Collageen: het meest voorkomende eiwit

Collageen: het meest voorkomende eiwit

Collageen is één van de belangrijkste eiwitvormen in ons lichaam. Het zorgt hoofdzakelijk voor samenhang en stevigheid van onze weefsels. zoals botten, kraakbeen, gewrichtsbanden, huid, pezen, kraakbeen, spieren en bloedvaten. Het is als het ware de lijm die ons lichaam samenhoudt. Dit essentiële eiwit speel tevens een cruciale rol in het behoud van een gezonde en stralende huid. Voor de aanmaak heb je voldoende maagzuur, vitamine C en D, silicium en eiwitten nodig. We maken het ook zelf aan, maar vanaf ons 25e levensjaar neemt de aanmaak structureel af. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de elasticiteit van de huid minder en ontstaan er fijne lijntjes en rimpels.

Er zijn maar liefst 28 typen collageen; de meeste weefsels en organen bevatten verschillende typen. Hierbij is het belangrijk om gehydrolyseerd collageen niet te verwarren met ‘ongedenatureerd’ (onbewerkt).

Ongedenatureerd (niet bewerkt)

Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit collageen type I. Met name voor gewrichten is collageen type I belangrijk voor pezen, ligamenten, gewrichtskapsel, synoviale membraan, meniscus, spieren, bloedvaten en botweefsel. Type II is met name belangrijk voor het kraakbeen. Suppletie met ongedenatureerde type I en/of type II (niet bewerkte vorm) wordt vooral ingezet bij gewrichtsklachten en helpt bij osteoartritis (artrose) en mogelijk ook bij andere reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis en jeugdreuma. Voedingssupplementen met eierschaalmembraan ( type I) hebben al binnen een week merkbare effecten bij osteoartritis. Preparaten met (ongedenatureerd) type II daarentegen moeten weken moeten worden ingenomen alvorens dit het geval is. Een goede bron van ongedanatureerd type II is kippenborstbeen. Ongedenatureerd collageen werkt middels beïnvloeding van het immuunsysteem en is essentieel voor de werking en ondersteuning van gewrichten.

Gehydrolyseerd (bewerkt)

Gehydrolyseerd collageen is bewerkt door enzymen en heeft daardoor een andere structuur en werkingsmechanisme. Suppletie met gehydrolyseerd collageen helpt bij de aanmaak van nieuwe collageenvezels in de (ouder wordende) huid. Het gehydrolyseerd collageeneiwit wordt met behulp van water (hydrolyse) door enzymen in kleine stukjes (collageenpeptiden) geknipt. Na orale inname worden de collageenpeptiden deels intact geabsorbeerd in de darm, waarna ze via het bloed de weefsels bereiken. Vervolgens stimuleren de productie van nieuwe collageenvezels. Het andere deel van de collageenpeptiden wordt in de darm nog verder afgebroken tot afzonderlijke aminozuren. Deze worden in de huid gebruikt voor de productie van nieuwe collageeneiwitten. Uit studies blijkt dat inname van collageenpeptiden ook de haardikte en sterkte van de nagels gunstig kan beïnvloeden.

Collageen Typen

Er zijn maar liefst 28 typen collageen; de meeste weefsels en organen bevatten verschillende typen collageen. Type I, III, V en XI komen in vrijwel alle soorten bindweefsel voor. Kraakbeen bevat hoofdzakelijk collageen type II en daarnaast een kleine hoeveelheid type IX, X en XI.

 • 90% van het collageen in het lichaam is van type I en zorgt boor structuur in de huid, botten, pezen en ligamenten
 • Type II is aanwezig in kraakbeen en is belangrijk voor de ondersteuning van gewrichten. Het speelt een essentiële rol in het bevorderen van soepelheid en mobiliteit in het lichaam
 • Type II kont voor in de huid, bloedvaten, spieren, slagaders, organen en bevordert de elasticiteit

Belangrijke ondersteunende ingrediënten

 • Bij de collageensynthese speelt vitamine C een belangrijke rol. Bovendien vermindert vitamine C de afbraak van collageen door oxidatieve stress
 • Een vitamine D-tekort vergroot de collageenafbraak
 • Silicium is essentieel voor de opname en opbouw van collageen
 • Mangaan en zijn zijn cruciaal voor collageenproductie en instandhouding van botten en kraakbeen
 • Hylaryonzuur is de ultieme vochtinbrenger en bindt water om de huid gehydrateerd te houden
 • Chondroïtinesulfaat werkt samen met collageen type II om de gezondheid van gewrichten te versterken
 • Biotine helpt huid en haar gezond te houdenGehydrolyseerd collageen is zeer veilig, ook bij langdurig gebruik.

Collageen in voeding

Collageen is van nature te vinden in de huid, botten, kraakbeen en pezen van dieren. Vis met de huid eten of een kom bottenbouillon drinken zijn prima manieren om je collageeninname te verhogen. Daarnaast kun je de lichaamseigen productie van collageen een boost geven door te focussen op een aantal belangrijke voedingsstoffen:

 • Aminozuren: dit zijn de bouwstoffen van collageen en zijn te vinden in dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en eieren, en plantaardige voeding zoals peulvruchten, granen en noten.
 • Vitamine C: deze vitamine is nodig voor de collageenaanmaak en zit in voeding zoals citrusvruchten, aardbeien, paprika’s en broccoli.

 

Wil jij de status van jouw collageen en/of advies over het juiste;type en supplement? Voor info en verkoop van de juiste collageen kunt u terecht bij VBZ . Maak een afspraak met voedingbewustzijn. Tel. 0612368398