Teff het gezonde alternatief voor granen

Teff het gezonde alternatief voor granen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten  voor volwassenen is vastgesteld op 260 gram per dag. Deze inname van  koolhydraten bestaat helaas vaak voor het grootste deel uit granen. Met name tarwe. Dit zorgt helaas voor een eenzijdig dieet. Met een overmaat aan gluten én suikers! Variëren met gezondere koolhydraten kan onze gezondheid aanzienlijk verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. De populariteit van Teff neemt de laatste jaren enorm toe. Vooral bij bewuste eters, sporters, diabetici en mensen met overgewicht. Teff is uiterst voedzaam en bevat bijna geen gluten. Bovendien reageren met met coeliakie niet op dit gluteneiwit. Het lichte graansoort Teff heeft een zeer klein oppervlak en wordt daarom niet gepeld. Hierdoor behoudt het zijn vezels, mineralen en vitaminen! Dit geeft Teff zeer veel gezonde eigenschappen.

Teff vermindert de kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker

 • Teff bevat resistent zetmeel. Dit zijn voedingsvezels met zeer gunstige eigenschappen. Resistent zetmeel voedt de goede bacteriën en verhoogt de productie van gezonde vetzuren in de dikke darm. Dit bevordert onze stofwisseling én gezondheid.
 • Resistent zetmeel wordt dus  NIET in de dunne darm verteerd. En komt dus NIET als glucose in de bloedbaan! Pas in de dikke darm verteert het en dient daar als voedingsbodem voor goede bacteriën. Dit voorkomt niet alleen aanmaak en opname van glucose in de dunne darm. Maar ook de omzetting van de glucose in vet!  De alvleesklier raakt niet meer uitgeput door de aanmaak van insuline. En de lever vervet niet meer doorhet vele omzetten van glucose in triglyceride vet.
 • Teff-vezels zijn een goede voedingsbodem voor een gezonde darmflora.
 • Dit graan is zeer vezelrijk. Het bevat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten. Deze worden langzaam en efficiënt door ons lichaam opgenomen.  Dit voorkomt de stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd. Hier blijft het hongergevoel langer weg. Maar ook de behoefte aan  “lekkere trek” tussen de maaltijden. Afvallen wordt een stuk gemakkelijker.

Meer gezondheidsvoordelen van Teff

 • Teff is rijk aan o.a. magnesium, mangaan, kalium, zink, koper, vitamine B2, B3 en B6.  IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen. Zij zorgen voor het zuurstoftransport en leveren dus onze energie.
 • Onderzoek toont aan dat het ijzer in teff bloedarmoede kan voorkomen. Volle granen zoals teff hebben een positieve uitwerking op hart- en bloedvaten.
 • Dit graan zit bomvol calcium. Dé bouwstof voor onze spieren en botten.
 • Teff bevat 12% hoogwaardig eiwit. Alle 8 essentiële aminozuren (eiwitjes) zijn namelijk aanwezig.  Deze bouwstoffen en ons lichaam nodig voor herstel en behoud van weefsel en spiermassa. Met name het aminozuurtje lysine is hiervoor onmisbaar.
 • Gelukkig bevat Teff erg weinig fytinezuur. Fytinezuur belemmert namelijk de opname van mineralen. Het rijkst aan fytinezuren zijn granen (haver en gerst bevatten het minste), zemelen (vooral tarwe- en rijstzemelen), rauwe chocola, koffie, noten (vooral paranoten), zaden (lijnzaad, sesamzaad) en peulvruchten ( soja, tofu en vooral droge bonen)
 • Glutenvrije Tef verkleint bovendien de kans op maag- en darmklachten.
 • Teff kan levert een zeer positieve bijdrage aan het voorkomen van welvaartsziekten. Deze vezelrijke voeding vermindert immers de kans op hartziekten en darmkanker.
 • Teff is geschikt voor muesli, pasta, pannenkoeken, koekjes en smoothies. Teff kun je ook gebruiken als bindmiddel. Voor soepen, sauzen en als paneermeel. Je kunt het op elk moment van de dag gebruiken. Als ontbijt, lunch, bij het avondeten of als tussendoortje. Een super luchtig brood maken met teff is echter lastig. Daar is dit graan niet echt geschikt voor.

Conclusie

Teff is een verantwoord en lekker product voor iedereen die een gezonde leefstijl ambieert. Maar zeker voor diabeten, sporters en iedereen die gewicht wil verliezen.
Handige websites: teffinside.com en Ralph & Jane.