Jodium

Jodium

Jodium
Jodium is een mineraal dat we nodig hebben  voor een actieve schildklier. De schildklier op zijn beurt bepaalt naar welk orgaan onze energie gaat. Omdat ons lichaam zelf geen jodium kan aanmaken, moeten we het met onze voeding binnen krijgen. Ondanks het feit dat onze schildklier jodium een reserve kan opslaan, is het verstandig deze dagelijks aan te vullen. Via de urine of door transpiratie verliezen we namelijk elke dag een kleine hoeveelheid jodium. Zeker naarmate we ouder worden, ligt een tekort steeds vaker op de loer. Met name voor vrouwen. Zowel een teveel als een tekort kan echter het lichaam schaden.

Belangrijke functies jodium

  • functioneren schildklier / energie
  • Zenuwstelsel
  • Huid en haren
  • Verhoogde behoefte bij zwangere en lacterende vrouwen
  • Slijmvliezen mond, maag, huid, borstweefsel, speekselklieren en thymus
  • Sterke antimicrobiële werking (wond en waterontsmetting)

Kenmerken voor een dreigend jodiumtekort kunnen zijn

  • Opgezwollen schildklier (struma)
  • Droge schilferige en ruwe huid
  • Droge haren en haaruitval
  • Vochtophoping o.a. in de enkels
  • Concentratiestoornissen en geheugenverlies
  • Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid
  • Pafferig gezicht en hangende oogleden
  • Lusteloosheid, apathie en depressiviteit
  • Je kunt niet helder denken
  • Stijfheid van armen en benen
  • Vaak spierkramp, spierzwakte en spierpijn
  • Maag- en darmklachten
  • Problemen bij menstruatiecyclus
  • Groeistoornissen bij kinderen

Mogelijke oorzaken jodiumtekort 

  • Een tekort aan vis of zeegroenten
  • Niet gefermenteerde soja of soja die genetisch gemanipuleerde soja remt de opname van jodium
  • Voeding met toxische stoffen (o.a. kwik, lood en/of fluor) verbruikt je lichaam grote hoeveelheden jodium om deze gifstoffen kwijt te raken (ook roken dus)
  • Maagzuur en darmproblemen kunnen de opname van jodium verhinderen
  • Bepaalde medicatie (o.a. ‘onschuldige’ aspirine) vergroot de uitscheiding van jodium 
  • We krijgen minder jodium binnen omdat de landbouwgronden uitgeput raken 
  • Te veel transpireren. Denk hierbij ook aan vrouwen in de overgang. Door zweten koelt een overhit lichaam af, maar verliest ook veel electrolyten. Zoals jodium
  • Een tekort aan vitamine A, selenium, zink, ijzer en vanadium kan hypothyroïdie veroorzaken en de effecten van een jodiumtekort versterken
  • Verschillende rauwe voedingsmiddelen (koolsoorten, spruiten, koolrabi, mais, limabonen, pinda’s, walnoten, zoete aardappelen, cassave, lijnzaad, soja) verhogen de behoefte aan jodium. Deze zijn namelijk rijk aan zogenaamde goitrogenen. Dit zijn plantstoffen die de opname van jodium en de vorming van schildklierhormonen belemmeren. Verhitting deactiveert de werking van deze goitrogenen
  • broom en fluor gaan in het lichaam een competitie aan met jodium. Broom zit in haarproducten, vlamvertragers (behang, vloerbedekking, matrassen), bestrijdingsmiddelen en medicijnen (Bisolvon). Fluor wordt gebruikt in tandheelkunde en tandpasta, maar zit ook in medicijnen waaronder het antidepressivum Prozac

Trage schildklier

Symptomen hiervan zijn vermoeidheid, koude-intolerantie, lage stofwisseling, gewichtstoename, moeite met denken, traagheid, opgeblazen gezicht, droge haren, haaruitval, trage hartslag, depressie, oedeem, krakende stem en een  vergrote schildklier.  Een trage schildklier hoeft echter niet altijd het gevolg van een jodiumtekort te zijn. In een drukke leefstijl met veel stress, werkdruk en spanning kan de schildklier BEWUST een tandje langzamer gaan draaien. Je raakt hierdoor vermoeid. De bedoeling is dat je lichaam meer rust krijgt en zich kan herstellen. Helaas negeren we dit meestal en nemen we nog een kop koffie of zelfs medicatie voor de “trage schildklier”. Hetzelfde gebeurt bij (chronische) ziekte. De schildklier bepaalt dan dat ons immuunssysteem de meeste energie nodig heeft. Bovendien heeft de schildklier ook andere voedingsstoffen zoals tyrosine, selenium en silicium nodig.

Waarin zit jodium

  • Zeewieren zoals kelp, kombu, wakamé en zeekraal
  • Witvis, met name kabeljauw, maar ook tong, zalm, makreel en sardientjes
  • Garnalen en andere schaal- en schelpdieren
  • Biologische eieren
  • En in mindere mate in:
    • Yoghurt , kwark en Mozarella
    • Cranberries, bananen, appel, aardbeien en mango
    • Kaas
    • Kip
    • Bonen
    • Uien

Hoeveel jodium hebben we dagelijks nodig?

We hebben dagelijks minimaal zo’n 150 mcg nodig. Dit kan oplopen tot wel 600 mcg. Boven de 18 jaar zelfs tot 1100 mcg. per dag.   

  • Een gemiddeld (biologisch) eitje (code 0) bevat 60 mcg
  • Witvis (o.a. kabeljauw) levert per 100 g vis 110 mcg jodium
  • Garnalen bevatten per 100 g ongeveer 50 mcg jodium

Geen wonder dus dat velen van ons met een jodiumtekort kampen. Een goed supplement kan eenvoudig uitkomst bieden. Wilt U weten of u een jodiumtekort en/of andere voedingsstoffen voldoende aanwezig zijn? Met een eenvoudige EMBtest ontdekt u snel en eenvoudig hoe uw lichaam er voor staat. Voor meer informatie mail info@voedingbewustzijn.nl of bel 0612368398