Hormonen bepalen grotendeels je gewicht

Hormonen bepalen grotendeels je gewicht

Hormonen grotendeels ons gewicht. Het lichaam is een verzameling van miljarden cellen die allemaal met elkaar samenwerken. De broodnodige communicatie tussen al deze cellen wordt onder meer door onze hormonen verzorgd. Hormonen sturen onder andere de goei, de stofwisseling en het immuunsysteem aan. In een gezond lichaam zijn de hormonen in balans en het kent geen overgewicht. Bij vrijwel alle gezondheidsklachten en ziektes spelen hormonen een rol. Maar ook bij gedragsstoornissen en overgewicht. Hormonen kunnen zowel bij mannen als vrouwen het gewicht beïnvloeden.

  • Testosteron zorg onder meer voor vetverbranding en spieropbouw.
  • Oestrogeen stimuleert het vasthouden van vocht en vermeerdering van vetcellen.
  • Progesteron zorgt dat het lichaam minder vocht vasthoudt. Het vermindert vetcellen en stimuleert de schilklierwerking.

Wat is oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie is een hoog oestrogeengehalte ten opzichte van het hormoon progesteron. Het zorgt voor het vasthouden van vocht en het aanzetten van vet.  Bij vrouwen vooral in de kuiten, bovenbenen en billen. Stress, koffie en alcohol verhogen de productie van het hormoon cortisol. Dit gaat ten koste van van de progesteron productie. De oestrogenen en vetcellen dreigen de overhand te krijgen.  Hetzelfde gebeurt na de menopauze.  De progesteronproductie bij de vrouw daalt dan aanzienlijk.

Wat zijn xeno-oestrogenen

Oestrogenen worden niet alleen door het lichaam zelf gemaakt. Ze zijn meer en meer afkomstig uit het milieu. Het lichaam reageert echter op deze xeno-oestrogenen alsof ze door het lichaam zelf gemaakt zijn. Ook deze xeno-oestrogenen zijn potentieel dikmakend, zowel bij de man als de vrouw. Deze zogenaamde xeno-oestrogenen zijn schadelijk voor onze gezondheid. Ze zijn moeilijk door de lever af te breken en tasten ons immuunsysteem aan.

Waar zitten Xeno-oestrogenen in

Je vindt xeno-oestrogenen in bepaalde cosmetica en plastic producten die BPA bevatten.
Maar ook in schoonmaakmiddelen, medicijnen en in allerlei chemische middelen.
Drink niet uit plastic bekers of flesjes en verwarm je voeding nooit in plastic bakjes.
Ook pesticiden zijn een grote bron van xeno-oestrogenen.
Evenals de groeihormonen die we via (pluim)vee binnen krijgen.

Aromatase in testosteron

Gelukkig biedt testosteron weerstand tegen al dit oestrogeen geweld. Het zorgt immers voor spieropbouw en vetverbranding. Veel vetcellen en voldoende testosteron gaat echter niet samen. In onze vetcellen zit namelijk een stofje dat testosteron omzet in oestrogeen. Het stofje heet Aromatase. Ook veroudering, insulineresistentie en ontstekingen voor aromatase.

Is je lijf je lief, leef dan preventief

Het eten van veel groenten, goede vetten en weinig suikers helpt aromatase en oestrogeendominantie voorkomen. Evenals het minderen van koffie en alcohol, het vermijden van stress en regelmatig bewegen. Vooral krachttraining helpt door de aanmaak van het groeihormoon en testosteron.

Conclusie: Hormonen in balans? Gewicht in balans!