Slaapproblemen beïnvloed je gezondheid

Slaapproblemen beïnvloed je gezondheid

Slaapproblemen. Eén op de zeven mensen heeft chronische slaapproblemen. Zonder goede nachtrust komt ons lichaam in een staat van hyperalertheid. We produceren dan te veel stresshormonen en ontstekingsbevorderende stoffen. Na verloop van tijd worden we vatbaarder voor osteoporose (botontkalking), diabetes, hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtsontstekingen) en mogelijk zelfs kanker.

Slaapgebrek

Een tekort aan slaap kan allerlei redenen hebben. Zo kunnen we ’s nachts wakker liggen omdat we piekeren en last hebben van stress of  van geluidsoverlast. Wat de oorzaak ook is, slaapgebrek kan overdag tot problemen leiden. Zoals extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Sommige mensen zijn zelfs niet meer in staat om normaal te functioneren. Naast dat slapeloosheid je leven behoorlijk kan verzieken, kan het er ook nog eens voor zorgen dat je dikker wordt.

Slaap is één van de beste medicijnen

In de natuur verandert er veel zodra de zon opkomt of weer onder gaat. Dit geldt ook voor ons lichaam. Ons bioritme zorgt ervoor dat wij overdag optimaal functioneren. Tijdens de nacht hebben we rust en ontspanning nodig om ons lichaam tot rust te laten komen en te herstellen. De informatie die het gedurende de dag heeft opgedaan kan dan worden verwerkt. Daarnaast ontspannen onze spieren zich en wordt onze ademhaling rustiger. Gedurende de nachtrust blijven onze hersenen en lichaam actief om alle lichaamsprocessen te regelen. Het kloppen van ons hart en de ademhaling gaan immers gewoon door. Onze slaapbehoefte wordt geregeld door ons lichaamseigen hormoon melatonine. Onze inwendige “meesterklok” coördineert alle ritmes in elke cel van ons lichaam. Met een onregelmatig leefpatroon loopt het regelmechanisme uit de pas. Dit veroorzaakt uiteindelijk allerlei gezondheidsklachten.

Enkele oorzaken van slaapproblemen

  • Hormonen. Elke verschuiving in het evenwicht kan de nachtrust verstoren.
  • Diverse medicijnen en/of  slaapmiddelen en het zogenaamde rebound effect.
  • Koffie en roken. Ons lichaam heeft maar liefst drie tot zeven uur nodig om de helft van de cafeïne (en dus het stimulerende effect er van) uit een kop koffie af te breken.
  • Alcohol verhoogt de afgifte van dopamine en heeft dus een stimulerend effect welke slapeloosheid kan veroorzaken. Roken geeft hetzelfde effect.
  • Magnesiumtekort. De magnesiumwaardes in ons lichaam beïnvloeden onze slaapwaakcyclus en omgekeerd.

Gevolgen van slaapproblemen

Een chronisch slaaptekort heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Onze hormonen gaan uit de pas lopen. Ons brein kan deze disbalans niet corrigeren zonder een heilzame kwalitatief goede nachtrust. Veel psychiatrische stoornissen gaan dan ook met duidelijke slaapklachten gepaard. Bij slaapgebrek kunnen mensen van het ene op het andere moment enorme emotionele pieken en dalen beleven. In onze zogenaamde REM slaap (de laatste fase van de slaap) worden groeihormonen geproduceerd en herstelprocessen in gang gezet. Mensen met fibromyalgie die vaak niet goed in deze slaap komen krijgen hierdoor de bekende spierpijnen. In Amerika is zelfs aangetoond dat lijders aan chronische slapeloosheid een verdrievoudigde risico lopen te overlijden aan welke oorzaak dan ook vergeleken met mensen zonder slaapstoornis.

Dikker worden door slaapproblemen

Als je hormonen uit de pas lopen werkt je stofwisseling niet optimaal. Je stofwisseling staat op een lager pitje en je lichaam verbrandt minder calorieën. Ook voor de basisfuncties zoals ademhaling en vertering wordt minder energie gebruikt. Zelfs na slechts één slechte nachtrust is de stofwisseling al flink vertraagd. Je lichaam zal de overtollige calorieën omzetten in lichaamsvet. Wanneer je wilt afvallen in een periode van slaapgebrek kun je in principe even veel afvallen als anders. Maar je hebt veel meer hongergevoel, waardoor het moeilijker wordt om het afvallen vol te houden. Daarbij heb je in alle extra wakkere tijd meer mogelijkheid om te eten. Omdat je je moe voelt zul je minder zin hebben om te bewegen. Je verbandt daardoor minder calorieën en word dus gemakkelijker dik. Wanneer volwassenen minder dan 5 uur slapen lopen ze 1,5 keer zoveel kans om dik te worden.

Oplossingen slaapproblemen

Veel slaapmiddelen hebben nogal wat bijwerkingen. Slaapproblemen kunnen na het stoppen met deze medicijnen in versterkte vorm  terug komen. (rebound effect).  Dit kan leiden tot depressies en slecht functioneren gedurende de dag. Ook geheugenverlies, cognitieve problemen, hallucinaties en bewegingsproblemen komen veel voor.  Door het hormoon melatonine te slikken zal ons lichaam zelf steeds minder van dit hormoon aanmaken. Leefstijlaanpassingen en  voedingssupplementen verdienen daarom de voorkeur.

Leefstijlaanpassingen

  • De ideale temperatuur van de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden.
  • Probeer het gebruik van koffie, tabak en alcohol ‘s-avonds te beperken
  • Zorg voor regelmaat in je slaapritme. Probeer zo veel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
  • Sport niet kort voor het slapen gaan
  • Zorg dat het voldoende donker is in de slaapkamer
  • Zet ‘s-nachts de mobiele telefoon en de wifi uit
  • Onderzoek mogelijke voedselallergieën
  • Verminder het stressniveau zo veel mogelijk. Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie.
  • Probeer zo veel mogelijk te vermijden dat je ‘s-nachts moet opstaan.

Voedingssupplementen bij slaapproblemen

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat onze biologische klok aanstuurt. Ons lichaam maakt melatonine aan door de neurotransmitter serotonine  om te zetten in melatonine. Serotonine wordt ook wel ons gelukshormoon genoemd en speelt een cruciale rol in de regulatie van slaap, stemming, pijngevoel, ontstekingsprocessen en andere lichaamsfuncties.  Serotonine verbetert de slaapkwaliteit en verlengt de REMslaap. Het supplement 5HTP verhoogt het serotoninegehalte en daarmede dus ook het melatoninegehalte in ons lichaam. 5HTP is hiermede niet alleen een veelbelovende behandelingsmogelijkheid voor slapeloosheid maar ook voor verschillende andere problemen zoals fybromyalgie, koolhydraatverslaving, angststoornissen en depressie. Het is niet verslavend en heeft geen rebound effect. De combinatie met conventionele  serotonine-verhogende medicijnen als  (SSRI’s) en MAO-remmers (antidepressiva) is echter af te raden.

Conclusie

Behalve een verkeerde leefstijl kunnen ook de afwezigheid van voldoende voedingsstoffen in- en doorslaapproblemen, depressies en angsten veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tekort vitamine B12 of het mineraal magnesium. Maar ook tekorten aan  B3, P5p (=geactiveerde B6) en zink verminderen de slaapkwaliteit. Speciale multi’s kunnen niet alleen tekorten aanvullen, maar helpen tevens het bioritme te herstellen. Kies altijd voor een suppletie met een optimale werkzaamheid. Dit is afhankelijk van zijn opneembaarheid en biologische beschikbaarheid. Een nutriënt dat snel opgenomen maar daarna weer snel afbroken wordt, heeft immers niet voldoende tijd om zijn werking te kunnen doen. Wil jij betrouwbare suppletie om je slaappatroon te verbeteren? Laat eerst je vitaminen- en mineralenstatus te controleren en controleer of eventuele suppletie geen reactie met je andere medicijnen of suppletie aangaat. Dit kan tijdens een kort consult of met een eenvoudige EMBtest.  Bel vrijblijvend voor meer informatie: Voedingbewustzijn 0612368398.