zout is onmisbaar voor een goede vochtbalans

zout is onmisbaar voor een goede vochtbalans

Zout is een medicijn dat door de eeuwen heen door allerlei genezers is gebruikt. In bepaalde culturen is het zijn gewicht in goud waard.

Een tekort aan mineralen verhogen je bloeddruk

Je lichaam is voor het overleven volkomen afhankelijk van water.  Dit is niet mogelijk zonder zout. Bij een tekort aan water krijgen de nieren van de hersenen het bevel om water én zout vast te houden. Zout houdt de hoeveelheid water dat buiten de cellen wordt vastgehouden in evenwicht. Kalium, calcium, magnesium en zink regelen de hoeveelheid water binnen de cel.
Niet het zout maar een tekort aan kalium, calcium, magnesium en zink zijn dus de oorzaak van je verhoogde bloeddruk.

Dagelijks 3 tot 4 gram zout

Als vuistregel heb je ongeveer drie tot vier gram per dag nodig. Verlies je extra veel vocht door hitte of sporten dan zul je ook meer water en zout moeten aanvullen. Ongeraffineerd zeezout heeft dan de voorkeur. Het bevat ruim 80 belangrijke mineralen. In tegenstelling tot gewoon tafelzout dat in de supermarkt aangeboden wordt en van de bijbehorende mineralen is ontdaan. Een multi-vitamine kan je dagelijks voorzien van de benodigde mineralen en vitaminen én jodium. Jodium zit ook volop in zeewieren. Het is belangrijk voor je schildklier, hersenen en immuunsysteem.

Zout helpt afvalstoffen af te voeren en verzuring te voorkomen

Water, kalium en zout werken zich bij iedere cel die het tegen komt naar binnen. Het maakt de cel van binnen schoon en verwijdert het giftige afval van de celstofwisseling. Het gaat de verzuringin je lichaam te lijf. Naarmate we ouder worden maken sommigen van ons steeds minder maagzuur aan. Deze aandoening heet achloorhydrie. Mensen met achloorhydrie kunnen een tekort aan belangrijke mineralen oplopen. Dit geldt overigens ook voor mensen die niet bewegen of van wie het dagelijkse dieet niet voldoende groente en fruit bevat. Een dagelijkse aanvulling met een goede vitamine-mineralen supplement is dan zeker aan te raden.

Belangrijke functies van zout

  • een sterke stress verminderende stof.
  • onmisbaar voor het behoud van spierspanning en spierkracht. Heb je moeite met ophouden van urine of urineverlies? Dit kan zeker een gevolg zijn van een tekort aan zout.
  • onmisbaar voor het regelen van de slaap.
  • een onmisbare stof voor mensen met diabetes. Het helpt de suikerspiegel in het bloed in balans te brengen.
  • is noodzakelijk om kramp in spieren te voorkomen.
  • is absoluut onmisbaar voor een sterke botstructuur.

Wil je meer informatie over zout?
Klik op onderstaande afbeelding om het gratis E-book te downloaden.

zout