De vetverbrander; gezond en slank zonder dieet

De vetverbrander; gezond en slank zonder dieet

De vetverbrander. De afgelopen decennia zijn we afhankelijk geworden van onze suikerverbranding. We zijn zwaarder, minder fit, vermoeider, vaak somber en minder geconcentreerd. Hierdoor voelen we ons minder goed dan we zouden willen en kúnnen. Ons lijf schreeuwt continu om brandstof in de vorm van krentenbollen, gevulde koek, pizza, pasta etc. De helft van de mensen is te dik en ruim 1 miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. We zijn fysiek en mentaal niet meer fit. Dat kan anders. Door eenvoudigweg weer lichaamseigen vet als brandstof voor onze energie te gaan gebruiken! Dus door de vetten die onder andere zijn opgeslagen op en in de buik, op de heupen en billen te gebruiken!

De vetverbrander en suiker

In de jaren 50 kwam een “let op vet” beweging op gang. Koolhydraten en suikers namen de plaats in van vetten. Onze voeding werd ontvet en  versuikerd. Zelfs in een pondje gehakt,  groene thee of waldkornbrood vindt je één of andere vorm van suiker. Het aantal eetmomenten is toegenomen en we snacken er overdag heel wat af. We werken vooral ontvette en suikerrijke happen naar binnen waardoor we hoofdzakelijk suikers verbranden en nog nauwelijks vetten. De “let op vet”claim klinkt ook vandaag de dag nog. Intussen wordt steeds duidelijker dat mensen die meer koolhydraten eten een hogere kans om vroegtijdig te overlijden hebben in tegenstelling tot mensen die juist meer vetten eten. Ook is het een gegeven dat tegenwoordig wereldwijd meer mensen aan de gevolgen van overvoeding overlijden dan aan ondervoeding sterven.

De vetverbrander en voeding

Met de juiste voeding kunnen we lichaamseigen vetten gebruiken als energie. Door zoveel mogelijk vers en puur  te eten met zo min mogelijk toegevoegde suikers of andere snelle koolhydraten.  Omdat 70% van het het aanbod in de supermarkt  zwaar bewerkt is, zul je  in het begin vaak etiketten moeten lezenom suikervrij wilt eten. En natuurlijk met de juiste vetten. Geen transvetten maar vooral ook onverzadigde vetten. De soort waarvan we weten dat het goed is voor hart- en bloedvaten: noten en zaden, olijfolie en vette vis. Vetten beïnvloeden de bloedsuikers niet en verzadigen veel langer dan suikers. Je verteert wat je eet. Dus als je vetten wilt verbranden, helpt het wat vetter te eten. Neem een avocado bij de lunch, een beetje extra olijfolie over de sla of een hand gemengde noten en zaden in de yoghurt bij het ontbijt.

De vetverbrander en beweging

Ons beweegpatroon is drastisch veranderd. Zelfs voor aankopen van dagelijkse boodschappen hoeven we nog nauwelijks het huis uit. We weten dat bewegen voor iedereen goed is. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve symptomen, borst- en darmkanker. Maar wist je dat als je beweegt er onder andere de hormonen glucagon, adrenaline en noradrenaline vrijkomen? Deze stimuleren de omzetting van lichaamseigen vetten in brandstof voor je hersenen en spieren. Door te bewegen krijg je dus meer hormonen die je vetverbranding aanzetten! Daarnaast neemt tijdens bewegen en sporten de hoeveelheid insuline af. NB insuline is het hormoon dat de vetverbranding remt! De hormonen die de vetverbranding aanzetten blijven zelfs na het sporten nog een behoorlijke tijd verhoogd.

Nuchter bewegen

Als je een supervetverbrander wilt worden kun je het best minimaal 1x per week  nuchter bewegen. Je lichaam wordt gedwongen de lichaamseigen voorraad opgeslagen suikers (glycogeen) op te maken en verlaagt zo het insulinegehalte in je bloed.  Insuline zorgt voor vetopslag. Met insuline in je bloed kun je dus geen gewicht verliezen. Begin rustig met 20 minuten en bouw dit op naar een uur of langer. Je kunt natuurlijk wel een glas water, thee of koffie zonder suiker en melk nemen. Het gaat erom dat je geen suikers, eiwitten of vetten inneemt. En natuurlijk ook geen alcohol of sportdrankjes die barsten van de suikers. Het is belangrijk goed te rusten na het sporten. Door rustig in en uit te ademen breng je jezelf weer terug in je vetverbranding.

Vetverbranden en kou

Wist je dat blootstelling aan een beetje kou eveneens een fysieke prestatie?  En goed voor je vetverbranding!  Al bij een temperatuur van 17 graden Celsius wordt ons bruine vet namelijk actief. Bruin vetweefsel zit in de nek, tussen de schouders en langs de ruggenwervels en het produceert warmte door vet te verbranden. Je kunt bruin vet dus activeren door af te koelen. Als je de kachel lager zet, zet je je vetverbranding aan. Een paar graden lager is al effectief, blijkt uit onderzoek. Zorg dat je het niet te koud krijgt en gaat rillen. Dan gaat je lichaam namelijk weer suikers verbranden om het snel warm te krijgen. Een kop sterke groene thee of koffie kan dan helpen om op te warmen en de vetverbranding weer een duwtje te geven. Meer informatie over ons lichaam en kou vindt je op de site van de vetverbrander  Tom Hofman alias de IJsman.

Hormonen en vet

Wij zijn (zowel mannen als vrouwen) een vat vol hormonen. Vrouwen zijn voorgeprogrammeerd om meer vet op te slaan dan mannen. Te weinig lichaamsvet verstoort echter  ons hormonale systeem. Met te weinig vetten kunnen we niet voldoende hormonen aanmaken.We  krijgen bijvoorbeeld minder zin in seks , worden verminderd vruchtbaar en kunnen zelfs depressief worden. Ons hormoon insuline speelt een belangrijke rol in de suiker- en vetstofverbranding. Op het moment dat bij gezonde mensen de bloedsuiker te hoog dreigt te worden produceert het lichaam insuline. Hierdoor daalt de bloedsuiker. Insuline zorgt voor vetópslag en zet een rem op de vetverbranding. Het belangrijkste eetlusthormoon heet ghreline en laat de eetlust toenemen. Door te weinig slaap neemt ghreline toe en krijgen de hersenen na het eten een minder sterk signaal dat het lichaam voldaan is. Hierdoor hebben mensen die (te) weinig slapen dus meer trek en blijven ze maar door eten.

De vetverbrander en stress

Onder invloed van stress zijn veel mensen aangewezen op de verbranding van suikers.  Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol remt de vetverbranding en stimuleert onze vetopslag. Het lichaam vraagt hierdoor de hele dag om brandstof.  Bij stress krijg je dus vooral zin in snelle koolhydraten. Dit zelfde gebeurt bij mensen die weinig slapen. Te weinig slapen veroorzaakt namelijk stress in je lijf. De effecten van stress ondermijnen op lagere termijn zelfs ons immuunsysteem.  Al met al slapen we minder, bewegen en eten we anders dan pakweg 50 jaar geleden en kampen we meer met onze gezondheid en ons gewicht dan ooit.

Wil ook jij meer vetten gaan verbranden?  Je energie, lichamelijke en mentale gezondheid, je concentratie en je gewicht verbeteren? Dat kan. Stop met lijnen en wordt binnen één maand een vetverbrander. Voor meer informatie en/of begeleiding  bel 0612368398 of mail info@voedingbewustzijn.nl