Vetzuren

Vetzuren

Vetzuren als omega 3 en omega 6 zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze zijn onmisbaar en je hebt ze elke dag nodig.  Met ons Westerse dieet eten we echter vaak te véél omega 6 en te weínig omega 3. Dit kan vervelende klachten veroorzaken. Gemiddeld krijgen we met het Westerse dieet  slechts de helft van ons benodigde omega-3 binnen. Idealiter is de inname verhouding omega3 totomega 6 1:1.

Wat zijn vetzuren

In vetten zitten vetzuren. Je lichaam zet ze om in stoffen die onder andere een rol spelen bij je hormonen, verschillende communicatiesystemen en je immuunsysteem.Er zijn twee soorten vetzuren: niet-essentiële en essentiële vetzuren. De niet-essentiële vetzuren maakt je lichaam zelf aan. De essentiële vetzuren krijg je via voeding binnen.

Omega 3 en Omega 6

Omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren. Onze voeding bevat voldoende omega-6 vetzuren (uit vlees, plantaardige oliën en vetten). De inname van omega-3 vetzuren (uit lijnzaadolie, vette vis, algen) schiet echter behoorlijk tekort. Je lichaam moet na inname omega 3 en 6 deze eerst omzetten door zogenaamde enzymen. Omega 3 én omega 6 gebruiken echter daarvooor dezelfde enzymen. Omega 6 wint en verbruikt bijna alle enzymen. Dit gaat dus ten koste van de omzetting van omega 3 vetzuren. Ook linolzuur een essentieel vetzuur. De meest voorkomende vorm is alfa-linoleenzuur, omdat dit de meest stabiele en overvloedige vorm is. Omega 6 in de vorm van gamma-linoleenzuur (GLA) helpt om het slijmvlies (binnenkant van ons gehele spijsverteringskanaal!) te onderhouden en op te bouwen. Het komt slechts in kleine hoeveelheden voor in haver, eidooiers, orgaanvlees en zwarte bessen.

Omega 3 ontstekingsremmend

Een dagelijkse inname van omega 3 is o.a. belangrijk voor je hart, een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen.Er zijn verschillende omega 3 vormen.
Zoals DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) en ALA (Alfa-Linoleenzuur).
ALA komt voor in lijnzaad, walnoten, postelein en spruiten.EPA en DHA komen voor in vette vis, krill of algen. Mits er voldoende magnesium, zink en B-vitamines aanwezig zijn, kan het lichaam ALA omzetten in het ontstekingsremmende DHA en EPA. ntstekingsremmende eicosanoïden kunnen worden aangemaakt. Je lichaam kan ALA tot EPA en DHA omzetten. Dit procesverloopt echter heel moeizaam. Kies je voor EPA en DHA dan heb je minder last van de concurrentiestrijd met omega 6.

  • Helpen mineralen op te nemen
  • Mineralen helpen vitaminen aan te maken
  • Is brandstof voor ons hart en zenuwstelsel
  • Zorgen voor een beter hartritme
  • Ondersteunen ons zenuwstelsel (ook bij stress, angst en depressie!)
  • Reduceert depressie
  • Reduceert ontstekingen
  • Vertraag ouder worden

Symptomen mogelijk omega 3 tekort

  • Vermoeidheid
  • veel dorst / vaak urineren
  • droge huid
  • slecht geheugen, stemmingswisselingen
  • probleemgedrag
  • depressie
  • pijnklachten, ontstekingen
  • problemen met zien, verhoogde infectiegevoeligheid,
  • tromboseneiging
  • hoge triglyceridenspiegel

 keuze advies  omega 3 supplement 

  • EPA en DHA komen in de natuur voor in de triglyceridenvorm (vis en algen) en in de fosfolipidenvorm (krill).In suppletie zit vaak de ethylestervorm. Deze worden gemaakt door chemische synthese en kun je beter mijden.. Fosfolipiden vind je in bijvoorbeeld krillolie en eieren. Ze snel worden door het lichaam snel opgenomen. De natuurlijk triglyceridevorm wordt echter het beste opgenomen.
  • Het is belangrijk dat visolie een lage Totox-waarde heeft. Hoe verser de olie des te lager de Totox-waarde is. Toevoeging van vitamine E houdt de Totox-waarde laag, de vetzuren stabiel én van hoge kwaliteit. Hoe verser de olie des te helderder de kleur. Bovendien geeft verse olie geeft geen oprispingen en geen typische “visgeur”. Wanneer echter omega 3 vetzuren oxideren, verslechter de samenstelling én prestatie van de olie.
  • Vetzuurproducten met MSC-keurmerk zijn op duurzame wijze verkregen. De vis is afkomstig van een visserij die onafhankelijk gecertificeerd is volgens de MSC-standaard voor een goed beheerde en duurzame visserij. Het keurmerk garandeert onder andere dat de visstand op peil blijft, het ecosysteem minimaal wordt beschadigd en de (inter)nationale visserijwetgeving wordt nageleefd. Dit maakt het hele proces, van vangst tot voedingssupplement, gegarandeerd duurzaam.

Omega 6 en cholesterol

De belangrijkste voedingsbronnen van linolzuur zijn plantaardige oliën, noten, zaden, vlees en eieren. Het zijn met name de plantaardige oliën die onze gezondheid negatief beïnvloeden. Zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie. Maar ook margarine, halvarine en bak- en braadvetten. LDL-cholesterol transporteert vetmoleculen van de lever naar plaatsen in het lichaam waar ze nodig zijn. Bijvoorbeeld voor de aanmaak van hormonen. LDL bestaat voor een groot deel uit linolzuur. Linolzuur kan echter sneloxideren. Oxidatie is een chemisch proces dat tot ontstekingen kan leiden. Deze ontstekingen spelen een belangrijke rol bij vernauwing van de bloedvaten (aderverkalking). Bovendien verlaagt linolzuur het HDL-cholesterol en verhoogt het de vetmoleculen (tryglyceriden) in het bloed. HDL-cholesterol transporteert de vetmoleculen vanuit het bloed weer terug naar de lever voor opslag. Bij onvoldoende HDL blijven vetmoleculen onnodig lang in de bloedbaan. Hierdoor kan  schade aan de bloedvaten ontstaan. (een overdosis aan suiker, hoge bloeddruk en vitaminen/mineralen tekorten)).

Transvetten

Industriële transvettenzijn slecht. Het zijn van oorsprong vloeibare vetten (oliën) die door industriële bewerkingen worden gehard. Er wordt waterstof aan toegevoegd om oxidatie tegentegaan. Het bederft niet, maar veroorzaakt wél ontstekingen. Europese wetgeving bepaalt dat in voedingsmiddelen niet meer dan 2 gram transvetzuren per 100 gram vet mag zitten. Kunstmatige vetten veroorzaken laaggradige onstekingen. Het is de basis-oorzaak van veel welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. In de VS zijn ze al zover dat transvetten helemaal verboden worden en enkele Europese landen volgen dit voorbeeld. In Nederland worden transvetten op de verpakking als onverzadigde vetzuren vermeld. Zie je kreten zoals ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’, ‘gehydrogeneerd vet’ en ‘gedeelte geharde olie’ dan is dit een rode vlag en zitten er kunstmatige transvetten in dit product.

verzadigde vetten

  • Doen niets met ons cholesterolspiegel. Integendeel
    Ze repareren inwendige ontstekingen en zorgen dat ons lichaam goed functioneert
  • Het is de grondstof van onze hormonen
  • Bij een chronisch vetarm dieet ontstaat een tekort aan vitaminen
  • Naast water zijn vetzuren een belangrijk bestandsdeel in elke cel van je lichaam
  • Het lichaam kan ze slecht afbreken waardoor te veel cholesterol verhogend en ader verkalkend werkt
  • Zorgen onder andere voor een sterk geconcentreerde hoeveelheid energie in je voedingspatroon
  • Dragen bij aan sterke botten,  een goedwerkende zenuwsignaalwerking en een sterk immuunsysteem
  • Ondersteunen een gezonde lever-, hart-, en longfunctie.
  • Vertraagt je vertering en geeft lang een verzadigd gevoel
  • Zijn bij uitstek geschikt voor bakken, braden en frituren op hoge temperaturen
  • Plantaardige oliën veranderen bij verhitting van samenstelling waardoor er vrije radicalen ontstaan
  • Natuurlijke verzadigde vetzuren(dierlijke, maar ook plantaardige vetzuren als kokosolie) worden probleemloos door het lichaam geaccepteerd en opgenomen en…
    je wordt er NIET dik van!
  • Het zijn de (verborgen) suikers, transvetten en lichaamsvreemde voeding die  je dik maken

CBD Olie

Komt van de hennepplant en heeft een pijn-stillende,ontstekingsremmende, immuno- modulerende, anti-oxidatieve angst remmende, antidepressieve, neuro-protectieve, anti-psychotische en anti-epileptische effecten. Het Ondersteunt het glucosemetabolisme en speelt een belangrijke rol bij diabetescomplicaties.Bovendiend beïnvloed CBD de aandoeningen van het zenuwstelsel. CBD/CBDa heeft onder meer pijnstillende, ontstekingsremmende, antioxidatieve, kankerremmende, anti-obese, angstremmende, antidepressieve, antipsychotische en anticonvulsieve effecten CBD remt het enzym aldosereductase, een sleutelenzym bij diabetescomplicaties. Tevens zijn er aanwijzingen dat CBD auto-immuniteit tegengaat. Vooralsnog is epilepsie de indicatie met de beste wetenschappelijke onderbouwing.