sperziebonen voor de gezonde lunch

sperziebonen voor de gezonde lunch

Sperziebonen in een salade. Deze salade is bij uitstek een geschikte broodvervanger voor bij de lunch. Behalve dat ze verrassend goed smaakt is ze gezond en lekker licht verteerbaar. De naam sperzieboontje komt van het vroegere woord aspergeboontjes. Ze werden namelijk lange tijd op dezelfde manier als asperges gegeten. Eenvoudig met boter en nootmuskaat. De aspergeboontjes werden vanuit Zuid Amerika ingevoerd. In Suriname zijn ze twee keer zo lang en worden kousenband genoemd. Boontjes zijn peulvruchten. Het zijn de omhulsels van zaden en zaden zelf. Boontjes zitten bomvol goede voedingsstoffen. Bovendien bezitten ze veel belangrijke vezels. Vezels zijn belangrijk omdat ze je helpen bij de spijsvertering. Ze zorgen ervoor dat de nutriënten beter door je lichaam worden opgenomen. Sperziebonen helpen je dus op deze manier tal van ziekten te voorkomen. Zoals bijvoorbeel bij diabetes 2. De omega 3 vetzuren en antioxidaten in de bonen dragen vooral bij aan gezonde bloedvaten.

kooktips

Kook de boontjes vooral niet te lang. De kleur wordt dan al snel donker grauwgroen. Bovendien worden de boontjes dan helemaal slap. Kook de boonjes slechts zo’n drie minuten. Zo behouden ze hun mooie groene kleur en zijn dan lekker beetgaar. In plaats van koken kun je ze ook roerbakken, wokken of stomen. Of je gebruikt een mengvorm. Eerst 2 minten koken en daarna opbakken met een gefruit uitje, gember, knoflook en hete peper.

Franse sperziebonen salade

Ingrediënten voor 2 personen
400 gram sperziebonen
1 blikje tonijn
5 zwarte olijven
1 eetlepel olijfolie
1-2 eetlepels azijn
Zout en peper

Maak de sperziebonen schoon en snij ze vervolgens in kleine stukjes. Snijd de olijven in plakjes. Kook (of stoom) de sperziebonen in weinig water in 6-8 minuten net gaar. Roer de azijn en olijfolie door elkaar eventueel met een beetje zout en peper. Meng daarna de tonijn, sperziebonen en olijven er door.

Dit recept is eventueel aan te vullen met gekleurde (in kleine stukjes gesneden) paprika’s, kerstomaatje en kappertjes of stukjes augurk.