(Mond)gezondheid en voeding

Blogs

(mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid wordt zowel direct als indirect door onze voeding beïnvloed. Sinds het westerse voedingspatroon is geïntroduceerd, is de aantasting van ons tandglazuur (cariës) explosief gestegen. Een verminderde suikerinname tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog verminderde de cariës maar bereikte in de jaren  50 en 60 een hoogtepunt. Door introductie van fluoride in de jaren 70 daalde dit gelukkig weer enigszins.

(mond)gezondheid en voeding

Voeding beïnvloedt de (mond)gezondheid direct door inwerking van...Lees meer
after-diner

After-diner ontstekingen na het eten van voedsel

De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie.  Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren...Lees meer
mond gezondheid

Mond-gezondheid

Mond-gezondheid. Met de opkomst van de industrie is de welvaart gestegen, maar niet onze mond-gezondheid. Sinds die tijd bevat de voeding meer en hogere percentages geraffineerd meel dan voorheen. Met de komt van fastfood steeg ook de inname van ongezonde vetten en  energie. (calorieën). Met als gevolg een toename aan welvaartsziekten. Zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, kanker en mondziekten. Met de toename van frisdrankgebruik is daar ook nog een...Lees meer
vitaal door de overgang

Vitaal door de overgang

Vitaal door de overgang? "Het komt vast door de hormonen!” Vaak worden klachten zoals spanningen, stemmingswisselingen of (buik)pijn op de hormonen afgeschoven. Vooral de hormonen oestrogeen en progesteron werken nauw samen. Met insuline en cortisol vormen zij de ruggengraat van het hormoonnetwerk. Voor vrouwen is de balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron uitermate belangrijk bij het handhaven van een goede gezondheid, op zowel jongere als oudere leeftijd. Estradiol (de...Lees meer
overgang

Overgang en menopauze

Ieder meisje wordt geboren met zo'n 1 miljoen eicellen. Om zwanger te kunnen raken produceren de eierstokken tijdens de vruchtbare periode twee hormonen. Namelijk oestrogeen en progesteron. Rond je 35ste levensjaar begint de productie van deze hormonen al te dalen. Ook tijdens een regelmatige menstruatie is rijpt er dan ook niet altijd een eitje. Als er geen eitje rijpt, daalt ook automatisch de productie van oestrogeen en progesteron. Dit is...Lees meer
de overgang en menopauze

De overgang en menopauze

Wat is het verschil tussen de overgang en menopauze? Officieel is een vrouw in de menopauze exact 1 jaar na de laatste menstruatie. De overgang is het hele proces waarbij het lichaam van vruchtbaar in onvruchtbaar verandert en het lichaam minder van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron produceert.

De overgang en menopauze

Ieder meisje wordt geboren met zo'n 1 miljoen eicellen. Om...Lees meer
magnesium

magnesium niet alleen het antistress mineraal

Magnesium vervult tal van belangrijke functies in ons lichaam. Het is zelfs zó belangrijk dat ons lichaam enorme reserves in het lichaam kan opslaan. Slechts één procent zit in ons bloed. De rest zit in onze botten, spieren en weefsels. Bij een tekort kunnen dus zowel fysieke als psychische klachten ontstaan. Daarvan is  vermoeidheid wel de bekendste. Behalve dat het onmisbaar is voor de energie-aanmaak, zorgt magnesium juist ook voor...Lees meer
butyraat

Butyraat ofwel boterzuur. Vetgoed!

Je kent butyraat wel, maar je wist nog niet dat het zo heet. Het zit onder andere in Franse kaas. De vieze geur die je ruikt is het butyraat.  Ook in zweet(voeten) ruik je de butyraat. Leuk weetje: speurhonden volgen het butyraat om een geurspoor te volgen.

Boterzuur onmisbaar voor je gezondheid

Butyraat is een korte-keten-vetzuur (ofwel Short Chain Fatty Acids (SCFA) omdat het minder dan 6 koolstofatomen bevat). Het is belangrijk...Lees meer
darmklachten

Darmklachten normaal?

Helaas heerst er nog altijd een taboe op het onderwerp poep. Maar wist je dat de ontlasting veel over je gezondheid vertelt?  Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder 54.000 deelnemers blijkt dat bijna een kwart (23%) van de Nederlanders darmklachten en/of problemen met de ontlasting heeft. Dit kan een breed scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken. Behalve dat onze darm voor het verteren en de opname van...Lees meer