Laaggradige ontstekingen oorzaak van veel klachten

Laaggradige ontstekingen oorzaak van veel klachten

Veel ziekten ontstaan in onze buik!  De “Nervus Vagus” is een belangrijke zenuw in ons lichaam die onze hersenen met onze buik en het hele gebied erom heen verbind. Denk maar eens aan de bekende vlinders in je buik.  Of de misselijkheid die optreedt bij angst. De buik is in feite ons tweede brein en bevat minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein! De nervus vagus koppelt ons denkende brein in ons hoofd met ons voelende brein in ons buik. Er bestaat dus een duidelijk verband tussen onze buik en ons brein. Dit verklaart ook de invloed van onze darmbacteriën op ons brein. Onze darmflora zorgt niet alleen voor  voedselvertering maar bepaalt ook voor een groot deel ons doen en denken. Veel fysieke én psychische ziekten ontstaan dan ook door een verstoorde darmwerking.

Laaggradige ontstekingen

Gelukkig komen infectieziektenbijna niet meer voor. Tegenwoordig worden de ontstekingen bijna niet meer veroorzaakt door ziekteverwekkers, maar door een ongezonde levensstijl. Hierdoor ontstaan zogenaamde laaggradige ontstekingen. Deze activeren het immuunsysteem zo licht, dat het nauwelijks in het bloed te meten is. Bij elke ontsteking in ons lichaam trekt echter het immuunsysteem alle energie naar zich toe. Dus ook bij laaggradige ontstekingen. De energiestroom naar hersenen en spieren wordt hierbij afgesloten. Dit leidt tot vermoeidheid, sombere gevoelens, inactiviteit en terugtrekgedrag. Bij een gezonde ontstekingsreactie komt het immuunsysteem na maximaal 72 uur weer tot rust. Laaggradige ontstekingen zijn echter vaak chronisch. Ze blijven soms jaren sluimerend aanwezig. Symptomen die op laaggradige ontstekingen kunnen wijzen zien we vaak als “vaag” en “normaal”. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, pijntjes, huidproblemen, sombere gevoelens, verminderde interesse en plezier in activiteiten.

Gevolgen laaggradige ontstekingen

Ons lichaam heeft voldoende nutriënten nodig om  zijn vele functies te kunnen uitvoeren. Inclusief het remmen van ontstekingen. De samenstelling van onze darmbacteriën wordt mede door onze voeding bepaalt. Onze darminhoud zorgt voor de aanmaak van voedingsstoffen en bepaalt tevens voor 80% de conditie van ons immuunsysteem. Bij een verstoorde darmflora  kunnen zelfs bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in onze bloedbaan terecht komen. Met vergaande gevolgen voor onze gezondheid hebben. Zowel  lichamelijk als psychisch.

Oorzaken laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen worden veroorzaakt door onze Westerse leefstijl met veel geraffineerde koolhydraten in de voeding, veel stress, weinig beweging en ontspanning. Enkele oorzaken van laaggradige ontstekingen zijn:

  •  Een verstoorde vetzuurbalans
  • Gemaksvoeding met veel toegevoegde suikers en HFCS
  • Nutriëntarme voeding. Door verarming van de bodem, toename koolhydraten en fabrieksvoeding en overeten
  • Weinig vezels. We eten onvoldoende groente en fruit.
  • Veel alcohol  Door gebruik van alcohol kan het lichaam slecht ontgiften
  • Gluten. Eiwit uit granen kan de darmwand aantasten en is een bron van exorfinen
  • Lecitinen. Dit antinutriënt zit vooral in peulvruchten
  • Saponinen. Zeepstoffen die de darmwand aantasten. Vooral in peulvruchten en  aardappels
  • Mycotoxinen. een gif geproduceerd door een organisme van de schimmelfamilie, zoals paddenstoelen, draadvormige schimmels en gist

Aanpakken laaggradige ontstekingen

Het opsporen en aanvullen van voedingstekortentekorten is noodzakelijk voor herstel van je gezondheid. Eventueel ondersteund met  darmherstel en aanpassing van het voedingspatroon. Als je lichaam voldoende voedingsstoffen bezit, kan zijn zelfherstellend vermogen zijn werk doen. Je energie zal al snel toenemen en vage klachten zullen verdwijnen. De Embtest geeft snel en eenvoudig een overzicht van je voedingstoffen én darmflora. Voor meer informatie: Voedingbewustzijn. 0612368398