Afvallen? Tien oorzaken waarom het niet wil lukken.

Afvallen? Tien oorzaken waarom het niet wil lukken.

Afvallen lukt ondanks gezonder eten en meer bewegen niet

 • Je kunt niet afvallen zonder voldoende water te drinken. Water is essentieel voor het afvoeren van afvalstoffen!  Drink een half uurtje vóór de maaltijd een glas water . Dat bevordert niet alleen je vertering, maar versnelt ook nog eens je stofwisseling! Drink daarentegen liever niet tijdens het eten. Je remt dan juist je stofwisseling doordat je het maagzuur verdunt.
 •  Een gebrek aan slaap verstoort je hormonale balans. Als je ‘s-nachts niet goed slaapt is je insuline waarde overdag hoger. Insuline zorgt voor de opslag van vetcellen en een hoog insuline gehalte in je bloed belemmert het afvallen. Bovendien stimuleert slaaptekort hormonen die de eetlust opwekken. Tijdens de slaap echter herstelt je lichaam zich en ruimt het afvalstoffen op.
 • Te weinig beweging. Een uur lopen activeert vet verbrandende enzymen, die daarna twaalf uur lang actief blijven. Door krachttraining activeer je de groeihormonen die voor herstel en spieropbouw zorgen. Spieren gebruiken ook tijdens je slaap energie.
 • Je eet niet genoeg groente. Dit is altijd belangrijk, maar zeker als je op dieet bent nog meer. Je hebt meer kans om af te vallen en daarna je gewicht daarna te behouden. De vezels zorgen er namelijk voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Tevens versterken groenten je darmflora en gaan ze de verzuring te lijf. Ze bevorderen een gezonde stofwisseling en remmen ontstekingen.
 • Als je niet voldoende eet denkt je lichaam dat je voorlopig geen voedsel meer krijgt en gaat je schildklier langzamer werken.  Hierdoor raakt je stofwisseling van slag. Bovendien zul je met een hongergevoel eerder naar iets ongezonds grijpen.
 • Door zonder na te denken te eten, eet je vaak gedachteloos je bord leeg. Je eet vaak meer dan wanneer je er rustig de tijd voor neemt. Het is beter om op een standaard tijdstip en plek te eten en dit niet te combineren met andere activiteiten.
 • Ook van het goede kun je te veel eten.  Ook al is het gezond, je moet nog steeds letten op hoeveel je ervan eet. Een avocado bijvoorbeeld is supergezond, maar bevat wel 200 calorieën. Eet dus ook gezonde producten met mate!
 • Probeer stress zo veel mogelijk te mijden. Ten tijde van stress stopt ons lichaam met verteren. Stress zorgt voor gewichtstoename en dat is juist precies wat je niet wilt. Dus maak af en toe een gaatje vrij voor jezelf en ontspan! Voorkom dat je door stress naar koffie of andere cafeïne bevattende producten grijpt.
 • Je eet geen vet. Je hebt(goede) vetten nodig om vet te kunnen verbranden. Goede vetten vind je o.a. in kokosolie, olijfolie, vette vis, noten, olijven en avocado’s. Een tekort aan
  essentiële vetzuren (omega 3) zorgt er juist voor dat je áán komt! Dit komt omdat deze vetten juist nodig zijn om opgeslagen vet te verteren. Bovendien zorgt het lange tijd voor een verzadigd gevoel.
 • Je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen. Je kunt namelijk niet afvallen zonder voldoende voedingsstoffen zoals vitamine D, magnesium en ijzer in je lijf. Wil je weten hoe de status van jou voedingsstoffen is? De EM bloedtest geeft met een eenvoudig prikje duidelijkheid. Ook omtrent je darmflora, alvleesklier, lever enzovoort. Eventuele oorzaken van overgewicht kunnen op deze manier snel opgespoord worden.