Artrose, Artritis en Rematoïde Artritis

Artrose, Artritis en Rematoïde Artritis

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Artrose is het verdwijnen en slijtage van het kraakbeen dat het gewricht vormt. In een gewricht komen twee of meer botdelen bij elkaar en wordt beweging mogelijk gemaakt. Het uiteinde van deze botten worden bekleed met een dikke laag kraakbeen dat voor ongeveer 65  tot 80% uit water bestaat. Gewrichtskraakbeen is een gladde, witte substantie aan het einde van de botten. Dit spiegelgladde weefsel maakt samen met vocht soepele beweging mogelijk maakt. Het vocht wordt in de gewrichten zelf aangemaakt. Kraakbeen is tevens super elastisch, zodat het schokken kan opvangen. Gezond kraakbeen is glad en glanzend. Het is te vergelijken met een spons. In rusttoestand zuigt deze spons zich vol met synoviaal vocht (gewrichtssmeer). Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend dan wordt het dit eruit geknepen en verdeeld het zich rondom het gewricht. Bij ontspanning vloeit het vocht weer terug in het kraakbeen.

ATROSE

Bij artrose wordt de sponsfunctie van het kraakbeen minder door uitdroging. Hierdoor wordt de beschermende buffer tussen de botten minder. Schade aan en het verlies van kraakbeen typeert Artrose. De botten schuiven langs elkaar met als belangrijkste symptoom pijn. In een wat later stadium vaak gevolgd door ontstekingen. Een slijtage aan de gewrichten begint al tussen de dertig en veertig, maar leidt pas op middelbare en oudere leeftijd tot klachten. Meestal aan de knie, heupen en handen.

ARTITIS

Wanneer het kraakbeen zijn grondstof verliest, wordt het oppervlakkig ruw. Daardoor vergroot de wrijving en wordt het kraakbeen nog verder belast. Het verpulverde kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht. Om het verpulverde kraakbeen daar te verwijderen gaan witte bloedcellen het gewricht binnen. Zij geven enzymen daar enzymen en ontstekingsstoffen af, welke voor pijn een plaatselijk gewrichtsontstekingen zorgen. Koude wordt op de aangedane gewrichten aangenamer ervaart dan warmte.

REUMATOÏDE  ARTRITIS

Reumatoïde Artritis is een aandoening van het immuunsysteem die zwakheid, vermoeidheid, koorts, bloedarmoed, ontstoken gewrichten en algehele malaise. Het lichaam bestrijdt zijn eigen weefsel alsof het vreemde stoffen zijn. Het is dus een auto-immuunziekte. De gewrichten zijn  vrijwel altijd rood, warm en gezwollen. Dit duidt op ontstekingen in de gewrichten. Het komt en gaat vaak zonder waarschuwing en treft de leeftijdsgroep tussen 25 en 50 jaar.

BEHANDELING

Meestal bestaat de behandeling uit pijnstillers en NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflamatory Drug). Oftewel niet-hormonale ontstekingsremmers zoals bijvoorbeeld ibuprofen. Door de vele bijwerkingen en gevolgen van deze pijnstillers wordt steeds meer gekozen voor de orthomoleculaire aanpak. Na een beschadiging of ziekte produceert het lichaam een hele reeks biochemische reacties, waaronder ontstekingen. Met als gevolg dat witte bloedcellen (ziektebestrijders) zich naar de plaats des onheils spoeden. Vetzuren kunnen deze ontstekingsreacties ten goede of ten kwade beïnvloeden. Arachidonzuur bijvoorbeeld (in dierlijke producten zoals vlees en melk) kan ontstekingen verergeren. Terwijl DHA en EPA (o.a. in vette vis) juist ontstekingsremmend werken. Een belangrijke voorwaarde voor de opname van voedingsstoffen (ook van supplementen) is een goed werkende lever én een gezonde darmflora.Voedingsstoffen die artrose kunnen verergeren zijn o.a. rood vlees, suiker, vetten, zout encafeïne.

KRAAKBEEN HERSTELLEN

Artrose en reumatische artritis kunnen alleen effectief worden behandeld als het kraakbeen tegen verdere beschadiging wordt beschermd. De combinatie van de voedingssupplementen Glucosamine en Chondroïtinesulfaat(verhouding 4:3) kan tot productie van meer gezond kraakbeen aanzetten. Deze aanpak is gebaseerd op stoffen die ook door ons eigen lichaam worden geproduceerd (Glucosamine en Chondroïtinesulfaat) en geven derhalve geen aantoonbare bijwerkingen. Dit staat  in schril contrast met pijnstiller of injecties met ontstekingsremmers, die schade aan het lichaam kunnen veroorzaken.

MSM

Daarnaast helpt MSM (een organisch zwavel) bij het herstel van gevoelige spieren en gewrichten. MSM is op twee na het meest voorkomende bestandsdeel in ons lichaam.  Aan MSM worden krachtige onstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Het ontgift jelichaam, stimuleert de bloedsomloop, vermindert spierkrampen en rugpijn, vergroot energie, alertheid, mentale rust en het concentratievermogen. MSM is in staat de doorgifte van pijnprikkels via het zenuwstelsel te blokkeren en werkt daarhalve ook als pijnstiller. Het geeft direct verlichting bij chronsiche pijn.

Wilt u meer info?  Neem dan contact op met Praktijk Voedingbewustzijn : 0612368398 of mail : info@VBZ.nu