zoetstof een wolf in schaapskleren

zoetstof een wolf in schaapskleren

zoetstof werkt averechts. Je bent vast wel bekend met de ‘zoetjes’ die mensen in hun koffie en thee doen.De wereldwijde markt voor deze zoetstof bedraagt jaarlijks zo’n $ 1,5 miljard en slechts een klein deel daarvan belandt in de koffie of de thee. Verreweg het grootste deel wordt verwerkt in voedingsmiddelen, dranken en je zou het zelfs in tandpasta tegen kunnen komen.

Ontstaan van aspartaam (E951)

In 1965 werd de chemische stof aspartaam bij toeval ontdekt door een Amerikaanse scheikundige in het laboratorium van het farmaceutisch bedrijf Searle. Tot 1980 kreeg Searle geen goedkeuring om de zoetstof in voedsel te verwerken omdat het volgens de FDA (de Amerikaanse Food & Drug Administration) onveilig was. Echter: In 1981 werd Ronald Reagan benoemd tot president. In zijn adviesteam voor nieuwe benoemingen zat Donald Rumsfeld, de CEO van Searle. Er werd een nieuwe FDA-commissaris benoemd door de nieuwe president en ja hoor: aspartaam werd gelijk goedgekeurd! In 1995 werd de FDA eindelijk gedwongen om een lijst openbaar te maken van aan aspartaam gelieerde symptomen die gemeld waren bij de FDA. Er stonden maar liefst 92 verschillende symptomen op de lijst! Het is bijna onmogelijk om kunstmatige zoetstoffen te ontlopen. Het is verwerkt in maar liefst 6.000 voedingsmiddelen. Onderzoeken geven het verband aan tussen deze zoetstof en lever plus longkanker.

Zoetstof potentieel dikmakend

Light wil niet  zeggen dat het product gezonder is of minder calorieën bevat. Het verschil in calorieën tussen reguliere en light producten nihil. Je zou denken dat je van light-producten minder aankomt, maar tegenovergestelde is het geval. Bovendien zijn ze ongezond. Ze verstoren ons honger- en verzadigingsgevoel. Het lichaam dénkt dat het energie krijgt maar krijgt het niet. Je krijgt ook geen verzadigd gevoel meer. Light producten vertragen je stofwisseling waardoor je minder snel je eten verteert. Light producten versterken de eetbehoeften naar vette en zoute voedingsmiddelen en dat werkt nu net averechts als je wilt afvallen. Kunstmatige zoetstoffen wekken dus je eetlust op, laten je bloedsuikerspiegel stijgen en verstoren je darmflora. Chemische zoetstoffen ontregenlen ons lichaam en heeft nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Hierbij kun je denken aan voedselintoleranties, diabetes, verhoogd risico op hart- en vaatziekten en het metaboolsyndroom.

zoetstof of regular suiker

Vooral light frisdranken bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en juist die calorie-arme kunstmatige suikers zorgen voor overgewicht! Je kunt dan dus zelfs beter de gewone suiker variant kiezen in plaats van de light producten. Onder 66.000 Franse vrouwen is het gebruik van light frisdrank onderzocht. Na 14 jaar van onderzoek bleek dat de kans op diabetes bij vrouwen die light frisdrank dronken meer dan verdubbelde  ten opzichten van de dames ie gewone frisdrank dronken. Dat is toch bizar?

Conclusie

zoetstoffen….liever niet!
Gebruik indien nodig gezonde suikervervangers zoals palmsuiker (kokosbloesemsuiker), ahornsiroop (met mate), koud geslingerde honing,
verse dadels, kaneel en lucuma.