Mungbonen; je lust er wel (kichadi)soep van!

Mungbonen; je lust er wel (kichadi)soep van!

Mungbonen goed voor de gezondheid. Het zijn kleine, groene ovale bonen met een streep in het midden. Taugé is de gekiemde versie van de mungboon. De textuur is een beetje dik en vlezig. Ze vullen goed en hebben een stevige bite waardoor de boon een goede vervanging voor vlees is.  De mungboon is niet alleen erg lekker, maar ook een echte vitaminebom. De groene boon is licht verteerbaar. Zeker in vergelijking met andere peulvruchten. Daarnaast bevat de mungboon veel eiwitten, is vezelrijk en bevat weinig calorieën. De mungbonen reinigen je darmen. Ze ruimen afvalstoffen op én stimuleren je spijsvertering.

Mungbonen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels

Mungbonen bevatten veel vitaminen (zoals foliumzuur, B-vitaminen), mineralen (zoals mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, koper, kalium, zink en selenium) en vezels. Verder zijn ze een van de beste plantaardige bronnen van essentiële aminozuren (zoals leucine, fenylalanine, lysine, arginine, isoleucine enz.) die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Deze aminozuren kunnen niet door onszelf aangemaakt worden en dienen we uit onze voeding te halen.

Mungbonen zijn een goede bron van antioxidanten

Mungbonen bevatten van nature veel antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam met het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen die (chronische) ziekte kunnen veroorzaken. Voldoende antioxidanten gaan gepaard met een lager risico op chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en andere ontstekingsziekten. In Aziatische landen wordt in de warmere maanden vaak mungbonensoep gegeten om de lichaamstemperatuur te verlagen en af te koelen. Mungbonen bezitten  ontstekingsremmende eigenschappen die ook bescherming bieden tegen een zonnesteek, een hoge lichaamstemperatuur, dorst enz.

Reinigend, bloeddruk verlagend, cholesterolverlagend

Een hogere consumptie van deze peulvrucht wordt gekoppeld aan een lager LDL-cholesterolgehalte. Het voordeel wordt toegeschreven aan de grote hoeveelheid antioxidanten die worden aangetroffen in peulvruchten. Mungbonen staan ook bekend om hun reinigende werking en worden vaak ingezet om het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Doordat ze rijk aan kalium, magnesium en vezels zijn, werken ze bloeddrukverlagend, voeden ze de darmcellen en verlagen het risico op darmkanker. De koolhydraten in mungbonen zijn gemakkelijk te verteren en veroorzaken daarom minder winderigheid dan andere peulvruchten. Bovendien zijn ze folaatrijk en daardoor ideaal voor vrouwen tijdens de zwangerschap.

Ondersteunen de suikerspiegel en helpen bij gewichtsverlies

De vezels, eiwitten en antioxidanten kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Hierdoor werkt de insuline bij diabetes  effectiever. De vezels en eiwitten onderdrukken het hongerhormoon Ghreline en zorgt voor een verzadigd gevoel. Het is hierdoor een geweldige hulp bij het afvallen. Mungbonen zijn op verschillende manieren in uw dieet op te nemen. Voordat je de mungbonen kookt, moeten ze eerst een nacht weken om beter verteerbaar te worden. Daarna kun je ze gewoon koken of als een eenvoudige soep of stoofpot opdienen. Maar je kunt er ook een spread van maken of als bijgerecht gebruiken.

Kichadi soep

Mungbonensoep is een dikke soep en bestaat uit rijst, peulvruchten en groenten. De soep is rijk aan voedingsstoffen, licht verteerbaar en tegelijk voedzaam.

Ingrediënten:
1 kop rijst
1 kop mung dahl (gesplitte mungbonen) of mungbonen
Een mix van groenten: sperziebonen, wortel, broccoliroosjes
Kruiden: mosterzaadjes, komijnzaadjes, koriander, curcuma, gember

Je kunt binnen de drie groepen variëren:

In plaats van rijst een ander graan (gierst, couscous, amaranth, quinoa)
In plaats van mungbonen andere peulvruchten (linzen)
Allerlei groenten: sperziebonen, courgette, wortel, broccoli, selderij, bieten, venkel, courgette, pastinaak, schorseneer, koolraap, zoete aardappel, pompoen.

Bereiding:
Mungbonen en rijst apart koken. Hele mungbonen duren ongeveer 40 minuten. Sommige mungbonen hoeven niet geweekt te worden.
Olie verwarmen en mosterzaadjes en komijnzaadjes verwarmen tot ze “springen”.
Daarna curcuma, gember en de groenten toevoegen en deze laten garen.
Alles door elkaar mengen en met water op de juiste dikte brengen.
Zout en vers gesneden koriander toevoegen.