De schildklier

De schildklier

Naar schatting kampen in Nederland meer dan 700.000 mensen met een schildklieraandoening. Schildklierproblemen komen naar verhouding vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  Een ontregeling van de schildklier uit zich bij mannen vaak anders dan bij vrouwen. Dit is één van de redenen waarom er minder vaak bij mannen aan schildklierproblemen wordt gedacht.
Twee problemen die zich vaak voordoen bij mannen met een onbalans in de schildklierfunctie zijn libidoverlies en onvruchtbaarheid.

De schildklier; de vaak niet herkende ziekte

Het is onmogelijk om het belang van de schilklier te overdrijven. De schildklier regelt immers onze stofwisseling. Het proces waarbij voedsel in energie wordt omgezet waardoor vele essentiële functies in ons lichaam plaats vinden. De invloed van ons schildklierhormoon is op alle lichaamsprocessen en organen ongelooflijk groot en belangrijk. Het beïnvloedt zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Helaas blijft geen enkel ander probleem vaker onbehandeld en zelfs onopgemerkt. Een tekort aan schildklierhormoon vermindert de weerstand tegen infecties. Met als gevolg een grotere kans op bijvoorbeeld longziekten en hartaandoeningen. Het kan de oorzaak zijn van verminderde energie, gewichtsproblemen, chronische hoofdpijn, weerbarstige huidaandoeningen of problemen met de bloedsomloop. Zelfs een slecht evenwicht, spierpijnen, zwakte en gehoorstoornissen kunnen het gevolg zijn van een trage schildklierwerking.

De schildkier; een krachtig biologisch (Dr. Broda Barnes)

De schildklier is een endocriene klier die zijn hormonale afscheiding in de bloedsomloop stort en zo naar alle delen in het lichaam vervoert. De schildklier regelt de mate waarin het lichaam zuurstof verbruikt, de mate waarin organen functioneren en de snelheid waarmee het lichaam voedsel verwerkt.  Bij verwijdering van de schildklier verminderen al je stofwisselingsprocessen.  De warmteproductie vermindert, je lichaam gaat extreme hoeveelheden water, zouten en eiwitten vasthouden en het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. (bij een hoog cholesterol is het altijd verstandig eerst te bepalen of er een tekort aan schildklierhormoon bestaat). Ook je groei vertraagt. Met name die van nagels, huid en haren. Zelfs ernstige bloedarmoede, maar ook verlaagde libido, menstruatiestoornissen, traag denken en reageren kunnen  het gevolg van een tekort aan schildklierhormoon zijn.

Wat is een schildklier?

De schildklier is een fabriek. Voor de productie van  zijn hormonen T4,T3 (de geactiveerde vorm van T3) en calcitonine heeft het o.a. tyrosine en jodium nodig.  Bij een tekort aan grondstoffen (tyrosine en omega 3), vitaminen (bijvoorbeeld B6, folium en B12) en mineralen (denk aan selenium, magnesium en zink) loopt de productie terug. Maar ook een goede spijsvertering en gezond darmmicrobioom (darmflora) zijn cruciaal voor de juiste werking van de schildklier. Omgekeerd wordt het functioneren van alle spijsverteringsorganen sterk beïnvloed door de juiste werking van de schildklier. Andere factoren die een belangrijke rol spelen in de aanmaak van schildklierhormonen zijn o.a. voedselovergevoeligheid (veroorzaakt stress in het lichaam), chronische infecties (het Pfeiffervirus kan de schildklier infecteren en beschadigen), zwangerschap, erfelijke aanleg, operaties en een ontregelde bloedsuikerspiegel

Schildklier en stress

Chronische stress stimuleert de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol vermindert de aanmaak van schildklierhormoon en remt de omzetting van inactief T4 naar actief T3. Het blijkt in de praktijk dat ook een acute, kortdurende, maar hevige stress een vergelijkbaar effect op de schildklierfunctie heeft. Denken bijvoorbeeld aan een ernstig auto-ongeluk, een grote operatie met complicaties, verlies van een dierbare en het doormaken van gewelddadig conflict of misdrijf.

Schildklier en medicijnen

Van een aantal medicijnen is bekend dat ze de omzetting van inactief T4 naar actief T3 afremmen. Voorbeelden zijn lithium, antidepressiva (zoals Prozac) en corticosteroïden (Prednison). Ook kunnen medicijnen de opname verlagen of het verbruik van schildklier regulerende voedingsstoffen verhogen. Twee voorbeelden hiervan zijn maagzuurremmers en bloeddrukverlagende medicijnen in de vorm van plastabletten. Maagzuurremmers remmen de opname van mineralen nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon en de omzetting van T4 naar T3. Plastabletten verhogen de uitscheiding van o.a. magnesium en zink in de urine. Beiden mineralen zijn nodig voor ene goede schildklierfunctie.

Schildklierfunctie testen

De bassale (Barnes) temperatuurtest. Deze is niet 100% specifiek voor de schildklierwerking maar is opmerkelijk succesvol voor het ontdekken van een hypotheroïde. (te lage schildklierwerking). De basale temperatuur kan bij een man op elke willekeurige dag worden afgenomen.  Bij vrouwen die menstrueren dient dit op de 2e en 3e dag na de  start van de bloeding gemeten te worden. Leg een thermometer onder handbereik op het nachtkastje en stop onmiddellijk na het wakker worden de thermometer onder je oksel.  Wanneer de waarde 3 dagen achtereen onder de 36,4 graden aangeeft, is dit  een sterke aanwijzing voor een traag werkende schildklier. De waarde kan echter ook laag uitvallen door ernstige ondervoeding, bijnieruitputting of ziekten van de hypofyse. Bij kleine kinderen die niet stil blijven liggen is een rectale meting beter. De waarden liggen ongeveer een halve graad hoger dan die van de oksel of mond. 37 tot 37.3 graden.

 

Wilt u meer informatie over de schildklier? Bel Praktijk Voeding Bewust Zijn 0612368398 of mail info@VBZ.nu