Rode bieten salade

Rode bieten salade

Rode bieten zijn ook wel bekend onder de naam krootjes. Wist je dat je ook de bladeren van bieten kunt eten? Deze worden snijbietjes genoemd. Ze zijn vooral heerlijk in een salade en zitten vol vitaminen. Met name met foliumzuur. Rode bieten stimuleren de werking van onze lever en nieren. Zo zuiveren ze dus ons lichaam van mogelijke giftige afvalstoffen. De rode kleur heeft de biet te danken aan  de betalaïnen. Deze stoffen bestrijden vrije radicalen, ondersteunen het lichaam bij ontstekingen en helpen het lijf te ontgiften.

Rode bieten zitten vol goede eigenschappen

Bietjes zijn goed voor alles wat met het bloed te maken heeft. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes al voorgeschreven bij allerlei ziekten. Of deze nu te maken hebben met het bloed, de ingewanden of de spijsvertering. Zo helpt het drinken van een halve liter bietensap bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk. Bovendien is gebleken dat het een positief effect heeft op ons uithoudingsvermogen. Bietensap wordt dan ook steeds meer door sporters gedronken. Zoals  in veel natuurlijk voeding het geval is, bevatten ook rode bieten veel geneeskracht en goede vezels. Deze vezels kunnen zelfs darmkanker voorkomen. Zij zorgen er namelijk voor dat alle voedingsstoffen beter opgenomen.

Rode bieten salade

Ingrediënten voor 2 personen
500 gr rode bieten
12 walnoten in stukjes gehakt
1 grote appel in kleine blokjes gesneden
1 courgette of komkommer in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
4-6 zoetzure augurken in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel honing
½ -1 theelepel mierikswortel (vers of uit een potje)
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:
Was de ongeschilde bietjes en doe ze in een pan. Bedek ze met water en kook ze gedurende 30-40 minuten. Je moet er gemakkelijk in kunnen prikken. Leg de gekookte bieten vervolgens in koud water, ontvel ze en snij ze in blokjes. Natuurlijk kun je ook kant & klaar gekookte bieten gebruiken. Meng de balsamico azijn, olijfolie, honing, en mierikswortel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Hutsel alles door elkaar en zet de salade in de koelkast zodat de smaken kunnen versmelten.

Tip

Rode bieten zijn ook heerlijk voor een vegetarische bietencarpaccio.