Pastasalade is lekker en veelzijdig. Je kunt er eindeloos mee variëren. Een vrolijke pastalunch kan je werkdag ineens zo maar een zomers tintje geven. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is pastasalade niet een echt typisch gerecht. Het komt eigenlijk uit de Australische keuken. Gebruik voor een lekkere pastasalade niet te dikke en grote pastasoorten. Deze laten zich niet fijn met de overige ingrediënten mengen. Gebruik bij voorkeur de volkoren pasta’s. Deze zorgen dat je lekker lang verzadigt bent. Vooral ideaal als je aan de lijn doet. Ze bezitten namelijk meer vezels waardoor je suikerspiegel stabieI blijft. Hierdoor voorkom je dat je trek in zoetigheid krijgt. Spoel voor een lekkere pastasalade de pasta na het koken onmiddelijk kort af onder stromend koud water. Anders gaart de pasta namelijk nog na en wordt deze te gaar. Een pastasalade vol gezonde ingrediënten is dé perecte vervanger voor brood.
Waar komt de pasta vandaan?
Iedereen kent pasta en haar sauzen. In allerlei soorten, maten, geuren en zelfs kleuren. Maar waar komt pasta nu eigenlijk vandaan? Pasta” is een verzamelnaam voor producten gemaakt van gemalen graan en water. China, Japan, Frankrijk en uiteraard Italië beweren allemaal dat zij de pasta hebben uitgevonden. Wie wil dat niet,? Pasta is immers wereldberoemd en iedereen wil natuurlijk de associatie met het land waar ze vandaan komt. De echte doorbraak van pasta als voedsel voor het volk kwam in de 17e eeuw. De stad Napels leed toen erg onder de slechte organisatie van de Spaanse overheersers. Hierdoor waren de armen genoodzaakt het meel tot gedroogde pasta te verwerken. Zodat ze daar maandenlang mee konden overleven. De vermicelli (dunne spaghetti) werd alleen met een beetje kaas gegeten en met de vingers opgepakt. De opkomst van de tomatensaus, een eeuw later, zorgde voor een nog grotere populariteit van pasta.
Pasta een dikmaker?
Vaak wordt beweerd dat pasta een echte dikmaker zou zijn. Maar hoe kan het dan dat je in een Italiaanse stad zelden dikke mensen ziet? 100 gram pasta bevat 330 calorieën. Dat is toch niet zo veel als je bedenkt dat de dagelijkse behoefte van een volwassene 1800 tot 2300 calorieën is? Het misverstand over pasta is waarschijnlijk te wijten aan de sauzen waarmee pasta geserveerd wordt. Terwijl men in Italië zelf zuinigjes omspringt met il sugo, zwemt de pasta in Nederland vaak letterlijk in de saus. Met een saus van room, spek en kaas willen de kilo’s er natuurlijk wel aan komen!
Pastasalade recept
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram volkoren (spelt) macaroni
- 1 blikjes tonijn in olijfolie of 100 gram feta in blokjes gesneden
- 8 zwarte olijven in plakjes gesneden
- 1 Paprika (kleur naar keuze) in stukjes gesneden
- 3 Tomaten in stukjes gesneden
- 1 halve komkommer in stukjes gesneden
- 1 eetlepel kappertje
- 2 el. Olijfolie
- 1 el. appelazijn
- 1 el.Italiaanse kruiden
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Kook 200 g pasta in ruim kokend water met zout in ca. 10 minuten beetgaar. Laat de pasta in een vergiet uitlekken en goed aflkoelen. Pak een schaaltje en doe er de olijfolie, appelazijn, de Italiaanse kruiden, zout en peper in. Maak hier een dressing van. Hutsel vervolgens de pasta en de overige ingrediënten er doorheen. Zet het koel weg totdat je het gaat eten.