Spijsvertering en gewichtsverlies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uit onderzoek naar de reden van gewichtstoename blijkt dat 50% van alle mensen waarbij het gewicht is toegenomen, verschillende lichamelijke oorzaken verantwoordelijk zijn. Zoals een verminderde spijsvertering. Je spijsvertering zorgt er voor dat voedingstoffen (vitaminen en mineralen) uit je eten door het lichaam in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken al snel een disbalans in ons hormonaal stelsel. Dit kan een reden zijn waarom je niet afvalt. Ondanks dat je sport en op je voeding let. Zo is er een verband aangetoond tussen een tekort aan vitamine D en gewichtstoename. Maar ook tussen gewichtsafname en vitamine D suppletie. Een tekort aan vitamine D, magnesium of ijzer heeft niet alleen direct een negatieve invloed op de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. Het beïnvloedt ook op je immuunsysteem en metabolisme (stofwisseling).
Verhoog je metabolisme
Je metabolisme bepaalt hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Hoe sneller je metabolisme werkt, des te meer calorieën je verbrandt. De snelheid van het metabolisme daalt bij crashdiëten en diëten waarbij je minder calorieën eet dan je eigenlijk nodig hebt. Energiegebrek door een tekort aan voedingsstoffen zorgt ervoor dat je geen zin hebt om te gaan sporten. Je hebt dan juist meer trek in ongezonde suikers, snelle koolhydraten en cafeïne. Het vervelende gevolg van het vertraagde metabolisme is dat je weer aankomt. En weet je wat nog vervelender is? Je mag dan wel een paar kilo zijn afgevallen, maar je vetpercentage is amper afgenomen. Je spiermassa is echter wel afgenomen. En dat terwijl spieren juist de aanjager van je metabolisme zijn. Spiermassa helpt je juist een slanker lichaam te krijgen. Spieren verhogen je metabolisme en verbruiken veel energie.
Krachttraining heeft dus meer effect dan cardio.
Symptomen slechte spijsvertering
Aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel en een slechte vertering komen veel voor. Ze kunnen allerlei vervelende klachten geven. Zoals brandend maagzuur, obstipatie en/of buikpijn na het eten. Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft regelmatig last van darmklachten. Elk jaar bezoeken een half miljoen Nederlanders hun huisarts met darmklachten. Naast obstipatie, buikpijn na het eten en diarree is ook brandend maagzuur een veel voorkomende klacht. Andere symptomen zijn; slechte adem, boeren, opgeblazen gevoel, winderigheid, voedselallergie, tandbederf, chronische darminfecties, parasieten of wildgroei van schimmels, onverteerd eten in de ontlasting of plakkerige ontlasting, urineweginfecties, vaginale infecties, PMS, impotentie of onvruchtbaarheid. Maar ook acne en andere huidirritaties zoals couperose en eczeem, zwakke of afbrokkelende vingernagels, ijzertekort, vermoeidheid, depressie, hoofdpijn of migraine, wazigheid, spieratrofie, gewrichtspijn, krampen en gewichtstoename.
Oorzaken slechte spijsvertering
In het spijsverteringskanaal komen veel bacteriën voor. Gezonde darmen hebben een lage concentratie bacteriën in de dunne darm en een hoge concentratie in de dikke darm. Wanneer bacteriën de dunne darm binnendringen verstoren zij daar het verteringsproces. Een slechte spijsvertering, tekort aan maagzuur, gal(zouten), verteringsenzymen, het gebruik van bepaalde medicijnen, diabetes en verminderde beweeglijkheid van de dunne darm zijn slechts enkele voorbeelden die tot deze bacteriële overgroei kunnen leiden. Evenals stress en een slecht voedingspatroon. Zodra je last van stress hebt, zal de zuurgraad (pH-waarde) in je spijsverteringskanaal veranderen. Bij mensen met chronische stress of spanning krijgt de zuurgraad geen kans om zich te herstellen en kan de pH-waarde in je spijsverteringsstelsel zorgen voor irritatie en ontstekingen. Dit kan leiden tot slechte opname van voedingsstoffen in de bloedbaan en een tekort aan voedingsstoffen in je lichaam.
Verbeter je voedingspatroon
De schappen van onze supermarkten liggen vol bewerkte voedingsmiddelen waar veel koolhydraten, transvetten, kunstmatige zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen in zitten, maar die weinig gezonde voedingsstoffen bevatten. Vaak halen we tegenwoordig het overgrote deel van onze dagelijkse calorieën uit sterk bewerkte voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde. De miljoenen bacteriën en schimmels die in de darmen leven, ook wel de darmflora genoemd, helpen het lichaam mee om alle voeding die het binnen krijgt af te breken. Tijdens dit proces produceren ze belangrijke stoffen zoals vitamine B en K, die het lichaam hard nodig heeft. Door het eten van te veel bewerkte voeding, granen en suikers voeden we ook de slechte bacteriën en schimmels in het lichaam die daardoor de mogelijkheid krijgen om zich snel te vermenigvuldigen. Deze disbalans in de darmflora kan bovendien leiden tot gewichtstoename en obesitas, zelfs als je op dat moment aan het lijnen bent.
Eten in plaats van diëten
Door een ongezond voedingspatroon hebben miljoenen mensen last van schimmelinfecties. Ongezonde en onevenwichtige voeding, te veel suiker, een verzwakt immuunsysteem, antibiotica of een disbalans in de hormonen kan een disbalans tussen gisten en de bacteriën veroorzaken. De verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën raakt uit balans en er ontstaat een wildgroei van schimmels. De toxische stoffen die deze schimmels produceren komen via de darm in ons bloed. Hierdoor raken schildklierhormonen uit balans en maakt ons lichaam cortisol aan. Het gevolg is gewichtstoename, een overbelaste lever, hormonale disbalans, allergieën, eczeem en een verzwakt immuunsysteem. Juist omdat gisten zich voeden met suikers hebben mensen met een wildgroei aan schimmels vaak ook meer trek in zoetigheid. Dit maak het afvallen vaak nog lastiger. Wanneer je suikers, tarwe of snelle koolhydraten eet, kan het zijn dat je de gist aan het voeden bent. Je valt dan niet af, maar komt juist aan.
Hoe boek je het beste resultaat?
Vermijdt crashdiëten, sapkuren, afslankpillen, hormoonkuren, allerlei super diëten en diëten waarbij je een bepaalde voedingsstof, zoals koolhydraten, of combinaties van voedingsstoffen, niet mag eten. Of juist in overvloed mag eten. Dergelijke tijdelijke interventies beïnvloeden de snelheid van je metabolisme op een manier die je liever niet hebt. Wil het vallen maar niet lukken of herken je bovengenoemde klachten? Slik nooit zo maar suppletie. Laat eerst testen waar je een tekort aan hebt en ontdek hoe jij je gezondheid kunt verbeteren. Met een eenvoudig prikje in je vinger ontdek je wat voor jou de beste manier is om je gezondheid en gewicht aan te pakken. De uitslag van deze zogenaamde EMBtest vertelt je alles over je darmflora, je vitaminen status, zuurgraad etc. Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, afspraak of meer inlichten 0612368398.