Vermoeidheid? Ontdek de oorzaak!

Vermoeidheid? Ontdek de oorzaak!

 vermoeidheid? Je bent vermoeid en hebt geen energie. Het is aan de buitenkant niet te zien maar het beïnvloed je leven aanzienlijk. Je wilt van alles doen maar hebt er de energie niet voor. Je functioneert niet meer goed en bent prikkelbaarder dan anders. Langdurige vermoeidheid kan je uiteindelijk depressief maken. Vermoeidheid is in feite een beschermingsmechanisme van je lichaam. Het dwingt je lichaam om de oorzaak aan te pakken. Het heeft invloed op je emotionele en psychische welzijn. Symptomen van vermoeidheid zijn bijvoorbeeld afgenomen lichamelijke kracht, gebrek aan energie of een slaperig gevoel. Extreme vermoeidheid ontstaat in de meeste gevallen echter niet spontaan.

Vermoeidheid vaak gevolg van een verborgen aandoening

In de praktijk wordt het gevolg van een verborgen aandoening vaak ten onrechte als oorzaak aangewezen. Zoals bijvoorbeeld slapeloosheid. In werkelijkheid is deze namelijk vaak het gevolg en niet de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld een overbelast spijsverteringssysteem een bacteriële infectie zijn.  ‘s-Nachts werkt je lichaam aan herstel.  Elke twee uur heeft een ander orgaan de hoogste activiteit. Hoe laat je wakker wordt kan dus iets zeggen over de reden waarom je uit je slaap gehouden wordt.  In het geval van een allergie of darmaandoeningen kan het zijn dat je hier niets van merkt. Maar ook een tekort aan een voedingsstof of zelfs aan water kan vermoeidheid veroorzaken. Een  tekort aan water belemmert namelijk de aanmaak van neurotransmitters. Zoals serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters hebben een zeer belangrijke functie in onze hersenen en beïnvloeden ons zowel psychisch als fysiek. De echte oorzaken van vermoeidheid kunnen dus heel divers zijn.

meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid

Vermoeid? Doe er iets aan!

De vermoeidheid zelf zorgt voor klachten zoals een lage irritatiegrens, moeite met concentreren of geheugenproblemen. Op de lange termijn kan het tot depressie leiden maar ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, nek- en rugklachten veroorzzaken.. De vermoeidheid verdwijnt echter meestal vanzelf zodra de oorzaak wordt aangepakt.

Heb je last van vermoeidheid? Ontdek de echte oorzaak en doe er iets aan! Een EMBtest  kan helpen de oorzaak op te sporen, zeker in combinatie met een goede anamnese. Voor meer informatie bel Voedingbewustzijn 0612368398.