Stress zorgt voor meer lichaamsgewicht

Stress zorgt voor meer lichaamsgewicht

Wat doet stress met ons lichaam?

Wist je dat je dikker kunt worden van veel stress? Vooral rond de buik. Bij het lezen van het woord stress denken mensen vaak alleen maar aan overtollige werkdruk. Of teveel zaken aan je hoofd hebben die stress veroorzaken. Maar stress in je lichaam is veel meer dan dat.

De natuurlijke reactie op stress

Het is een natuurlijk proces. Het stelt je in staat om snel te kunnen reageren in tijden van nood. Vroeger was dat vluchten of vechten. In je bijnieren worden onder andere de hormonen adrenaline en noradrenaline aangemaakt, die ervoor zorgen dat het lichaam optimaal kan presteren. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van insuline verminderd. Zo ontstaat er veel glucose in het bloed. Doordat de hartslag en bloeddruk stijgen, krijgen de spieren meer zuurstof . Alles om gevechtsparaat te zijn. Het gaat immers in eerste instant om overleven. De andere hormonen die de bijnieren normaliter maken komen op een laag pitje te staan. Overleven gaat voor je spijsvertering of het bevruchten van een eicel, of je immuunsysteem.

Gevolgen van stress

Dit oerinstinct is tegenwoordig een grote vijand voor ons lichaamsgewicht. Het hoge gehalte glucose in ons bloed wordt immers niet weggewerkt door een intensieve, actieve lichamelijke actie.
Aan veel stressvolle situaties kunnen we weinig veranderen. Denk maar aan in de file staan, frustraties op het werk en geldzorgen. Deze zaken zorgen echter wel voor een hoge hartslag en bloeddruk. Gevolgd door een onderdrukt immuunsysteem, een veranderde spijsvertering en het stilleggen van de insulineproductie. Dit zorgt uiteraard voor allerlei klachten zoals vermoeidheid, diabetes, bloeddrukproblemen en hartproblemen.

Stress en overgewicht

Overgewicht ontstaat allereerst door het plat leggen van de spijsvertering. We gaan vooral verlangen naar granen en suikers, ofwel koolhydraten.Door onderdrukking van de insuline wordt er ook weinig glucose opgeslagen. Ondanks dat er veel glucose in het bloed aanwezig is, heeft het lichaam het gevoel meer glucose nodig te hebben. Een overmaat aan glucose kan leiden tot insulineresistentie. Hierdoor werkt de insuline minder goed en ontstaat er nog meer behoefte aan koolhydraten. Daarnaast zijn koolhydraten nodig voor de productie van de neurotransmitter serotonine. Ze werken als een soort tranquilizer voor de hersenen. In de huidige tijd leidt een stressvolle situatie bijna nooit tot lichamelijke actie. De vrijgekomen glucose in het bloed wordt dus niet gebruikt maar opgeslagen. Vooral in de vorm van vet. Dit leidt weer tot meer gewicht.

Voorkom stress zo veel mogelijk

Stress(hormonen) zetten dus aan tot het eten van veel suikers die worden omgezet in de vorm van vet. Probeer stressvolle situaties te vermijden. Geef het lichaam de tijd om te herstellen van stress. Zorg voor voldoende ontspanning en genoeg slaap. Vermijd zeker ongezonde suikers Eet gezonde tussendoortjes en drink veel water om de eetlust te verminderen.

Conclusie: Diëten in stressvolle periodes in dweilen met de kraan open.