Suiker het witte gif

Suiker het witte gif

Suiker het witte gif. Wat is suiker? Een verzamelnaam voor simpele koolhydraten met een zoete smaak. Het is een vorm van koolhydraten die geen toegevoegde waarde aan de voeding geeft.

Integendeel. Het is een nep-energiebron met veel nare gevolgen. Het staat voor lege calorieën. Het onttrekt vitaminen en mineralen aan het lichaam.

Suiker en fructose werken verslavend

Suiker activeert het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Deze stof geeft een prettig gevoel en werkt verslavend. Het stimuleert onbewust de drang naar nog meer suikerrijk eten. Fabrikanten spelen hier handig op in.

Fructose wordt het meest gebruikt wordt om producten te zoeten. Fructose is echter bijna tweemaal zo zoet als normale suiker. Het wordt verwerkt in heel veel producten onder de naam “glucose-fructosestroop”. De lever zet fructose direct om in vet. Het wordt al meerdere jaren direct in verband gebracht met diabetes type 2. Maar ook met overgewicht en hart- en vaatziekten. Het wordt zelfs verwerkt in gezond ogende maaltijdsalades en groene thee!

En light productenDe term “light” mag gebruikt worden als er minimaal 30% minder vet of suiker in het product zit.  Vergeleken met het gewone product. Maar in bijvoorbeeld light pindakaas krijg je voor 30% minder vet maar liefst 60% meer suiker terug! In het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op  -ose of – siroop eindigt een vorm van suiker is. “Suikerarm” betekent dat er nog 5% in het product kan zitten. Zelfs “suikervrij” garandeert alleen dat het product niet meer dan 0,5%  bevat.

Suikers en veroudering

Het gaat met name om de suikers die een hoge glychemische lading hebben. Dit zijn suikers die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en waarvoor je lichaam veel insuline aan moet maken. Dit worden ook wel ‘snelle suikers’ genoemd. Behalve dat je lichaam insuline aanmaakt, geeft het ook IGF vrij. (insulin growth factor). Dit is een soort groeihormoon die de productie van eiwitten opvoert. Hierdoor verouder je sneller. Groeihormonen zoals IGF zorgen er voor dat je metabolisme (stofwisseling) krachtiger draait. Helaas slijt ons lichaam hierdoor ook sneller. Suikers spelen hierbij een belangrijke rol. Suikers verhogen namelijk de kans op veel ouderdomsziekten. Denk maar aan diabetes type 2 en kanker. Uit onderzoek blijkt dat mannen die veel IGF afscheiden, negen keer meer kans op prostaatkanker hadden. Vrouwen met veel IGF concentraties in hun bloed hebben zevenmaal meer kans op borstkanker dan vrouwen met een lage IGF.

Suiker ondermijnt je gezondheid

. Om suiker te kunnen verteren ontrekt het mineralen en vitaminen aan je lichaam. Zoals calcium, magnesium, zink, chroom, vitamine B en C.
. Overmatig gebruik heeft invloed op je hersenen. Je kunt onrustig, prikkelbaar en nerveus kunt raken.
. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.
. Het kan leiden tot aderverkalking
. Het verstoort je darmflora.
. Kanker voedt zich met suikers. Het verhoogt het risico op borst- en darmkanker.  Maar ook op hart- en vaatziektes.

Beter zoetstoffen gebruiken? Vooral light frisdranken bevatten veel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Maar wat blijkt? Juist die calorie-arme kunstmatige zoetstof zorgt voor overgewicht! Ook ligh producten wordt in verband gebracht met verhoogde risico’s op diabetes 2.

Conclusie

Zoetstof en suikers zijn nep-energie met veel nare gevolgen.