstopte neus, eczeem of netelroos? Histaminebelasting zou een mede- oorzaak hiervan kunnen zijn. Evenals bij hooioorts, diarree, tinnitus, lage bloeddruk, onrust, vermoeiheid en benauwdheid. Histamine is een biogene amine die in ons lichaam wordt aangemaakt maar ook van nature in voeding voorkomt. Het is een onderdeel van ons immuunsysteem en kan ook als neurotransmitter functioneren. Evenals dopamine en serotonine stimuleren ze dan de zenuwuiteinden van ons autonome zenuwstelsel. In dit zenuwstelsel wordt vooral de werking van onze inwendige organen geregeld. Zoals bijvoorbeeld de spijsvertering, bloedsomloop en de ademhaling. Ons zenuwstelsel raakt hierdoor geprikkeld en opgejaagd. Met als gevolg dat je slecht slaapt, hartkloppingen of eenonrustig gevoel in je buik ervaart.

Histamine intolerantie door enzym tekorten

Histamine wordt in onze darmen, lever en bloed door enzymen afgebroken. Namelijk door de enzymen MAO (mono-amini-oxydase), DAO (di-amine-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase). Bij een onbalans in de lever, een verstoorde darmflora en/of beschadiging van de darmslijmvliezen kan er een tekort aan deze enzymen in ons lichaam onstataan. In zo’n geval kan er bijvoolbeeld een enzympreparaat met het enzym DAO gebruikt worden. Enzympreparaten zijn echter geen vervanging voor een histaminearm dieetadvies.  Ook alcohol en medicijnen kunnen het enzym DAO  blokkeren.  Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid histamine die zich op dat moment in het lichaam bevindt, niet afgebroken kan worden.

Overige oorzaken histamine intolerantie

  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine of andere biogene aminen.
  • Een dysbiose in de darmen en tekorten aan bepaalde vitaminen
  • Langdurige sress. Overmatige stress heeft invloed op de balans van ons immuunsysteem en  de conditie van de darmen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine

Rauwe, droge worstsoorten (zoals rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst), bier, rode wijn, port, gist, belegen en oude kaas, schimmelkazen (brie, camembert e.d.), blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort e.d.), gefermenteerde en gerookte producten (zoals bijvoorbeeld gerookte zalm, rookworst en sojasaus), avocado, spinazie, tomaat, zuurkool, aubergine, banaan, druiven, frambozen haring, makreel, sardine, tonijn, aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen cacao, chocolade, drop, eieren, kruiden, specerijen (vooral kerrie, kardemom, koriander, laos, gember, peper, paprikapoeder, vanille en kaneel), noten en zaden, peulvruchten, pinda´s, schaal- en schelpdieren (zoals garnalen, krab en mosselen), varkensvlees, vanille, menthol, tomatenketchup  en champagne.

Histamine testen

Als je snel last krijgt van rode vlekken of wangen na een glas rode wijn, zou er wel een sprake kunnen zijn van een histamine belasting. Dit geldt ook wanneer je slecht kunt slapen na het drinken van rode wijn. Zeker met bijvoorbeeld een stukje oude kaas erbij. Histamine kan dus voor onrustige gevoelens zorgen. Onrust geeft weer meer risico op overmatige aanmaak van histamine. Op deze manier kan je in een negatieve spiraal terecht komen. Om vast te stellen of er sprake is van een histaminebelasting kan de hoeveelheid histamine in de ontlasting worden getest. Of de Diamine-oxidase(DAO) hoeveelheid in het bloed worden bepaald. DAO is een enzym dat histamine afbreekt. Als daar te weinig van in het lichaam aanwezig is, resulteert dit in ophoping van histamine. Om voldoende te kunnen aanmaken is het belangrijk dat er voldoende zink en vitamine B6 beschikbaar zijn.