Probiotica bij herstel darmflora?!

Probiotica bij herstel darmflora?!

Probiotica beïnvloedt je darmbacteriën en daarmee niet alleen je spijsvertering maar ook  je doen en denken!  Juist de bacteriën die in onze darmen leven beïnvloeden onze hersenen en ons gedrag. Een enkele verstoring van je darmflora, door een infectie of antibiotica, kan al tot gedragsverandering leiden. Maar ook stress, verkeerde voedingsgewoonten en allergieën kunnen je darmflora verstoren. Er blijven dan onnodige hoeveelheden etensresten in je darmen achter. Deze resten zijn een extra belasting voor je lever én kunnen tot ontstekingen kunnen leiden. Met alle gevolgen van dien. Probiotica kan een effectief wapen in strijd tegen een verstoorde darmflora zijn, maar kan ook preventief worden ingezet.

Enkele functies van de darmflora

In onze darmen leven zo’n 100 biljoen bacteriën van zo’n 700-1000 verschillende stammen. Mocht je denken dat deze alleen goed zijn om je verteerde darminhoud  af te voeren dan heb je het mis. Zo maakt je darmflora bouwstenen voor je hormonen en neurotransmitters. Bijvoorbeeld voor de hormonen die je eetlust controleren en de neurotransmitter serotonine.  Deze bepaalt of je je blij, verdrietig, angstig of opgewonden voelt. Als je darmflora uit balans is kun je een reeks aan klachten krijgen: bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, verzwakt  immuunsysteem, verminderde opname voedingsstoffen of diarree. Ook je huid laat het weten als je darmflora verstoord is. Denk hierbij aan eczeem, pukkels, puistjes en een vale, droge grijzige huid. Niet alleen je darmflora maar ook je zuurgraad, het darmslijmvlies, de bacteriën en de hoeveelheid zuurstof in je darmen bepaalt je gezondheid.

Niet elke probiotica is hetzelfde

Zo is het van belang een  flink voorraadje aerobe bacteriën te hebben.  Deze houden van zuurstof en vreten de zuurstof in je darmen als het ware weg. Aerobe darmbacteriën prikkelen je immuunsysteem. Ze maken de darm mooi zuurstofarm voor de anaerobe bacteriën. Anaerobe bacteriën kunnen  immers niet goed overleven in een darm met teveel zuurstof.  De meeste mensen hebben echter juist een tekort aan aerobe bacteriën. Helaas bezitten de bekende probiotica-yoghurtjes uit de reclame  slechts enkel en alleen anaerobe bacteriën. Deze zijn makkelijker te controleren en goedkoper. En….. er zit vaak een hele klap suiker in. Laat er nu één ding zijn dat je darmflora ondermijnt… precies. Eén ding doen deze yoghurtjes dus in elk geval niet: het immuunsysteem prikkelen. Bovendien bezitten ze vaak de anaerobe bacteriën van slechts één enkele stam. Aangezien elke stam een andere werking heeft voegt dit dus weinig of niets aan je gezondheid toe.

Het nut van probiotica

Toch kunnen de bacteriën die je slikt in je darmen wél positieve effecten hebben. Ze doen gedeeltelijk hun werk en verbeteren het darmmilieu. Ze maken het milieu zuurder en helpen zo schadelijke bacteriën en schimmels te bestrijden. Maar ze kunnen geen blijvende koloniën vormen omdat het milieu niet geschikt voor ze is. Dus zodra het potje leeg is…komen de klachten terug. Bij een echt goede probiotica komen de bacteriën levend in de darmen aan. Deze zuur- en gal resistent. Bovendien hebben ze een voedingsbodem nodig waarop ze zich kunnen vermenigvuldigen. De zogenaamde prebiotica. Dagelijks een combinatie van pre- en  probiotica uit onze voeding halen kan ook en verdient natuurlijk de voorkeur. Het zit bijvoorbeeld in  Griekse yoghurt, zuurkool, augurken, doperwten, olijven, miso en pure chocolade.

Pas op: probiotica voeden eventuele parasieten

In een verstoorde darmflora kunnen zich ook parasieten bevinden. Eventuele parasieten in je darm voeden zich juist met probiotica. Bij klachten is het dus wel handig om te weten wat de status van je darmflora is alvorens je probiotica gaat slikken. Een EMB- test vertelt je precies welke bacteriën en/of parasieten je darmflora verstoren. Maar bijvoorbeeld ook hoe het met je immuunsysteem, je pH waarde en je vitaminen/mineralen huishouding gesteld is.  Aan de hand van deze uitslag kun je vervolgens heel gericht aan een blijvende oplossing werken.

Voor meer informatie mail info@voedingbewustzijn.nl of bel 0612368398