salade caprese

salade caprese

Salade caprese is misschien wel de meest bekende salade ter wereld. Het is een gerecht met slechts enkele eenvoudige ingrediënten waarin de smaken optimaal met elkaar versmelten. De salade caprese is een Italiaans recept, ontstaan op het mediterrane eiland Capri. Tussen de bekende Faraglioni en de beroemde via Krupp is het genieten van een verse Caprese salade als lunch een “must”. Hoewel we weten waar het gerecht vandaan komt is de exacte oorsprong ervan nog altijd onduidelijk. Sommigen suggereren dat de salade voor het eerst geserveerd werd in een restaurant op Capri. Volgens het volksgeloof echter werd de salade caprese bedacht voor de Egyptische koning Faroek. Hij genoot er van  ‘iets vers’ te eten na een dagje op het strand. Hoewel de oorsprong van dit gerecht nog altijd onzeker is, wordt de Salade Caprese wereldwijd gewaardeerd. Er zijn inmiddels talrijke variaties bedacht met als basis de mozarella en tomaten.

Recept Salade Caprese

De Caprese salade is een erg licht gerecht dat geen koken vereist. Zo behouden alle kostbare ingrediënten hun waardevolle eigenschappen en voedingsstoffen.

Ingrediënten
2 mozzarella’s (liefst van de buffel)
4 tomaten
Verse basilicum
Extra vierge olijfolie
Zout

Bereiding:
Spoel de tomaten en snij ze in plakjes. Schik ze op een mooi bord en kruid ze met een vleugje olijfolie, verse basilicum en een mespuntje zout. Verwijder het vocht van de mozzarella. Snij ze in schijfjes en leg de stukjes bovenop de tomaten. Maak de salade af met een extra vleugje olijfolie en paar blaadjes basilicum.

Net als bij alle traditionele recepten bestaat ook de salade caprese in veel verschillende varianten. Volg vooral je eigen smaak. Serveer het bijvoorbeeld op een bedje van veldsla en strooi er geroosterde pijnboompitten over heen. Je kunt deze salade ook omtoveren tot een volwaardige lunch of maaltijd salade. Serveer er dan bijvoorbeeld chiabatta brood bij. Of vul de ingrediënten van deze lekkere salade in een (spelt)wrap! En wat denk je van een caprese salade bovenop een bedje van een koude (spelt)pasta? Kook de pasta eerst volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel ze vervolgens af en roer er een goede olijfolie doorheen. Op deze manier voorkom je dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Je kunt ook leuke schaal maken. Begin dan met een laagje veldsla, vervolgens de pasta en de salade caprese er bovenop. Succes verzekerd!

Basilicum
Tomaat
Olie
Mozzarella-Fiordilatte