De energiecentrale van ons lichaam

De energiecentrale van ons lichaam

De energiecentrale  van ons lichaam zorgt er voor dat wij kunnen denken, lopen, sporten en werken. We hebben in totaal zo’n dikke tien triljard cellen in ons lichaam. Elke cel heeft ongeveerd tweeduizend “energiecentrales”. De zogenaamde mitochondriën. Deze verbranden suikers en vetten met behulp van voldoende zuurstof. Soms verloopt dit proces echter niet goed. Dit noemen we dan een mitochondriaal probleem. Het gevolg hiervan is een enorme vermoeidheid. Het kan zich echter ook uiten in de ziekte van Parkinson of Alzheimer. Wanneer iemand extreem snel verzuurt na inspanning is er vaak sprake van een mitochondriaal tekort. De aanwezigheid van zuurstof is hierbij cruciaal. Zonder zuurstof kun je geen energie produceren. De energiecentrales kunnen echter ook beschadigd raken door een ontgifting van bijvoorbeeld toxische metalen. Zelfs van een groot aantal medicijnen is bekend dat zij schade aanrichten in de mitochondriën.

Oorzaken vermoeidheid

In de praktijk val het niet mee de oorzaak van vermoeidheid te achterhalen. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan door een overbelaste lever of spijsverteringsproblemen of door ontstekingen ten gevolge van het maag-darmstel. Deze uiten zich vaak in een slopende vermoeidheid die optreedt na de maaltijd. Een andere vermoeidheid vloeit voort uit bijnierproblemen. Dwingt vermoeidheid in de ochtend je de dag met koffie te te starten, dan kan de oorzaak je schildklier zijn. Deze kan voor enorme lichamelijk en geestelijk traagheid gedurende de gehele dag zorgen. Ook de borellia bacterie en andere schimmels en gisten in de ontlasting zijn echte energievreters. Verzuur je snel na een inspanning, dan is er waarschijnlijk sprake van een verstoring in je energiecentrale of te wel in je mitochondriën.  Je ervaart dan al het gevoel van lood in de benen na een half uurtje fietsen doordat er melkzuur vrij komt bij gebrek aan zuurstof.

Mogelijke problemen in de energiecentrale 

  • Een tekort aan brandstof door glucosehuishouding, vetstofwisseling en stofwisseling aminozuren (door slecht kauwen, zuurgraadprobleem, leaky gut etc.)
  • Een zuurstoftekort door een tekort aan ijzer of te weinig bewegen.  Beweeg elke dag in de buitenlucht en doe ademhalingsoefeningen
  • Stress of genetische factoren kunnen een rol spelen
  • Toxische belasting door leveroverbelasting, darm- of maagzuurproblematiek
  • De aanwezigheid van virussen, bacteriën, schimmels en parasieten
  • Tekorten belangrijke cofactoren zoals B-vitaminen en magnesium
  • B12 tekort belemmert opname voedingsstoffen in de mitochondriën
  • Omega 3 is nodig voor doorlaatbaarhei van de celwand
  • Door tekorten aan anti-oxidanten nemen vrije radicalen toe. (vooral suikers verbruiken veel anti-oxidanten)

Gevolgen bij  stagnatie van de energiecentrale 

Onze organen en cellen hebben energie nodig voor de talloze functies die zij moeten vervullen Bij te weinig energie kunnen problemen ontstaan zoals:

  • Zenuwstelsel: migraine, zenuwpijnen, pijnsyndromen, manisch depressieve stoornissen, angststoornissen, dementie, epilepsie, schizofrenie, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, ziekte van Huntington, PSP
  • Hart- en vaatziekten: hartinfarct, herseninfarct, hersenbloeding, aandoeningen van de kransslagaders, hartfalen, hoge bloeddruk, aderverkalking….
  • Leveraandoeningen: leververvetting en levercirrose
  • Spier- en gewrichtsaandoeningen: artritis, fibromyalgie
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Auto-immuunziekten: MS, reumatische artritis, lupus erythematosus
  • Chronisch Vermoeidheidssyndroom
  • Oogaandoeningen: retinitis pigmentosa

Suppletie mogelijkheden voor meer energie

Zowel tekorten aan B12, S Acetyl L Glutathion, Q10, ijzer oals vitamine C kunnen vermoeiheid veroorzaken doordat ze nodig zijn in onze energiecentrales: de mitochondriën.Welke suppletie je ook denkt nodig te hebben, laat altijd eerst je huidige status testen. Veel voedingsstoffen werken namelijk samen. Daarom heeft suppletie van het ene mineraal heeft altijd gevolgen voor de werking van een ander mineraal. Slik dus nooit zo maar een suppletie.

Voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek vul het contactformulier in of bel VOEDINGBEWUSTZIJN 0612368398.