magnesium of ritalin?

magnesium of ritalin?

Magnesium

Een magnesiumtekort bij kinderen is een veel voorkomend probleem dat vaak niet(h)erkend word. Ontstekingen veroorzaakt door een tekort zijn vaak eerst jarenlang sluimerend aanwezig.  Magnesium is essentieel bij maar liefst een honderdtal lichaamsprocessen. Het is belangrijk voor sterke botten en spieren (sporters hebben dus extra nodig), het reguleert de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel (diabetes!) Een tekort kan dus voor ernstige fysieke en mentale problemen zorgen. Denk bij mentale problemen bijvoorbeeld aan hyperactiviteit, AD(H)D, gedragsproblemen, autisme, angst, irritatie, leerproblemen (concentratieproblemen), somber zijn, depressieve klachten en woedeaanvallen. Voorbeelden van fysieke problemen zijn hoofdpijn, stress, rusteloze benen en voeten, algemene zwakte, vermoeidheid, spierpijn en -krampen, groeipijn, trillingen, angst(dromen), obstipatie en epilepsie.

  • hyperactief, snel geïrriteerd, geërgerd of ontevreden zijn
  • zich terug terugtrekken of niet met andere kinderen spelen
  • last hebben van spierkramen in de benen na het sporten of tijdens het slapen. Groeipijn en spierkrampen zijn duidelijke signalen van een magnesiumtekort.
  •  angstig zijn of paniekaanvallen hebben
  • andere signalen kunnen zijn: rusteloosheid, moeite met slapen, tanden knarsen en gevoeligheid voor lawaai.

De Franse kinderarts Dr. Marianne Mousain-Bosc heeft inmiddels ruim tien jaar onderzoek verricht heeft naar de rol van magnesium bij hyperactiviteit (ADHD) en autisme. Het resultaat is samengevat in haar boek  “magnesium, dé oplossing voor gedragsstoornissen”.  Daarin concludeert zij dat tot 80% van de kinderen met gedragsstoornissen een al dan niet ernstig tekort aan magnesium hebben. De dan standaard medicijnen die voorgeschreven worden bij AD(H)D ( ritalin, concerta, equasym, medicanet ) zijn methylfenidaten. Een stof die onder de opiumwet valt en dezelfde werking heeft als cocaïne! Hoewel de bijsluiter aan geeft dat er vooral in  de eerste weken bijwerkingen zijn, wordt over bijwerking bij langdurig gebruiken nauwelijks gesproken. Klik hier voor die bijwerkingen.  Eerst magnesium testen is in ieder geval een veiliger optie.

Voedingsbronnen van magnesium

Belangrijke voedingsbronnen van magnesium zijn o.a. groene groenten, volkoren granen, noten en zaden.  Zoals amandelen, paranoten, hazelnoten, zonnebloempitten en cashewnoten. Suikers en cafeïne (cola!) onttrekken juist veel magnesium aan ons lichaam. Voor een goede opname van magnesium uit voeding is het vanzelfsprekend belangrijk dat onze spijsvertering en darmen hun werk goed kunnen doen.

Wil je meer weten over de status van je voedingsstoffen, darmen of heb je andere gezondheidsvragen? Een eenvoudige EMBtest geeft je en volledig overzicht.  Voor meer informatie bel gerust: Voedingbewustzijn 0612368398