zwarte bonen salade als lunch

zwarte bonen salade als lunch

Zwarte bonen horen tot de zogenaamde superfoods. Dit zijn etenswaren met grote hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen. De officiële naam is de zwarte schildpadboon. Hij bevat net zo veel antioxidanten als de blauwe en de zwarte bes. Het eten van deze boon verlaagt dan ook het risico op hart- en vaatziekten. Maar ook op kanker en andere ziekten. Verder hebben deze bonen een positieve invloed op de hersenen en je geheugen. Behalve antioxidanten bevatten ze ook nog eens een hoop vitaminen en mineralen. Zoals magnesium en ijzer. Het hoge gehalte aan eiwitten en vezels maakt de zwarte boon tot een perfecte vervanger voor vlees. Zwarte bonen leveren namelijk veel energie en zijn erg verzadigend. Daarbij houden ze zowel het cholesterolniveau als de bloedsuikerspiegel keurig laag.

Zwarte bonen en afvallen

Zwarte bonen zijn perfect voor iedereen die aan de lijn doet. Bonen bevatten gezonde voedingsstoffen, zijn goedkoop, caloriearm, veelzijdig, gemakkelijk, lekker en ook nog eens  lang houdbaar. Ze bevatten van alles dat helpt bij het afvallen: ze zijn eiwitrijk, vezelrijk en daarbij koolhydraatarm.
1. Eiwit verzadigt nog meer dan vetten en koolhydraten. Veel eiwitten in je eetpatroon kan dus helpen om niet te veel calorieën binnen te krijgen.
2.Vezels geven langdurig een verzadigd gevoel. Handig, zo krijg je niet snel weer trek en voorkom je een energiedip. Bovendien bevorderen ze een goede stoelgang.
3. Koolhydraatarm. Bonen bevatten niet al te veel koolhydraten en díe ze wel bezitten zijn ook nog eens de goede, lekker langzame, koolhydraten. Geen snelle suikers en lege calorieën dus.

Recept zwarte bonen salade

Ingrediënten zwarte bonen salade voor 2 personen

100 gram gekookte en afgekoelde zilvervlies rijst
200gr zwarte bonen; goed afgespoeld
blikje tonijn in olijfolie
komkommer, geschild en in blokjes gesneden
handvol kerstomaatje in tweeën gesneden
2 eetlepels appelazijn
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

Bereiding

Doe het blikje tonijn met de olijfolie in een grote kom. Voeg vervolens de appelazijn en extra olijfolie toe. Roer alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Hutsel daarna alle ingrediënten er door en laat de smaken lekker een tijdje intrekken alvorens te serveren. Garneer met een augurkje of een exra stukje gerookte vis.

Varieer deze salade zo veel je wilt. Met bijvoorbeeld blokjes feta kaas of een in stukjes gesneden paprika.