oligo therapie

oligo therapie

Ieder mens heeft minimaal 60 mineralen nodig. Dit is tweederde(!) van de in totaal 90 essentiële voedingsstoffen zonder welke een mens niet zonder kan. Mineralen zijn de bougies van al je lichaamssystemen en dus zeer belangrijk.  Zonder werken ze simpelweg niet en je hoeft niet veel fantasie te hebben om je voor te stellen wat dat betekent. Minderalen die we in zeer kleine hoeveelheden nodig hebben noemen we spoorelementen.  Hebben we teveel of uist te weinig van een bepaald spoorelement dan worden we ziek.

Oligotherapie therapie

Oligo komt uit het Grieks en betekent ‘weinig/klein’. ‘Oligotherapie’ betekent dan ook ‘therapie van de kleine hoeveelheden’. Bij oligo therapie worden zeer kleine hoeveelheden spoorelementen gegeven, die het lichaam in staat stellen om verstoorde stofwisselingsfuncties te normaliseren. Oligo therapie werd rond 1930 ontwikkeld door de Franse arts drs. Jacques Ménétrier. Volgens Ménétrier is de werkelijke oorzaak van aandoeningen al veel verder terug in de tijd ontstaan en beginnen deze door een verstoring van stofwisselingsprocessen op celniveau. Oligo therapie omvat de behandeling met mineralen die slechts in zeer kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomen. Deze mineralen reguleren enzymen(katalysatoren) die op hun beurt bepaalde stofwisselingsprocessen in ons lichaam reguleren. ‘Oligo’ komt uit het Grieks en betekent ‘weinig/klein’.

Toepassing oligo therapie

Oligotherapie wordt bij uitstek ingezet bij patiënten met chronische, recidiverende en therapieresistente aandoeningen, omdat het vooral een op oorzaken georiënteerde therapie betreft. Echter, ook bij acute klachten kan oligo therapie als een symptoom georiënteerde interventie worden ingezet. Oligotherapie herstelt namelijk de cellulaire compensatiekracht door de activiteit van de mitochondriale functies te reguleren. Met oligo therapie worden vooral klachten behandeld die worden veroorzaakt door onvoldoende werking van het metabolisme. De toediening van kleine hoeveelheden spoorelementencombinaties met plantextracten is onder andere werkzaam bij allergieën, acute en chronische infecties, reinigingskuren, reumatische- en gewrichtsklachten en celstofwisselingsproblemen. Oligo supplementen hebben een brede werking en kunnen zelfs preventief worden ingezet.

Unieke therapie

Er is bijna geen andere complementaire therapie die de regulatieprocessen van het organisme zo diepgaand normaliseert als oligo therapie. Het is een uniek behandelingsconcept, dat het fundament vormt voor alle andere therapievormen, waaronder orthomoleculaire- en fytotherapie. Ondanks het gebruik van spoorelementen en plantextracten, verschilt de oligo therapie essentieel van deze twee therapievormen. Oligo therapie is namelijk een specifieke spoorelementen therapie die enzymreacties mogelijk maakt en de cellulaire stofwisseling reguleert. Dit is het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS). Door de regulering hiervan worden diverse biochemische subfuncties weer op gang gebracht, waardoor heilzame stoffen zoals vitaminen en mineralen uit de orthomoleculaire therapie en plantstoffen uit fytotherapie juist beter opgenomen kunnen worden. Ook andere therapievormen zijn effectiever in combinatie met oligotherapie, door een grotere ontvankelijkheid van het systeem.

Werking oligo therapie

Veel studies hebben aangetoond dat het voor de fysiologische effecten van mineralen en spoorelementen vaak niet zo belangrijk is om grote hoeveelheden in te nemen. Het is belangrijk dat de ingenomen elementen door de lichaamscellen goed verwerkt kunnen worden. De oligosupplementen zijn een combinatie van spoorelementen en plantextracten en worden direct via het mondslijmvlies in het lichaam opgenomen. Zo wordt de lange weg via de darmen vermeden en kunnen verstoorde enzymreacties weer snel in goede banen worden geleid. De stofwisselingsprocessen krijgen daardoor weer hun natuurlijke verloop waardoor de patiënt zich beter gaat voelen. De unieke herstellende eigenschappen van de plant en de regulerende functies van de oligo-elementen op celstofwisselingsniveau hebben samen een krachtig synergetisch effect. Door haar efficiënte werking verkort oligotherapie de therapietijd aanzienlijk.

Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS)

BBRS is het zachte bindweefsel dat cellen met elkaar verbindt en een regulerend vermogen bevat. Het is in ons hele lichaam aanwezig en omvat ongeveer 60% tot 70% van het totale menselijk weefsel. In volume is het circa 3 maal dat van het bloed en dat wil dus zeggen zo’n 18 liter. Als een organisme, zoals de mens, niet goed reguleert, ontstaat er een disbalans tussen systemen die elkaar in evenwicht dienen te houden. Het BBRS wordt dan ontregeld of vervuilt. Dan is er een eerste begin van ziekte. ‘Oligo’ komt uit het Grieks en betekent ‘weinig/klein’. ‘Oligo therapie’ betekent dan ook ‘therapie van de kleine hoeveelheden’. Bij oligotherapie worden zeer kleine hoeveelheden spoorelementen gegeven, die het lichaam in staat stellen om verstoorde stofwisselingsfuncties te normaliseren.