vetten zijn noodzakelijk voor je gezondheid

vetten zijn noodzakelijk voor je gezondheid

Vetten houden je gezondheid in balans

Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd. Het is namelijk zeker niet iets dat je zo veel mogelijk dient te vermijden. Het idee dat een hoge vetconsumptie slecht voor de gezondheid is en je dik maakt is gelukkig achterhaald. Toch bestaan er over verzadigd vet nog veel misverstanden. Zo zou het de oorzaak zijn  van een hoog cholesterolgewichtstoename en hart- en vaatziekten.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de verzadigde vetten eigenlijk niets doen met onze cholesterolspiegel.  Integendeel. Ze repareren inwendige ontstekingen en zorgen dat ons lichaam goed functioneert. Ze zijn noodzakelijk voor de opbouw van ons lichaam en laten het goed functioneren.  Het is de grondstof voor onze hormonen en bij een chronisch vetarm dieet kan zelfs een tekort aan vitaminen en energie ontstaan. Vetzuren zijn een belangrijk bestandsdeel van je voeding. Naast water komt vet voor in elke levende cel in je lichaam.

Onverzadigde vetten zijn ontstekingsremmend

Omega 3 vetzuren zitten in lichaamsopbouwende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen.
Het zit in zeegroenten, groene bladgroenten, ciazaad, lijnzaak(olie), vette vis (haring, makreel, zalm, sardientjes), wild, gevogelte en walnoten.
Omega 6 in de vorm van gamma-linoleenzuur (GLA) helpt om het slijmvlies (binnenkant van ons gehele spijsverteringskanaal!) te onderhouden en op te bouwen.
Het komt slechts in kleine hoeveelheden voor in haver, eidooiers, orgaanvlees en zwarte bessen.
Het omega 9 vetzuur is meestal bekend in de vorm van oliezuur. Dit is een ontstekingsneutraal vetzuur dat voorkomt in onder meer olijflie, hazelnootolie, hazelnoten, avocado, macadamia’s, sesamzaad en high oleïc zonnebloemolie.

Ontstekingsbevorderende Omega 6 vetten

Omega 6 vetzuur arachidonzuur komt vooral in dierlijk vet zoals zuivelproducten, schelpdieren zols mosselen, vlees (met name rood vlees), orgaanvlees zoals lever, gevogelte zoals kip en kalkoen, sardines, zalm, haring, makreel en eieren voor. Een beperkte hoeveelheid is belangrijk voor onze celwandopbouw. Een teveel zorgt echter voor ontstekingen.
Ook de Omega 6 vetzuren in de vorm van linozuur werken ontstekingen in de hand.
Deze olie wordt in ruime mate gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. We krijgen hier veel te veel van binnen.

Let op je vet-verhouding

In de huidige tijd krijgen we veel meer ontstekingsbevorderende omega’s  6 dan onstekingsremmende 3 en 9 binnen.
Deze verhouding werkt  ontstekingen en welvaartsziekten in de hand. De ideale verhouding omega 3 : omega 6   =   2:1.

Verzadigde vetten

Verzadigde dierlijke en plantaardige vetten zorgen onder andere voor een sterk geconcentreerde hoeveelheid energie in je voedingspatroon. Ze dragen bij aan sterke botten,  een goedwerkende zenuwsignaalwerking en een sterk immuunsysteem. Bovendien ondersteunen ze een gezonde lever-, hart-, en longfunctie. Verzadigde vetten zorgen er tevens voor dat je vertering wordt vertraagd, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt.
Verzadigde vetten zijn bij uitstek geschikt voor bakken, braden en frituren omdat ze hoge temperaturen kunnen weerstaan. Plantaardige oliën veranderen bij verhitting van samenstelling. Er ontstaan dan vrije radicalen.
Natuurlijke verzadigde vetzuren (dierlijke, maar ook plantaardige vetzuren als kokosolie) worden probleemloos door het lichaam geaccepteerd en opgenomen en…
je wordt er NIET dik van! Het zijn de (verborgen) suikers, transvetten en lichaamsvreemde voeding die  je dik maken.

Verzadigd vet met mate

Hoewel verzadigde vetten onmisbaar zijn is erg gemakkelijk hier teveel van binnen te krijgen.
Je hoeft echt niet alle voedingsmiddelen met verzadigde vetten, zoals rood vlees , kaas etc.  volledig uit je dieet te schrappen. Maar bezuinig op de hoeveelheid en wees  bewust van de hoeveelheid verzadigde vetten in de voedingsmiddelen. Als je graag dat stuk kaas eet en die sappige steak, beperk dan je porties en zorg ervoor dat je ook voldoende vezelrijke groenten neemt om de effecten van verzadigde vetten te beperken.

Transvetten

Transvetten zijn eigenlijk speciale vetzuren die op een kunstmatige manier worden gemaakt.  De vloeibare plantaardige oliën worden door hydrogeneren omgezet in vaste plantaardige vetten. Daarbij wordt zonnebloemolie verhit. De vrije radicalen die hierbij ontstaan zijn schadelijk voor onze gezondheid.
Ze zijn onder meer kankerverwekkend en dragen bij tot hart- en vaatziekten. Ze verlagen het afweersysteem, verhogen de bloedsuikerwaarden en zorgen voor een verminderde celfunctie.
Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen. Zoals kant-en-klare sauzen, dressings, margarines, zoutjes, bepaalde toetjes, gebak, mueslirepen, ontbijtgranen enzovoort.
Het zijn ook de vetten die ons dik maken. Ons lichaam kan het grote aanbod van deze onnatuurlijke stoffen niet snel genoeg verwerken en slaat ze in onze vetcellen op.

Wees bewust van wat je eet!

Behalve transvetzuren zijn er eigenlijk geen slechte vetzuren.
Er bestaat wel een foute balans tussen deze vetzuren. Je lichaam heeft alle vetten (behalve transvetten) nodig, in de juiste verhouding.
Het is een feit dat de meesten onder ons niet genoeg van deze essentiële vetzuren binnen krijgen.  Een eenvoudige oplossing is dan het dagelijks nemen van een goed vetzuur supplement.
Het is een eenvoudige manier om een sterk geconcentreerde, zuivere bron van deze goede vetten binnen te krijgen. Toch is het raadzaam om ook de voedingsmiddelen te nemen met goede vetten.
Zo wordt je bewust van wat je eet.

Dit wist je vast niet

1 krop groene bladsla ( 360 gram) heeft 2,4 keer zoveel omega 3 dan omega 6
100 gram lijnzaad heeft 3.86 keer zoveel omega 3 dan omega 6
1 ons  rauwe spinazie heeft 5,3 keer zoveel omega 3 dan omega 6
100 gram rauwe rucola heeft 1,3 keer zoveel omega 3 dan omega 6
14 gram zonnebloemolie (1 el) heeft 781 kee zoveel omega 6 dan omega 3
100 gram amandelen hebben 2010 keer zoveel omega 6 dan omeg 3