Cholesterol en het nut er van

Cholesterol en het nut er van

Cholesterol anders bekeken.
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw bestaat de mythe dat verzadigd vet vanwege het hoge cholesterol aan de basis staat van hart- en vaatziekten. Sindsdien zijn we door de suikerlobby minder vetten en meer koolhydraten gaan eten. En zijn we alleen nog maar dikker geworden. We hebben meer ontstekingsziekten zoals obesitas, depressiviteit, auto-immuunziekten en kanker. In Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen kookt men veel met boter, kokosvet, reuzel en andere verzadigdevetten en kijk eens hoe gezond ze er daar bij lopen!

Cholesterol is een lichaamseigen stof en bouwsteen van ons lichaam

Je lichaam maakt cholesterol zelf aan in je lever. Het is de grondstof voor een reeks van belangrijke hormonen.  Zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Je lichaam heeft het nodig als bouwstof voor al je lichaamscellen. Een gezonde lever zorgt voor zo’n 75% van de benodigde cholesterol in je lichaam. De overige 25% moet je uit je voeding halen door het eten van gezonde vetten. Als je ze te weinig eet gaat je lever méér produceren. Waarom zou je lichaam een stof produceren als het slecht voor je zou zijn? Dat is niet logisch.

Wat doet cholesterol

  • Zonder is het niet mogelijk om nieuwe celwanden en zenuwvezels te maken
  • Het is essentieel voor de opname van vitamines A, D, E en K. Vet in je voeding helpt ook bij het absorberen van bepaalde vitaminen.
    Daarom kan een chronische vetarm dieet leiden tot tekorten aan vitaminen en energie!
  • Het is de belangrijkste grondstof van myeline: de stof die je zenuwcellen beschermt.
  • Zonder kun je niet helder denken. Ongeveer 60% van je hersenen bestaat uit cholesterol.
  • Het is de grondstof voor Q10.  Deze zorgt voor energie. Zonder Q10 kunnen de cellen in onze spieren en zenuwen hun werk niet goed doen.
    Vooral de hartspier heeft voor zijn werk veel Q10 nodig. Cholesterolverlagers blokkeren de aanmaak  Q10.
  • Het enzym glutathionperoxidase daalt als gevolg van een cholesterolverlager. Bij een tekort van dit enzym kan pijn aan de skeletspieren, spierzwakte en vermoeidheid ontstaan.

Cholesterol verlaagt ontstekingen

Ieder lichaam heeft cholesterol hard nodig. Daarom produceert de lever wel vier tot vijf keer méér cholesterol dan we via ons voedsel binnenkrijgen. Dat doet de lever niet voor niets. Toch wordt er nog steeds beweerd dat het onze aderen verstopt en verkalkt. Waardoor de bloedtoevoer naar het hart blokkeert, met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Oorzaak en gevolg

Maar hart- en vaatziektes zijn de gevolgen van chronische ontstekingen in je bloedvaten. Door deze chronische ontstekingen ontstaan er kleine krasjes en scheurtjes in je bloedvaten. Cholesterol helpt juist om deze beschadigde bloedvaten te repareren! Het smeert de scheurtjes die het in de bloedvaten tegenkomt dicht. Zijn er veel scheuren dan moet er dus flink wat cholesterol gebruikt worden. Dit noemen we vervetting van de aderen. Maar het vet is niet het probleem. De scheur is het probleem. Zonder scheurtjes stroomt ons cholesterol zonder problemen door onze aderen. Het beschermt dus onze vaten juist tegen beschadigingen. Belangrijker is dat de oorzaak van je ontstekingen wordt aangepakt!

Waar komen die ontstekingen vandaan

Dus, wat veroorzaakt al deze ontstekingen in onze aderen? We eten verkeerd . Te veel verkeerde omega 6  en geraffineerde koolhydraten. We bewegen te weinig en hebben te veel chronische stress. Het gevolg is dat ons lichaam in een ontstekingsreactie komt, waarbij cholesterol vooral dient om deze schade tegen te gaan. Schade zet de lever aan tot meer productie van cholesterol. Ons huidige voedingspatroon is niet alleen de oorzaak van hart- en vaatziekten. Maar ook van obesitas, diabetes 2 en andere chronische ziekten, die allemaal ontstaan door chronische ontstekingen.

ontstekingen aanpakken

Als je hart en bloedvaten je lief zijn, eet dan producten die de natuur heeft gemaakt en niet uit een fabriek komen. Eet gerust gezonde vetten zoals roomboter, ongebrande noten, avocado’s, olijven, vette vis en biologisch vlees maar beperk suikers, geraffineerde koolhydraten, verhitte onverzadigde vetzuren en in de fabriek gemaakte transvetten. Probeer wat meer te bewegen en je stress te verminderen.

Is je lijf je lief, leef dan preventief!

In de volgende blog vind je uitleg over welke soorten vetten er zijn, waar ze in zitten en wat ze voor je lichaam doen.