Het Budwig papje

Het Budwig papje

Het Budwig papje.
Een super ontbijt om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Johanna Budwig (1908-2003 was een duitse wetenschapster en studeerde farmacologie en chemie.  Volgens Johanna wordt de hoge gezondheidswaarde van het “budwig-papje”veroorzaakt door de combinatie van lijnzaadolie en de kwark.  Of te wel de essentiële vetzuren (lijnzaad is omega 3) en de zwavelhoudende aminozuren (de kwark).  Zij ontdekte dat in alle actieve weefsels ook veel zwavelhoudende eiwitten (aminozuren) en essentiële vetzuren aanwezig zijn en dat dit bij veel ziektebeelden juist niet het geval is. Volgens Budwig hebben kankercellen een zuurstoftekort door een gebrek aan essentiële vetzuren, waardoor zuurstoftransport niet mogelijk is. Ook is een goede celdeling afhankelijk van een adequate aanvoer van de juiste vetten en de zwavelhoudende aminozuren (zoals methionine, cysteïne, cystine en taurine). Het lijnzaad en de kwark gaan met elkaar een binding aan, waardoor zuurstof en energie overgedragen kunnen worden met als resultaat een goede celademhaling.

Het Budwig papje ter preventie van kanker (aldus Johanna Budwig)

Dit ontbijt is dan ook prima ter preventie van kanker. Vervang de kwark liever niet door yoghurt of biogarde. Kwark is namelijk veel eiwitrijker en heeft dus meer zwavelhoudende aminozuren. Bij ziekte kun je dit ‘Budwigpapje’ 3 x per dag gebruiken. Voor de lunch kun je dan door de kwark en lijnzaadolie verse kruiden of rauwkost doen. Voor het diner voeg je er wat extra citroensap, kruiden of een natuurlijke azijn door en gebruik je het als slasaus. Misschien vindt je het niet erg aantrekkelijk klinken dit “Budwig-papje” maar je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt. Je moet natuurlijk wel de basis ingrediënten behouden om de gezondheidsvoordelen te kunnen benutten.

De basisingrediënten voor het ‘Budwig-papje’ zijn:

100 gr. kwark met 3 eetlepels (biologische) lijnzaadolie.

En om het lekker te maken en de Omega-3 vetzuren nog meer te verhogen kun je zelf ingrediënten toevoegen:
een handvol gehakte walnoten, 1-2 eetlepels gemalen lijnzaad (liefst zelf malen of met met een vijzel) breken), 10-20 gr havervlokken, 1 stuks fruit in stukjes en handje pompoenpitten. Je kunt er natuurlijk ook gedroogd fruit (cranberry’s, pruimen, abrikozen), muesli, andere noten  en zaden , diksap of honing doorheen doen. Met dit ontbijt krijg je ruim Omega-3 vetzuren binnen. Vindt je 3 eetlepels lijnzaadolie te veel en wil je toch een extra aanvulling van DHA en EPA? Dan zijn natuurlijk krill of visoliesupplementen ook een goede uitkomst.