Verzuring door voeding

Verzuring door voeding

Verzuring van je lijf  is de oorzaak van heel wat gezondheidsklachten. Het is zelfs de belangrijkste oorzaak van veel westerse ziekten. In een beginstadium kan het vervelende klachten zoals slaapstoornis, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Maar ook eczeem, gewichtstoename of allergieën. Klachten in een later stadium uiten zich vaak heftiger. Denk hierbij aan artrose, osteoporose, spataderen, collitis, brandend maagzuur, jicht en diabetes.

Verzuring en de pH-balans

De belangrijkste oorzaak van de verzuring lig in het feit dat we tegenwoordig  te veel zuurvormende voeding eten en drinken. Dit heeft helemaal niets met de smaak van een voedingsmiddel te maken. Zo smaakt bijvoorbeeld een citroen weliswaar zuur,  maar bezit deze veel basische mineralen. Zoals kalium en magnesium. Na vertering van de citroen blijft er dus een restafval in het lichaam over die basisch is. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na vertering zure afvalstoffen in het lichaam achter. Zoals urinezuren en melkzuren. Het lichaam heeft basische mineralen nodig om deze zure overschotten te neutraliseren. Daarna kunnen ze pas via de urine, huid en longen worden afgevoerd. Maar wat als het lichaam niet over voldoende basische mineralen beschikt? Dan zal het de zure overschotten als vaste “zout-zuren” overal in het lichaam opslaan. Ook in de gewrichten. Dit is het begin van veel chronische ziekten en lichamelijke klachten .

Verzuring en voedingstips

– Gebruik zo min mogelijk suikers. Met name geraffineerde witte suikers zijn sterk verzurend. Bovendien verbruiken zij veel basische mineralen voor de verbanding van de suikers.
– Eet zo veel mogelijk groenten. Deze bevatten veel vitamines én basische mineralen.
– Wees matig met fruit. Fruit bevat weliswaar veel gezonde voedingsmiddelen en vezels, maar  ook veel fruitsuikers. En die werken verzurend.  Eet dus niet meer dan 2 stuks fruit per dag.
– Minimaliseer koolzuurhoudende frisdranken vruchtensappen. Dit geldt ook voor frisdranken en sapjes met kunstmatige zoetstoffen. Ze werken allen verzurend.
– Wees matig met vlees en vis. Er zit purine in waaruit urinezuren vrijkomen.
– Eet zo natuurlijk mogelijk.

Verzuring en ontzuren

Ontzuren kan via de nieren, de darm, de longen en de huid. Tenminste als het lichaam over voldoende basische mineralen beschikt om de zuren af te voeren.  Je kunt je lichaam een handje helpen door je voedingspatroon en leefstijl aan te passen. Zoals het eten van meer ontzurende voeding (vooral groente en fruit) en het minder nuttigen van alcohol, frisdranken en koffie. Ook niet roken, zo min mogelijk stress en voldoende beweging is van groot belang. Helaas is dit voor velen onder ons echter niet ( voldoende) haalbaar. Echte goede supplementen kunnen dan uitkomst bieden, zelfs noodzakelijk zijn.  Zowel bij het ontzuren als het afvoeren van overtollige afvalstoffen en het verhogen van de basische buffer. Maar pas op voor de chemische supplementen. Deze verhogen juist de verzuring en belasten je lever.

Tips:

Deze zuur-base voedingslijst geeft een duidelijk overzicht van basische en verzurende voeding.
Een gezonde zuur-base balans bereik je door 60% basisch- en 40% zuurvormend voedsel te eten.

Wilt je meer weten over verzuring, supplementen of andere voedings-gerelateerde klachten? Vul vrijblijvend het contactformulier in of bel 0612368398.