De overgang en menopauze

De overgang en menopauze

Ieder meisje wordt geboren met zo’n 1 miljoen eicellen. Om zwanger te kunnen raken produceren de eierstokken tijdens de vruchtbare periode twee belangrijke hormonen. Namelijk oestrogeen en progesteron. Rond je 35ste levensjaar begint de productie van deze hormonen al aardig te dalen. Ook tijdens een regelmatige menstruatie rijpt er niet altijd een eitje. Het dalen van oestrogeen en progesteron is een heel natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden. Voor je gezondheid en vitaliteit is het belangrijk dat alle hormonen met elkaar in balans zijn. De daling van deze twee belangrijke hormonen tijdens de overgang verstoort dan ook dit evenwicht. Het hangt echter van je totale hormoonbalans af hoeveel last je hiervan hebt.

De overgang en menopauze

De Nederlandse vrouw stopt gemiddeld op haar 51e jaar met menstrueren.  Dit moment heet de menopauze. De overgang is de periode waarin het menstruatiepatroon begint te veranderen tot het einde van de overgangsklachten. Tegenwoordig komen vrouwen gemiddeld steeds vroeger in zowel de overgang als de menopauze. De oorzaak hiervan is dat veel vrouwen er tegenwoordig voor kiezen om de anticonceptiepil door te blijven slikken. Of een hormoonspiraaltje laten plaatsen. In de periode voorafgaan aan de menopauze  kunnen  de menstruaties zwaarder worden en  langer duren. Naar mate de voorraad eicellen krimpt, worden de cycli weer steeds korten. Als de eisprong eenmaal helemaal uitblijft, worden de cycli weer langer. Soms wel zes tot negen weken. Totdat de laatste menstruatie optreedt. Dit is de menopauze en duurt slechts enkele dagen. Een vrouw weet pas zeker dat ze de menopauze heeft gehad als ze een heel jaar niet meer ongesteld is geweest.

Hormonen en klachten

Gedurende de overgang verandert er van alles in je lichaam. Doordat de productie van progesteron en oestrogeen afneemt kun je last krijgen van  opvliegers en  zweetaanvallen. Maar ook van botontkalking en stofwisselingsproblemen. Dit heeft effecten op je gehele lichaam én je gemoedstoestand. Gemiddeld krijgt een vrouw in Nederlands op 41 jarige leeftijd met haar eerste chronische ziekte te kampen. Veel van deze (chronische) ziekten ontstaan dus tijdens of kort na de overgang en vallen samen met hormonale veranderingen. Gelukkig kun je hier zelf meer invloed op uit oefenen dan je wellicht denkt. Zelfs de WHO (World Health Organisation) onderschrijft  dat 90% van alle hart- en vaatziekten, 80% van alle diabetes 2 en 50% van alle kanker is te voorkomen door de juiste voeding en leefstijl!

Verzuring

Tijdens een menstruatie kunnen we veel zuren en toxines afvoeren. Na de menopauze worden deze echter voor een deel in ons lichaam opgeslagen. Hierdoor verzuurt ons lichaam gedurende de overgang steeds meer. Om deze gifstoffen/zuren weer te neutraliseren hebben we voldoende mineralen nodig. Bij een tekort hieraan kunnen allerlei chronische klachten ontstaan aan botten, spieren, pezen en gewrichten. Osteoporose en fibromyalgie zijn hier een goed voorbeeld van. Ook klachten als blaasontsteking, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan door lichaamsverzuring. Evenals haaruitval en huidproblemen zoals acné, een te droge huid en/of overmatige rimpelvorming. De behoefte aan specifieke vitamines en mineralen is in deze periode dan ook groot. Gelukkig kun je hier zelf meer invloed op uit oefenen dan je wellicht denkt.

Overgangsklachten

Typische overgangsklachten kunnen zijn: een kortere, onregelmatige menstruatiecycli. Overmatig bloedverlies. Opvliegers en (nachtelijk) transpireren. Droge slijmvliezen in vagina, ogen en mond.
Niet typische overgangsklachten kunnen door de overgang veroorzaakt of verergerd worden. Als andere oorzaken uitgesloten zijn kun je stellen dat deze met de overgang te maken hebben. Niet typische overgangsklachten kunnen zijn: gewrichtsklachten, spierpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, transpireren, depressie, minder zin in seks. Duizeligheid. Stemmingswisselingen. Migraine. Hoofdpijn. Gebrek aan eetlust of juist overeten. Gewichtstoename. Pijnlijke borsten. Zware benen. Rusteloze benen. Kuitkrampen; Verandering in stoelgang. Haaruitval. Vet, droog haar. Puistjes. Vette huid, droge huid, jeuk. Droge ogen, droge mond. Er zijn nog veel meer niet-typische overgangsklachten mogelijk.

Oorzaken toename overgangsklachten

 • verlaging van de hoeveelheid geslachtshormonen
 • stress
 • rokende vrouwen komen vroeger in de overgang, hebben meer, ernstigere en langdurige klachten.
 • insulineresistentie
 • schildklierproblemen
 • hart- en vaatziekten. Vrouwen die een onbehandelde hoge bloeddruk hebben blijken veel meer last te hebben van opvliegers en een traag werkende bijnier. Ook blootstelling aan hormoonverstorende stoffen werken nadelig en kunnen zelfs de overgang wel met vier jaar vervroegen.

Je hebt je hormonen méér in de hand dan je denkt

Door de daling van de hormonen oestrogeen en progesteron wordt de balans in je hormoonhuishouding en daarmee je gezondheid verstoord. Hoe breng je dit weer z0 goed mogelijk in evenwicht? Er zijn veel zaken die je hormoonhuishouding beïnvloeden en veel ervan heb je zelf in de hand. Laten we enkele belangrijke eens op een rijtje zetten.

 • Eet voldoende gezonde vetten. Dit is namelijk de grondstof voor je geslachtshormonen. Vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers. Deze veroorzaken insulinepieken. Vermijd oppeppers als koffie, zwarte thee en E-nummers. Deze geven cortisolpieken en verhogen dus je bloedsuikerspiegel. Eet zoveel mogelijk biologisch want resten van bestrijdingsmiddelen leiden tot oestrogeendominantie.
 • Tijdens je slaap zorgt je immuunsysteem voor het herstel van je lichaam. Een vrouw 40+ heeft gemiddeld 9 uur slaap nodig!
 • Vermijd tandpasta met fluoride. Fluoride tast je pijnappelklier aan. Dit is de hormoonklier die moet zorgen voor melatonine, dus het hormoon dat zorgt dat je in slaapt valt.
 • Bewegen zorgt ervoor dat je stresshormoon adrenaline wordt verbrand en dus afgebroken. Heb je veel stress zet dan vooral je lijf in beweging. Dit is de beste manier om in balans te komen. Training bevordert bovendien de aanmaak van het groeihormoon en testosteron.
 • Zonlicht en zuurstof zijn voeding voor je lichaam. Dankzij zonlicht kan je in je huid het belangrijke hormoon vitamine D aanmaken en voldoende zuurstof is onmisbaar voor een goede gezondheid.
 • Verzorgingsproducten. Vermijd alles wat niet op basis van natuurlijke grondstoffen is. Petrochemische stoffen veroorzaken oestrogeendominantie. Dus te veel oestrogenen ten opzichte van progesteron.
 • Ook schoonmaakmiddelen zijn vaak ook op basis van aardolie.
 • Probeer overgewicht te vermijden want in je vetcellen wordt testosteron omgezet in oestrogeen. Deze heb je meestal juist teveel.
 • Stress brengt je hormoonhuishouding uit balans. Zorg daarom voor voldoende échte ontspanning. Zorg ervoor dat je regelmatig alleen bent en echt tot rust kunt komen.

Praktijk VOeding Bewust Zijn

Kamp jij ook met onbegrepen klachten of wil jij weten of orthomoleculaire therapie jouw klachten kan verlichten / gezondheid kan verbeteren? Neem dan contact op met orthomoleculaire praktijk Voedingbewustzijn. Tel. 0612368398