Tien redenen om te bewegen

Tien redenen om te bewegen

Bewegen bevordert je gezondheid.
Hoelang zit jij al op je stoel of op de bank? Langer dan 1 uur?  Kom van je stoel en kom in beweging. Want als je vaak langer dan 2 uur achter elkaar zit verandert je stofwisseling. Hierdoor verhoog je het risico op botontkalking, diabetes en hartproblemen. Het is net zo slecht voor je gezondheid als roken. Zelfs als je wel sport en goed eet! Het wordt bovendien in verband gebracht met darm- en borstkanker. De kans op bijvoorbeeld darmkanker is 30 tot 40% lager als je wel regelmatig beweegt.

Bewegen versterkt je immuunsysteem

Zit je de hele dag achter je bureau? Zorg dan dat je elk uur even in beweging komt. Ga water halen of loop een paar trappen op en neer. Denk jij ook geen tijd voor sporten te hebben? Denk er dan nog eens over na. We worden gemiddeld ouder dan vroeger. Maar wel met veel klachten en gebreken. Hoe eerder je begint met sporten, des te beter. Begin met elke dag minstens 30 minuten aaneengesloten te bewegen. Dit kan zijn fietsen, stofzuigen of tuinieren zijn. Alles waardoor je hartslag iets hoger is dan in rust. Wekelijks  2 maal een conditietraining van 30 tot 40 minuten activeert je vetstofwisseling. Je houdt je conditie op peil en je zuurstofopname wordt zo groot mogelijk. Door krachttraining stimuleer je de aanmaak van het groeihormoon en testosteron. Je vernieuwt sneller oude cellen en bevordert de spieraanmaak.

Tien redenen om te bewegen

1. Minder risico op een infarct
Een uur lopen activeert vetverbrandende enzymen. Die blijven daarna twaalf uur lang actief! Regelmatig wandelen zal ook de choleterolafzettingen in je slagaderen verwijderen. Net als het opgeslagen vet in je lichaam. Beweging zorgt voor een sterker hart en een betere bloedcirculatie. Het verlaagt de bloeddruk en voorkomt hart- en vaatziekten.

2. Diabetes
Door goed te bewegen verlaag je de kans op diabetes.  De bloeddruk en het suikergehalte zakken naar normaal. Diabetici hebben door bewegen minder insuline of tabletten nodig.

3. Osteoporose
Lichaamsbeweging zuigt water aan in de gewrichten. Dit water in de gewrichtsholtes brengt de opgeloste voedingsstoffen naar de cellen in het kraakbeen.
Het zorgt voor een goede smering tussen de gewrichtsvlakken en dus soepelere bewegingen. Lichaamsbeweging versterkt de botten in het lichaam en helpt tegen botontkalking.

4. Spiermassa
Spieren die niet geoefend worden, worden afgebroken. Hiermede verdwijnen ook de belangrijke reserves aan zink en B6. Op een bepaald moment treden bepaalde geestelijke stoornissen op en ontstaan er verstoringen in het zenuwstelsel. Spierafbraak kan ook veroorzaakt worden door bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld gewrichtspijn. Wist je dat je al spieren verliest als je twee weken niet sport? Zorg dat het zover niet komt en ga trainen.

5. Minder stress
Lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van depressie en spanningen. Het verhoogt het serotoninegehalte in het bloed. Dit hormoon is ook bekend als het gelukshormoon omdat het helpt stress te verlagen.

6. De hersenen
Bewegen is goed voor je hersenen. Het verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen. Hierdoor kunnen gezonde chemische stoffen (neurotransmitters) je hersenen bereiken.

7. Gezondere spijsvertering
Regelmatig bewegen verbetert de darmmotoriek en zorgt voor een betere hydratatie. Het helpt obstipatie en darmklachten voorkomen.

8. Betere conditie van de huid
Beweging bevordert de bloed toevoer. Hierdoor krijg je een betere huid. Afvalproducten worden afgevoerd terwijl zuurstof en voedingsstoffen je cellen voeden.

9. Een uur lopen activeert vetverbrandende enzymen, die daarna twaalf uur lang actief blijven!

10. Van bewegen wordt je niet alleen fitter maar ook echt vrolijker! 

De beste tip voor iedereen:

Zorg dat je vandaag minder zit dan gisteren. Op naar een gezonde leefstijl!